Hovioikeus kovensi taksipuukottajan tuomiota – 19-vuotiaalle naiselle 6,5 vuotta vankeutta - Rikos - Aamulehti

19-vuotiaalle naiselle 6,5 vuotta vankeutta Valkeakosken taksipuukotuksista – Hovioikeus kovensi tuomiota

Turun hovioikeus.

8.2.2019 15:05

Baari-illan jälkeinen taksimatka päättyi kahteen puukotukseen Valkeakoskella vuosi sitten maaliskuussa. Viime perjantaina antamassaan tuomiossa Turun hovioikeus tuomitsi 19-vuotiaan naisen kahdesta tapon yrityksestä 6,5 vuoden vankeuteen.

Tuomioon johtaneet tapahtumat saivat alkunsa, kun 19-vuotias nainen matkusti taksissa kahden naiskaverinsa kanssa. Taksitolpalta samaan taksiin tuli kyytiin ennestään tuntemattomia miehiä ainakin osin ilman tuomitun tahtoa.

Nuoren naisen muistikuvat tapahtumista olivat heikot ja sekavat alkoholin sekä kannabiksen käytön vuoksi.

Naisen mukaan toinen miehistä oli käynyt häneen käsiksi. Lisäksi hän sanoi, että tilanne taksissa oli tuntunut uhkaavalta, mutta että hän ei osannut sanoa, miksi hän niin tunsi.

Oikeuden mukaan mies oli rauhallinen.

Naisen veitseniskun seurauksena miehelle tuli vaurioita pinnalliseen reisivaltimoon ja reiden lähentäjälihakseen. Mies tarvitsi välitöntä leikkaushoitoa.

Oikeuden mukaan naisen aiheuttama verisuonivamma oli hengenvaarallinen ja olisi hoitamattomana johtanut miehen kuolemaan. Vain ulkopuolisen pian hälyttämä ensiapu pelasti miehen.

Yksitoista iskua toiseen mieheen

Toinen taksissa olleista miehistä oli puolestaan lyönyt tuomitun kahta naisystävää. Tätä miestä 19-vuotias nainen löi keskivartaloon yksitoista kertaa veitsellä.

Nainen kertoi, että hänen oli puolustettava omaa ja ystäviensä henkeä.

Lääkärinlausunnon mukaan miehelle oli aiheutunut useita syviä haavoja lähelle isoja suonia ja vammat olisivat voineet olla hengenvaaralliset.

Tuomittu nainen sanoi kantaneensa veistä mukanaan, koska pienikokoisena ei ole muuta mahdollisuutta tarvittaessa puolustautua. Naisen käyttämän veitsen terä oli noin kymmensenttinen.

Yli 30 000 euron korvaukset

Nainen joutuu korvaamaan toiselle puukotetuista yli 9 000 euroa ja toiselle lähes 18 000 euroa. Summat koostuvat oikeudenkäyntikuluista, korvauksesta kivusta ja särystä, käyttökelvottomaksi pilaantuneista vaatteista, henkisestä kärsimyksestä, sairaanhoitokuluista ja ansionmenetyksestä.

Lisäksi nainen joutuu korvaamaan Kansaneläkelaitokselle yli 4 000 euroa. Valtion tappioksi jäävät tuomitun oikeudenkäyntikulut, eli noin 5 300 euroa.

Nainen haki tuomioonsa muutosta Turun hovioikeudesta, joka antoi päätöksensä perjantaina.

Nainen kiisti syytteet tapon yrityksestä, mutta myönsi teot ja kertoi niiden olleen hätävarjeluna sallitut puolustusteot. Oikeus katsoi, ettei kyse ole hätävarjelusta, sillä teko ei ollut suhteessa toisen miehen tekemään väkivaltaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi alun perin päätöksensä viime kesäkuussa. Tuolloin tuomiona oli tapon yritys ja toisen miehen osalta törkeä pahoinpitely. Käräjäoikeus tuomitsi naisen viideksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Nyt tuomio muuttui myös toiseksi tapon yritykseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut