Poliisin rasismi: Vanhempi konstaapeli tuomittiin rasistisesta huutelusta ja naisen lyömisestä - Rikos - Aamulehti

Poliisi huuteli rasistisesti taksijonossa, ja kun nainen puuttui tilanteeseen, mies löi ja huoritteli – Väitti oikeudessa olevansa oikeasti suvaitsevainen

Turun pääpoliisiasema.

24.1.2019 11:37 | Päivitetty 25.1.2019 6:22

Turkulaisnainen jonotti taksia Turussa yöaikaan 10. syyskuuta 2017, kun hän kiinnitti huomiota sekavan oloiseen mieheen, joka puhui yksinään vihaisesti ja kierteli ympäriinsä. Nainen otti etäisyyttä mieheen.

Pian joukko suomea puhuvia miehiä ohitti taksijonon ja meni jonon kärjessä olevaan tilataksiin.

Sekava mies piti miehiä ilmeisesti ulkomaalaisina, koska yksi heistä oli tummaihoinen ja muut näyttivät ulkonäön perusteella aasialaistaustaisilta.

Mies alkoi huutaa taksin ottaneille rasistisia kommentteja ja yritti saada naiselta vahvistusta. Naisen mukaan mies muun muassa kutsui miehiä "mutanaamoiksi".

Pian mies alkoi sättiä myös naista. Nainen yritti vitsailla, että eikö ole parempi, että nuoret miehet ottivat ison taksin, koska muille jäi siten monta pienempää.

Yhtäkkiä mies löi naista avokämmenellä ja haukkui naista "suvakkihuoraksi". Mies myös väitti, että 95 prosenttia rikoksista on maahanmuuttajien tekemiä ja että Turun kaduilla virtaa veri. Miehen mukaan maahan tulee "neekereitä", jotka pilaavat koko maan.

Samalla mies ilmoitti, että hän on poliisi. Nainen puolestaan ilmoitti, että miestä varmasti harmittaa aamulla, mutta hän aikoo silti tehdä tästä rikosilmoituksen. Tämän jälkeen mies löi uudelleen.

Taakse ilmestynyt toinen mies puuttui tilanteeseen, ja lyöjä lopetti väkivallan. Hän jäi mutisemaan itsekseen jotakin.

Naisen poskea iskut jäivät kuumottamaan, mutta vakavia vammoja ei syntynyt. Seuraavana päivänä hän teki asiasta rikosilmoituksen, vaikka ei tiennyt lyöjän nimeä ja hänen ottamansa valokuvatkin olivat epäonnistuneet.

Pian Turun poliisi kuitenkin kutsui naisen poliisiasemalle katsomaan tunnistuskuvia. Hän tunnisti yhden kuvista, ja tajusi, että lyöjä todella oli ammatiltaan poliisi.

Tieto tästä aiheutti hänelle entistä enemmän ahdistusta.

Uhri tunnisti kuvista

Vuonna 1966 syntynyttä vanhempaa konstaapelia vastaan nostettiin syyte lievästä pahoinpitelystä ja kunnianloukkauksesta.

Oikeudessa mies kiisti teon, mutta ei muistanut tapahtunut mitään. Hän myönsi, että on epäilemättä ollut paikalla ja liian humalassa, mutta ei uskonut käyttäytyneensä, kuten nainen väitti.

Poliisimies kertoi oikeudessa, että hän on oikeasti suvaitsevainen.

Naisen kertomus tapahtumista oli kuitenkin looginen, ja todistajan kertomus tuki sitä. Todistaja oli kuullut kovaäänisen riitelyn ja iskun äänen. Tämän jälkeen hän oli puuttunut tilanteeseen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen 60 päiväsakkoon, joista kertyy maksettavaa hänelle 2 640 euroa.

Oikeus hyväksyi syyttäjän vaatimuksen koventamisperusteesta, sillä teko oli tehty rotuun, ihonväriin, syntyperään taikka kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvasta vaikuttimesta.

Koventamisperuste täyttyi, sillä poliisimies löi ja loukkasi naisen kunniaa siksi, että tämä oli puolustanut maahanmuuttajia.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomiosta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Poliisille harvoin potkut

Poliisin tulee lain mukaan käyttäytyä sekä virantoimituksessa että yksityiselämässään siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Käytäntö rikoksiin syyllistyneiden poliisien työsuhteen purkamisesta vaihtelee tapauskohtaisesti. Suomessa on 2010-luvulla työnsä saanut pitää esimerkiksi useasti vaimoaan pahoinpidellyt vanhempi konstaapeli.

Joistakin lähisuhdeväkivaltatapauksista poliisi on saanut potkut.

Viime syksynä poliisi erotti määräajaksi Mikkelin poliisiasemalla työskennelleen vanhemman konstaapelin. Hänet tuomittiin kiinniotetun miehen pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 35 päiväsakkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: