KRP esittää nuorta naista vangittavaksi Irak-petoksessa - Rikos - Aamulehti

KRP esittää nuorta naista vangittavaksi Irak-petoksessa

Asiaan liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antama päätös. Irakilaismiehen epäillään olevan elossa.

Kuvituskuva KRP:n Vantaan tiloista.

24.4.2020 9:52

Keskusrikospoliisi esittää vuonna 1996 syntynyttä naista vangittavaksi törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä epäiltynä. Vaatimus liittyy KRP:ssä aloitettuun esitutkintaan, joka koskee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle antamaa langettavaa päätöstä, tiedottaa keskusrikospoliisi.

Naista vaaditaan vangittavaksi todennäköisin syin rikoksesta epäiltynä. Asia käsitellään perjantaiaamupäivällä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

– Esitutkinta asiasta on käynnissä ja tätä ennen asiaa on selvitetty esitutkintalain mukaisessa esiselvittelyssä. Eri tavoin asiaan liittyvien henkilöiden kuulemisen ja muun taktisen ja teknisen tutkinnan perusteella vankivaatimuksen tekeminen tuli ajankohtaiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo keskusrikospoliisista.

Väärää tietoa EIT:lle?

Rikosepäily liittyy siihen, onko EIT:lle annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta. EIT:n ratkaistavaksi viedyssä asiassa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. Kantelun teki miehen lähiomainen, ja EIT antoi langettavan päätöksen Suomelle 14. marraskuuta viime vuonna.

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos