Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus raiskauksissa - Rikos - Aamulehti

Sisä-Suomen poliisin tuoreet tilastot: Ulkomaalaisten osuus raiskauksesta epäillyistä kasvoi selvästi viime vuonna

14.1.2019 15:20

Vuoden 2018 ennakkotilastojen perusteella ulkomaalaisten osuus raiskausrikosten epäillystä on kasvussa Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Viime vuonna 35,7 prosentissa poliisin tietoon tulleista tapauksista epäilty oli ulkomaalainen. Vuonna 2017 luku oli 19,7. Sitä ennen luku on vaihdellut 2000-luvulla 17,2 ja 29,2 prosentin välillä, mutta rikoslain muutoksen takia vuoden 2011 jälkeiset tilastot ovat vertailukelpoisimpia.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alue käsittää Pirkanmaan ja Keski-Suomen. Alueen väestöstä alle kolme prosenttia on ulkomaalaisia, joten ulkomaalaisten prosentuaalinen osuus on selkeästi yliedustettu.

Selvä lisäys vuonna 2018

Suomessa ulkomaalaisten yliedustuksesta rikostilastoissa on puhuttu julkisuudessa yleisesti 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä lähtien. Pakolaiskriisin 2014–2016 aikana osuus lisääntyi, mutta suurin lisäys näyttää tulleen viime vuonna.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikostorjuntasektorin päällikkö, rikosylikomisario Ilkka Laasanen kertoo, että Pirkanmaalla tai Tampereella ei ole tutkinnassa mitään Oulun kaltaista erityisen vakavien seksuaalirikosten sumaa. Oulussa on viime aikoina paljastunut useita erittäin vakavia seksuaalirikoksia, joissa epäiltyinä ovat ulkomaalaismiehet. Rikossarjat eivät liity toisiinsa.

Ulkomaalaisten rikollisuuteen on Pirkanmaallakin kiinnitetty huomiota.

–Kaikki mikä on ennaltaehkäisevästi tehtävissä, tehdään, Laasanen sanoo.

Raiskaus on rikos kaikkialla

Ratkaisuksi turvapaikanhakijoiden seksuaalirikoksien ennaltaehkäisyyn on usein tarjottu valistusta.

Ainakaan raiskausrikoksissa epätietoisuutta ei pitäisi olla, sillä raiskaus on rikos kaikkialla maailmassa.

–Se on aika naiivi näkökulma, että pitäisi kertoa, että ei saa raiskata. Kulttuurierot ovat kyllä isoja, mutta eivät toiseen kulttuuriin muuttavat ihmiset ole niin sinisilmäisiä, että ajattelisivat, että he saavat tehdä mitä tahtovat, Laasanen sanoo.

Hän myös huomauttaa, että poliisin päätehtävä ei ole valistaminen. Siksi poliisi tekee yhteistyötä muiden toimijoiden kuten vastaanottokeskusten kanssa.

Yhtenä syynä juuri turvapaikanhakijoiden korkeaan rikollisuuteen pidetään sitä, että ryhmässä nuorten miesten osuus on huomattavasti korkeampi kuin väestössä keskimäärin.

Kaikkein selkein yhteys rikoskäyttäytymisessä liittyy ikään. Tiivistetysti kyse on siitä, että nuoret miehet tekevät aina ja kaikkialla eniten rikoksia.

Mikään näistä ei kuitenkaan riitä kokonaan selittämään kantaväestöön verrattuna moninkertaista osuutta seksuaalirikoksissa.

–Voi myös olla, että täällä rikoksia tekevät ulkomaalaiset ovat tehneet rikoksia myös kotimaassaan, Laasanen sanoo.

Keskusrikospoliisin tekemän selvityksen mukaan ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikoksissa tyypillinen teko on samankaltainen kuin suomalaistenkin tekemissä. Useimmiten tekijä ja uhri tuntevat toisensa ainakin jossakin määrin, ja tekijä käyttää teossa hyväkseen uhrin haavoittuvaa tilaa kuten päihtymystä.

Ulkomaalaisista eniten rikoksia tekevät irakilaiset ja afganistanilaiset. Heidän korkeaan rikollisuuteensa on pohdittu syitä muun muassa siitä, että kyseiset maat ovat niin sanottuja romahtaneita yhteiskuntia, joissa sota on jatkunut jo vuosikausia.

Tutkimuksissa on osoitettu, että lapsuudessa koettu väkivalta lisää väkivallan käytön todennäköisyyttä aikuisuudessa.

Rikosepäilyt

Tilastossa on kyse poliisin tietoon tulleesta rikollisuudesta. Kaikki rikosepäilyt eivät johda tuomioon, eivätkä kaikki rikokset paljastu poliisille. Kriminologisessa tutkimuksessa poliisin tietoon tullutta rikollisuutta pidetään parhaimpana tilastollisena mittarina. Ikävakiointi laskisi ulkomaalaisten suhteellista osuutta. Ikävakioinnin ja sukupuolijakauman huomioimisen jälkeenkin ulkomaalaisten rikollisuusprosentit jäävät merkittävän korkeiksi.

2000-luvulla ulkomaalaisten määrä on lisääntynyt ja rikosnimikkeissä on tapahtunut muutoksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut