Pudasjärven henkirikoksessa erityisen julmia piirteitä, KRP tutkii nyt suunnitelmallisuutta - Rikos - Aamulehti

Pudasjärven henkirikoksessa erityisen julmia piirteitä, KRP tutkii nyt suunnitelmallisuutta – autolla paennut odottaa luovutusta Ruotsissa, myös mies ja nainen vangittu

13.1.2019 16:52

Oikeus on vanginnut Pudasjärven henkirikoksesta epäillyt. Tutkinnanjohtajan mukaan teko vaikuttaa poliisityön alkuvaiheessa sekä raa’alta, julmalta että suunnitelmalliselta. Yksi epäillyistä, Kia-merkkisellä autolla paennut kaappari, vangittiin poissaolevana.

Käräjäoikeus on vanginnut keskusrikospoliisin vaatimuksesta kolme Pudasjärven murhasta epäiltyä henkilöä.

Kolmikkoa epäillään käräjäoikeuden mukaan todennäköisin syin murhasta. Tutkinnassa on alustavasti kaksi muutakin rikosnimikettä: törkeä ryöstö ja törkeä vapaudenriisto.

Yksi epäillyistä on edelleen Ruotsissa, jossa Ruotsin poliisi otti hänet kiinni. Miestä epäillään henkirikoksen uhrin vaimon vapaudenriistosta ja kuljettamisesta rajan yli Luulajaan niin, että tilanteessa oli vakavan väkivallan uhka.

–Hänet vangittiin poissaolevana. Epäillystä tullaan tekemään pohjoismainen pidätysmääräys, ja luovutusta tullaan tietenkin pyytämään, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi sanoo.

Yksi epäillyistä on noin 35-vuotias, toinen noin nelikymppinen ja kolmas noin parikymppinen. Henkirikoksen uhriksi joutui vuonna 1960 syntynyt, Pudasjärvellä asunut mies. Poliisin tietojen mukaan vainajalla ja hänen leskellään ei ollut aiempaa yhteyttä epäiltyihin rikollisiin.

KRP jatkaa asian tutkintaa. Nurmenniemen arvion mukaan tapaus alkaa kuitenkin hahmottua.

–Epäiltyjen määrä on sama. En pysty sanomaan, onko heitä tulossa lisää tai ei. Mutta näyttää siltä, että he ovat nämä vangitut.

Raakoja ja julmia piirteitä

Henkirikoksen tekotapaa KRP ei kerro julkisuuteen, koska tutkinta on vielä alkuvaiheessa.

Murhan tunnusmerkistö edellyttää henkirikokselta erityistä raakuutta tai julmuutta jopa suhteessa tappoon. Myös teon suunnittelu on yksi tunnusmerkeistä.

–Tutkinnan nimikkeet täsmentyvät tutkinnan aikana, mutta kyllä tässä raakuutta ja julmuutta mietitään. Yhtenä tutkintahaarana on myös suunnitelmallisuus. Aika näyttää, miten nimikkeet tulevat täsmentymään, Nurmenniemi sanoo.

Pudasjärven henkirikos oli aluksi Oulun poliisin tutkinnassa, mutta juttu siirtyi KRP:lle. Keskusrikospoliisi tutkii Suomessa lähinnä vakavia, poikkeuksellisia tai kansainvälisiä rikoksia.

Yksi KRP:n ydinalueista on järjestäytynyt rikollisuus. Nurmenniemi ei kommentoi epäiltyjen entisyyttä, mutta sanoo, että Pudasjärven jutussa ei vaikuta olevan kyse sellaisesta.

–Tässä yhteydessä en näe sitä. En lähde kertomaan siitä, onko epäillyillä ollut yhteyksiä vai ei, mutta tällä tapahtumalla ei näytä olevan yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Henkirikos kävi ilmi torstaina aamulla, kun Pudasjärvellä ollut omakotitalo tuhoutui tulipalossa. Kiinteistön liepeiltä löytyi kuollut miesuhri. Siepattu vaimo ei saanut epäillyssä törkeässä vapaudenriistossa fyysisiä vammoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos