Koirasusien kasvattaja - Rikos - Aamulehti

Poliisi lopetti yli 30 koirasutta Kanta-Hämeessä: "Tämä on kaiken kaikkiaan erittäin surullinen tapaus"

28.1.2019 18:41 | Päivitetty 28.1.2019 21:47

Poliisi on joutunut lopettamaan törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäillyn koirasusikasvattajan tilalta Kanta-Hämeestä takavarikoidut koiraeläimet.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Heikki Kopperoisen määräyksellä tilalta lopetettiin maanantaina yli 30 koiraeläintä.

–Mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut. Tämä on kaiken kaikkiaan erittäin surullinen tapaus. Poliisin tehtävä on kuitenkin poliisilain mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen, Kopperoinen toteaa.

Läänineläinlääkärin toimesta pyritään löytämään uudet kodit tilalla vielä olleille kaneille sekä kahdelle koiralle.

Tutkinnassa on selvinnyt, että koirasusikasvattajan tilalla on elänyt myös pääepäillyn 3-vuotias lapsi. Helsingin poliisilaitoksen rkostutkintayksikön päällikkö, rikosylitarkastaja Jonna Turunen kertoo, että tutkinnassa tullaan selvittämään myös lapsen olosuhteita.

Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä on tutkinut vuoden alusta saakka törkeää eläinsuojelurikosta, josta epäillään Kanta-Hämeessä asuvaa koirasusien kasvattajaa. Kokonaisuuden pääepäilty on edelleen tutkintavankeudessa.

Ilta-Sanomien mukaan naisen koirahoitola ja -tila sijaitsi Lopella.

Poliisi teki 9. tammikuuta kotietsinnän rikoksesta epäillyn omistamalle tilalle, ja tuolloin siellä oli 64 koiraeläintä ja lisäksi paljon muita eläimiä. Eläinten olosuhteet ja hoito eivät täyttäneet eläinsuojelulain ja -asetuksen mukaisia vaatimuksia.

–Läänineläinlääkäri kävi tilalla viime perjantaina ja totesi, että kohteessa oli jäljellä 36 koiraeläintä. Siten noin 30 eläintä on siirtynyt uusiin koteihin. Tilalla hoidossa olleet eläimet on saatujen ja käytössä olleiden tietojen perusteella palautettu omistajilleen, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi takavarikoi 25.1. tilalla jäljellä olleet eläimet menettämisseuraamuksen turvaamiseksi. Eläinsuojelulain pykälän 47 mukaan takavarikoitu eläin voidaan heti lopettaa, myydä tai muutoin luovuttaa, jos sen arvo on vähäinen tai jos sen hoidon järjestäminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista.

Poliisi kertoo arvioineensa, että eläimet, joiden taustasta, luonteesta ja terveydentilasta ei ole varmuutta, eivät ole sellaisia, joita viranomainen voisi luovuttaa eteenpäin. Koirasudet saattavat olla luonteensa puolesta haastavia eläimiä – väärissä ja tottumattomissa käsissä tai olosuhteissa jopa vaarallisia.

–Poliisi ei voi ottaa sitä riskiä, että jäljellä olevat eläimet sijoitettaisiin nopeasti uusiin koteihin, joissa ne mahdollisesti tulisivat aiheuttamaan vaaratilanteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos