Kahta pirkanmaalaista epäillään törkeistä taidepetoksista – Krp: Uhreja noin 20 eri puolilla Suomea - Rikos - Aamulehti

Kahta pirkanmaalaista epäillään törkeistä taidepetoksista – Harvinaisuuksina myydyt Dalín veistokset paljastuivat kopioiksi

Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin keskiviikkona takavarikkoasioita tapaukseen liittyen.

9.10.2019 17:49

Aamulehti

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii petoskokonaisuutta, jossa kahden pirkanmaalaisen epäillään jättäneen maksamatta jälleenmyyntikorvauksia myymästään taiteesta sekä myyneen harvinaisina ja alkuperäisinä Salvador Dalín veistoksia, jotka ovat olleet veistoskopioita.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin keskiviikkona takavarikkoasioita tapaukseen liittyen.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto KRP:stä kertoo, että epäiltyjen petosten uhreja on noin 20 eri puolilla Suomea.

Kaksiosainen kokonaisuus

Jälleenmyyntikorvausten tapauksessa kyse on siitä, että kun Suomessa harjoittaa taidekauppaa, pitäisi myydyistä taide-esineistä maksaa tekijänoikeuslainsäädännön mukaan jälleenmyyntikorvaus Kuvastolle.

Kuvasto ry on visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö. Kuvaston keräämät tekijänoikeuskorvaukset tilitetään kuvataiteilijoille ja oikeudenhaltijoille.

Törkeänä petoksena tutkitaan siis sitä, että kaksikko olisi jättänyt korvauksia maksamatta.

Kokonaisuuden toinen osa liittyy Dalín veistosten kauppaan, ja siihen liittyy useita törkeitä petosepäilyjä. Luodon mukaan kaksikon epäillään myyneen veistoskopioita asianomistajille arvokkaina, harvinaisina ja alkuperäisinä Dalín veistoksina.

Kyse on siitä, että Dalí on aikoinaan myynyt Espanjassa tietyille tahoille veistosten valmistusoikeuksia, ja myöhemmin valmistusoikeuksia on myyty eteenpäin. Sittemmin tilanne on karannut käsistä, eikä kukaan oikein tiedä, ketkä tahot veistoksia valmistavat ja kuinka paljon niitä valmistetaan. Luodon mukaan arvio on, että niitä on vähintään tuhansia.

Myytyjen veistosten epäillään olevan tällaisia veistoskopioita, jotka on myyty virheellisin tiedoin harvinaisuuksina.

Luodon mukaan kokonaisuuden rikoshyödyssä puhutaan sadoistatuhansista euroista.

Tapauksen tutkinta on vielä kesken. Syytteennoston määräpäivä on 3. maaliskuuta 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut