Nuuskan salakuljettajalle ehdollista - Rikos - Aamulehti

Nuuskaa salakuljettanut mies sai ehdollista – nuuskaa tilanneelle sakot

Tullilla on käytössään nuuskan löytämiseen erikoistuneita koiria. Tässä yksi koirista kuvattuna 19. toukokuuta 2017.

9.2.2019 17:19

Mies oli tuonut yhteensä lähes 80 kiloa ylimääräistä nuuskaa Tornion kautta Ruotsista Suomeen kaksi tai kolme laatikkoa kerrallaan.

Lain mukaan nuuskaa saa tuoda omaan käyttöön kilon vuorokaudessa.

Kun salakuljetettu määrä ylittää omaan käyttöön tarkoitetun nuuskan määrän, siitä on maksettava verot. Oikeuskäytännössä huomattavana taloudellisena hyötynä on pidetty noin 15 000–20 000 euron vältettyjen verojen määrää.

Oikeuden mukaan syytetty oli tavoitellut salakuljetuksella huomattavaa taloudellista hyötyä ja tekijä oli välttynyt maksamasta valmiste- ja tupakkaveroja lähes 30 000 euroa.

Syytetyn mukaan hän oli syyllistynyt perusmuotoiseen veropetokseen, ei törkeään. Hänen mielestään verotus perustuu viranomaisen salaiseen laskentatapaan, jonka oikeellisuutta on mahdotonta kontrolloida.

Verohallinnon nuuskan verotusarvon oli syytetyn mielestä moninkertainen laivayhtiöiden myyntihintoihin.

Mies kiisti tavoitelleensa salakuljetuksella huomattavaa taloudellista hyötyä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvaamaan verohallinnolle vältettyjä veroja reilut 9 000 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi samalla myös toisen miehen salakuljetuksesta ja veropetoksesta sakkorangaistukseen. Hän oli tilannut maksua vastaan nuuskaa Haaparannalta, josta toinen tuomituista oli sitä tuonut.

Sakkoja saanut mies oli aikonut maksaa tupakkaveron.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos