Ulkomaalaisten epäiltyjen seksuaalirikokset Tampereella - Rikos - Aamulehti

Tältä seksuaalirikostilastot näyttävät Tampereella: Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus on kasvanut raiskauksissa ja lapsen seksuaalisissa hyväksikäytöissä viime vuonna

Tampereen väestöstä alle viisi prosenttia on ulkomaan kansalaisia. Viime vuonna poliisin tietoon tulleissa seksuaalirikoksissa ulkomaalaisten epäiltyjen osuus oli Tampereella kuitenkin 29,2 prosenttia.

21.1.2019 19:12

Tampereella viime vuonna poliisin tietoon tulleista seksuaalirikostapauksista lähes 30 prosentissa epäilty oli ulkomaalainen. Vuonna 2017 vastaava luku oli 19,3 prosenttia.

Tampereen väestöstä alle viisi prosenttia on ulkomaan kansalaisia, minkä vuoksi ulkomaalaisten epäiltyjen osuutta voi pitää seksuaalirikoksissa yliedustettuna.

Sisä-Suomen poliisin tilastojen mukaan jonkun muun maan kuin Suomen kansalainen on ollut viime vuonna epäiltynä seksuaalirikoksesta Tampereella kaikkiaan 40 tapauksessa. Ulkomaalaisten epäiltyjen joukossa oli selvästi eniten Afganistanin ja Irakin kansalaisia.

Koko Pirkanmaan tasolla tarkasteltuna joka viidennessä seksuaalirikostapauksessa epäiltynä oli ulkomaalainen.

Yhä useammin epäiltynä ulkomaalainen

Tampereella tapahtuneissa raiskauksissa ja sukupuoliyhteyteen pakottamisissa on nähtävissä selvä piikki vuoden 2015 kohdalla, jolloin Suomeen tuli pakolaiskriisin myötä aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita. Tällöin ulkomaalaisten epäiltyjen osuus kaikissa Tampereen raiskausrikoksissa oli kolmannes, kun viime vuonna luku oli 41 prosenttia.

Vuoden 2017 tilastoissa ulkomaalaisten epäiltyjen osuus Tampereen raiskausrikoksissa oli huomattavasti aiempia vuosia pienempi, mutta vuonna 2018 ero suomalaisten ja ulkomaalaisten epäiltyjen määrässä kaventui jälleen.

Tampereen luvuissa on nähtävissä samaa kehitystä kuin koko Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa, jossa ulkomaalaisten osuus raiskausrikosten epäillyistä on kasvussa.

Lue lisää: Sisä-Suomen poliisin tuoreet tilastot: Ulkomaalaisten osuus raiskauksesta epäillyistä kasvoi selvästi viime vuonna

Viime viikkoina julkisuudessa on käsitelty Oulussa paljastunutta seksuaalirikosvyyhtiä, jossa ulkomaalaistaustaisia henkilöitä epäillään muun törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Tampereella viime vuonna poliisiin tietoon tulleissa lapsen seksuaalisissa hyväksikäytöissä epäilty oli ulkomaalainen jo joka neljännessä tapauksessa. Muutamana aiempana vuonna ulkomaalaisten osuus epäillystä vaihteli 10,3–16,7 prosentissa. Vuosi 2014 oli poikkeuksellinen, sillä tällöin epäilty oli ulkomaalainen 44 prosentissa tapauksista.

Muita seksuaalirikoksia kuten seksuaalista ahdistelua, seksuaalista hyväksikäyttöä ja pakottamista seksuaaliseen tekoon tuli poliisin tietoon viime vuonna Tampereella enemmän kuin vuotta aiemmin. Ulkomaalaisten osalta epäilyjen määrä ei kuitenkaan kasvanut, minkä vuoksi heidän osuutensa näissä seksuaalirikoksissa oli aiempia vuosia alhaisempi: 15,8 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: