Kangasalan murhapoltosta tuomittu muutti kertomustaan hovioikeudessa – oikeus ei uskonut tarinaa, tuomio säilyy elinkautisena - Rikos - Aamulehti

Kangasalan murhapoltosta tuomittu muutti kertomustaan hovioikeudessa – oikeus ei uskonut tarinaa, tuomio säilyy elinkautisena

Nainen sytytti omakotitalon palamaan Kangasalan Vatialassa marraskuussa 2017. Sisällä olleet tuomitun isoäiti ja setä kuolivat palossa.

21.12.2019 8:58

Aamulehti

Turun hovioikeus piti ennallaan Kangasalan murhapolton tuomion.

Turun hovioikeus katsoi Pirkanmaan käräjäoikeuden tavoin, että vuonna 1988 syntynyt Lilya Lehtonen syyllistyi kahteen murhaan ja tuhotyöhön Kangasalla tapahtuneessa omakotitalopalossa. Naisen saama elinkautinen tuomio säilyy ennallaan.

Kahteen kuolemaan johtanut tulipalo tapahtui marraskuussa 2017. Omakotitalopalossa kuolivat Lehtosen 83-vuotias isoäiti ja 63-vuotias setä. Naisen isoäiti oli liikuntarajoitteinen ja hänellä oli muistisairaus. Setä oli cp-vammainen.

Talon omistanut vuonna 1943 syntynyt mies ei ollut tapahtuma-aikaan paikalla.

Nainen sytytti omakotitalon autokatoksessa ollutta kangasta palamaan, minkä seurauksena roihu levisi taloon ja palo uhkasi levitä myös lähitaloihin.

Nainen valitti saamastaan tuomiosta hovioikeuteen. Hän vaati, että hänen tuomionsa lievennetään yleisvaaran tuottamukseksi ja kuolemantuottamuksiksi. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että vaaran aiheuttaminen tai teot eivät olleet tahallisia.

Vuonna 1998 syntynyt Lilya Carmen Lilith Lehtonen tuomittiin elinkautiseen kahdesta murhasta ja tuhotyöstä. Tuomio säilyy myös hovioikeuden käsittelyn jälkeen.

Kertomus muuttui

Käräjäoikeudessa nainen kertoi muun muassa, että paloyönä hänen ja hänen isoäitinsä välillä oli syntynyt riitaa. Käräjäoikeudessa kertomansa mukaan hän oli mennyt riidan jälkeen ulos rauhoittumaan ja polttamaan tupakkaa.

Nainen sytytti suutuspäissään yhden autokatoksesta olleista hanskoista palamaan. Hän sanoi varmistaneensa, että palo sammui ennen lähtöään.

Nainen muutti hovioikeudessa kertomustaan. Hän sanoi, että hänellä ja hänen isoäidillään ei ollut minkäänlaista riitaa ennen tulipaloa.

Nainen sanoi menneensä ulos tupakalle ja isoäiti sulki oven. Tämän jälkeen hän oletti, ettei pääse sisään taloon. Hän meni autokatokseen polttamaan tupakkaa. Hän sanoi sytyttäneensä siellä hanskan palamaan päähänpistosta, mutta sammuttaneensa sen kuitenkin. Sen jälkeen hän lähti kotiin.

Turun hovioikeus katsoi, että Lehtosen kertomuksen muuttuminen teki hänen tarinastaan entistäkin epäuskottavamman.

Ennen tulipaloa nainen oli muun muassa tehnyt verkkohakuja hakusanoilla ensikertalainen elinkautinen, Hämeenlinnan naisvankila, murha, tappo, surma ja kuinka tappaa ihminen mahdollisimman vähillä seurauksilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos