Tieraivo kiehahti tappouhkauksiksi ja päälleajoksi ABC:n pihassa - kaikki tallentui videolle - Rikos - Aamulehti

Tieraivo kiehahti tappouhkauksiksi ja tahalliseksi päälleajoksi tamperelaisen ABC:n pihassa – kaikki tallentui videolle: Oikeus päästi kuskin tästä ilmalennosta ilman rangaistusta

Autonkuljettaja puolustautui peruuttamalla hyökkääjän päälle ja selviytyi ilman rangaistusta. Käräjäoikeuden mukaan tilanne tuli kuskille niin yllättäen, että vaihtoehtoja ei ollut aikaa miettiä. Tampereen liikenneraivotapaus näkyy Lahdesjärven ABC:n valvontakameranauhalta.

Erikoinen tapaus sattui Lahdesjärven ABC-liikenneasemalla Tampereella. Arkistokuva.

13.5.2019 15:55

Tampereella Lahdesjärven ABC-liikenneasemalla tapahtui erikoinen pahoinpitely maaliskuussa 2017.

45-vuotias mies sai Pirkanmaan käräjäoikeudessa 80 päiväsakkoa kahdesta laittomasta uhkauksesta ja pahoinpitelystä.

60-vuotias mies katsottiin syylliseksi hätävarjelun liioitteluna tehtyihin pahoinpitelyyn ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Häntä ei kuitenkaan tuomittu rangaistukseen.

Tästä kaikki sai väitetysti alkunsa

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kaksi autokuntaa kohtasi väitetysti moottoritierampilla Pirkanmaan eteläosassa. Todistamattoman kertomuksen mukaan uhrien autokunta tuli ramppia väärään suuntaan ja pakotti toisen auton oikaisemaan pientareelle, minkä vuoksi autoon olisi tullut vaurioita.

Takana ollut autokunta suivaantui ja lähti ajamaan toisen auton perässä. Autot pysähtyivät Lahdesjärven ABC:lle Etelä-Tampereella, ja tapahtumat alkoivat kärjistyä.

Takana tulleesta autosta noussut 45-vuotias mies rähisi edellä ajaneille. Seurasi sanaharkka, joka johti pahoinpitelyyn. 45-vuotias pahoinpiteli toisen auton kyydissä olleen miesmatkustajan muun muassa lyömällä tätä nyrkeillä kasvoihin. Lyöntejä oli kerrotun mukaan kolme.

Seuraavien tapahtumien kulku selviää valvontakameran tallenteelta, joka on peräisin tuomioistuimesta. Pahoinpidelty mies siirtyi kuskin paikalle ja peruutti autolla 45-vuotiaan miehen päälle.

Videolta voi nähdä, miten uhriauton kuljettajaksi siirtynyt mies menettää malttinsa rähinöitsijään ja kiihdyttää hyvin voimakkaasti päin häntä. Mies lentää törmäyksen voimasta useita metrejä, ja tämän jälkeen auto kiihdyttää paikalta voimalla ja maassa makaavan uhrin läheltä.

Yliajajalle ei rangaistusta

Yksi käräjäoikeuden keskeisimmistä kysymyksistä koski hätävarjelun ja oikeudettoman väkivallan välisiä rajoja. Millaisilla keinoilla henkilö voi puolustautua, jos hän joutuu väkivallan tai sen uhan kohteeksi?

Rikoslaista on tulkittavissa ainakin kolme eri astetta sille, millaisessa uhkatilanteessa henkilö voi syyllistyä väkivaltaan. Ensimmäinen on täysin oikeudeton väkivalta, josta tuomitaan rangaistussäädösten mukaan. Toinen on hätävarjelun liioittelutilanne, jossa henkilöllä on oikeus puolustautua voimalla itseensä kohdistuvalta väkivallalta, mutta hän syyllistyy tilanteeseen nähden liian rajuihin keinoihin. Kolmas on hätävarjelutilanne, jossa puolustautumisvoima on oikeassa suhteessa henkilöön kohdistuvaan väkivaltaan.

Rikoslaki antaa hätävarjelun lisäksi vielä yhden perusteen jättää henkilö kokonaan ilman rangaistusta. Sitä käräjäoikeus käytti ja jätti yliajajan tuomitsematta rangaistukseen, vaikka hän syyllistyikin liikenne- ja pahoinpitelyrikoksiin.

”Tilanne on ollut yllättävä”

Rikoslain mukaan rikoksentekijä on rangaistuksesta vapaa hätävarjelun liioittelun jälkeenkin, jos olosuhteet olivat sellaiset, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys sekä tilanne muutenkin.

– [Kuljettaja] on vedonnut puolustuksekseen siihen, ettei hänellä ole ollut tilanteessa mahdollisuutta toimia toisin. Hän on perustellut tekoaan sillä, että hänen oli täytynyt peruuttaa nopeasti pois paikalta [pahoinpitelijän uhriin] kohdistaman väkivallan vuoksi, käräjäoikeus kirjoittaa.

– [Kuljettaja] on voinut pitää uhkaa varteenotettavana. Hän ei ollut todennäköisesti ymmärtänyt lainkaan, miksi [pahoinpitelijä] oli hyökännyt heidän kimppuunsa. Tilanne on ollut erittäin yllättävä, eikä hänellä ole ollut aikaa harkita toimintavaihtoehtoja.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan auton alle jäänyt pahoinpitelijä on ilmoittanut siihen tyytymättömyyttään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut