Mies tarjosi pimeässä verkossa markkinapaikan huumekauppiaille – sipulikanava on tapauksena poikkeuksellinen - Rikos - Aamulehti

Mies tarjosi pimeässä verkossa markkinapaikan huumekauppiaille – sipulikanava on tapauksena poikkeuksellinen

Syyttäjä vaatii sivuston ylläpitäjälle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumekaupasta. Hovioikeus ratkoo juttua tammikuun ajan Helsingissä.

Käräjäoikeus tuomitsi Sipulikanava-sivustoa pyörittäneen miehen yli kolmen vuoden vankeuteen viime helmikuussa. Arkistokuva.

13.1.2020 7:58

Helsingin hovioikeus alkaa tänään maanantaina käsitellä pimeässä verkossa toimineen Sipulikanavan toimintaa. Hovioikeus on varannut jutun käsittelylle kymmenen istuntopäivää tammikuun aikana.

Syyttäjä vaatii sivustoa pyörittäneelle vantaalaismiehelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjän mukaan mies mahdollisti perustamansa sivuston avulla huumekaupan ja ansaitsi sillä myös rahaa myymällä ilmoituksille näkyvyyttä.

Sivustoa ylläpitänyt mies kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hovioikeus kuulee asiassa kahdeksaa uutta todistajaa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeästä huumerikoksesta viime helmikuussa.

Käräjäoikeus tuomitsi Kim Hjalmar Holvialan lukuisista avunannoista perusmuotoisiin ja törkeisiin huumausainerikoksiin. Yhteensä käräjäoikeus luki miehen syyksi 18 eri rikosta, joista se määräsi kolme vuotta ja neljä kuukautta vankeutta.

Viranomainen sulki

Sipulikanava aloitti toimintansa keväällä 2014. Syksyllä 2017 poliisi ja Tulli sulkivat sivuston.

Tätä ennen sivustolla myytiin muun muassa subutexia, marihuanaa, kokaiinia ja ekstaasia.

Käräjäoikeudessa vantaalaismies myönsi tienneensä huumekaupasta. Hän kuitenkin puolustautui sillä, että sivustolla ei vaihtunut varsinainen huumeraha, koska se toimi ainoastaan myynti-ilmoitusten alustana.

Sipulikanavan tapaus on Suomessa ensimmäinen oikeuteen päätynyt juttu, jossa oikeus on joutunut pohtimaan nettikauppapaikan ylläpitäjän vastuuta sivuston käyttäjien laittomasta toiminnasta.

Edistänyt kaupankäyntiä

Syyttäjän mukaan Sipulinkanavan ylläpitäjä toimi huumeiden "välittäjänä". Käräjäoikeus ei yhtynyt tähän näkemykseen.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen toiminta edisti huumekauppaa.

– Sipulikanava on mahdollistanut laajan, kaikkien siitä kiinnostuneiden helposti käytettävissä olevan keinon myydä ja hankkia huumausaineita täysin anonyymisti kiinnijäämisriskin ollessa varsin pieni, ja sellaisena Sipulikanava on ollut omiaan helpottamaan ja edistämään kaupankäyntiä huumausaineilla ylipäätään, tuomion perusteluissa todettiin.

Käräjäoikeus määräsi Sipulikanavan pyörittämiseen käytetyt palvelimet ja tietokoneet valtiolle menetettäviksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos