Syyttäjä: Kuopion kouluhyökkääjä ymmärsi tekonsa vääryyden – On ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää - Rikos - Aamulehti

Syyttäjä: Kuopion kouluhyökkääjä ymmärsi tekonsa vääryyden – On ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää

Uhrit pitävät miehen katumusta täysin epäuskottavana: "Mikään hänessä ei tue sitä"

Kuopion koulusurman oikeudenkäynti Kuopion käräjäoikeudessa. Joel Marinia syytetään 20 murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

17.9.2020 11:24

Kuopio

Kuopion kouluhyökkääjä ymmärsi tekonsa vääryyden ja pystyi säätelemään käytöstään tekohetkellä, syyttäjä sanoo. Syyttäjä Antti Kolehmainen otti kantaa tekijän mielentilaan loppulausunnossaan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Kysymys tekijän mielentilasta on jutussa keskeinen. 25-vuotiaalle syytetylle tehtiin mielentilatutkimus esitutkinnan aikana. Tutkimus ja sen tulokset ovat salaisia ja käräjäoikeus käsitteli niitä suljetuin ovin eilen. Oikeuden arvio tutkimuksen tuloksista tulee julki vasta aikanaan annettavassa tuomiossa.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Puolustuksen mukaan mies oli tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen ja siksi hänelle pitäisi määrätä lievempi rangaistus.

"Suunnitteli, punnitsi, harkitsi"

Mies ei poliisikuulusteluissa ilmaissut katumusta teostaan, mutta muutti oikeudenkäynnissä kertomustaan tältä osin. Uhrien avustajat eivät tähän usko.

–  (Syytetty) on oikeudenkäynnin aikana kertonut katuvansa, mutta mikään hänen habituksessaan, kehon kielessään ei tue tätä tunnustusta -- hän ei ole ollut mielisairas, psykoottinen tai vajaamielinen. Hän on suunnitellut, punninnut ja harkinnut, sanoi kuolonuhrin äitiä edustava Valentina Schnider.

Samaa sanoi useampaa uhria edustava asianajaja Emilia Vuolle.

–  (Syytetyn) katumus on täysin epäuskottavaa. Se ei ole ilmennyt kirjallisista todisteista eikä hänen omasta kuulemisestaan. Jos päädytään siihen, että hän oli alentuneesti syyntakeinen, hänet pitäisi silti tuomita elinkautiseen ottaen huomioon muun muassa hänen vaikuttimensa, syyllisyys sekä se, että todistelun perusteella ei ole poissuljettua, että tällaista voisi tapahtua uudelleen, Vuolle sanoi.

Miestä kuultiin oikeudessa maanantaina. Mies esiintyi salissa rauhallisesti ja ilmeettömänä ja vastasi hänelle esitettyihin kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

Osa sai elinikäisiä vammoja

Surmansa saaneen 23-vuotiaan ukrainalaisnaisen lisäksi hyökkäyksessä haavoittui tai loukkaantui kymmenkunta ihmistä. Syyttäjän mukaan uhrien vammat huomioiden on ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää. Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.

Uhrien avustajat kertoivat loppulausunnoissaan, kuinka monet uhreista kärsivät fyysisten vammojen lisäksi myös erilaisista psyykkisistä oireista, kuten ahdistuneisuudesta, pelkotiloista ja takaumista.

Osa opiskelijoista pääsi pakenemaan luokkahuoneesta ilman vammoja. Syyttäjä kuitenkin katsoo, että myös he olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa, koska syytetty valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti. Siksi myös heidän kohdallaan miestä syytetään murhan yrityksestä.

Oikeudenkäynti kouluhyökkäyksestä loppuu tänään. Käsittely kesti kahdeksan päivää. Tuomio annetaan myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos