Tamperelainen eläkeläismies raiskasi toistuvasti nuoren kehitysvammaisen naisen - Rikos - Aamulehti

Tamperelainen eläkeläismies raiskasi toistuvasti nuoren kehitysvammaisen naisen – käytti hyväkseen perhekotityössä hankkimaansa luottamusta

Rikokset on näytetty toteen. Pirkanmaan käräjäoikeus passitti tamperelaismiehen suoraan vankilaan.

8.1.2019 17:20

Tamperelaisen eläkeläismiehen rikokset ajoittuvat kahden vuoden ajalle kesän 2015 ja 2017 välille. Käräjäoikeuden syyksi lukemia tekoja on useita, vaikka rikosnimikkeet ovatkin yksikössä.

Pääosa teoista tapahtui arkisissa tilanteissa perhekodin viikonlopunvietoissa mutta myös parkkipaikalla Tampereella ja perhekodin Lapin-matkalla. Perhekodissa saattoi olla tekoaikaan läsnä muitakin henkilöitä.

Esko Tapani Nybakka tapasi uhrinsa keskimäärin kerran kuukaudessa.

19–21-vuotias, henkisesti lievästi kehitysvammainen nainen osallistui perhekotitoimintaan viikonloppuisia kuukausittain. Noina viikonloppuina juuri koulunsa lopettanut nainen tutustui eläkeikäiseen Nybakkaan.

Perhekodin edustajan todistuksen mukaan Nybakkalla ei ollut virallista roolia perhekodin toiminnassa. Nybakka kuitenkin osallistui säännöllisesti viikonloppuihin avustaen toiminnassa ja osallistui harrastuksiin.

Todistajan mukaan Nybakkalla ja perhekodissa käyvillä oli ollut hyvä suhde. Nuoret pitivät häntä isähahmona.

Nybakka osallistui myös perhekodin yhteisille matkoille.

Kaikki kyseisessä perhekodissa käyvät ovat jollakin tavalla kehitysvammaisia.

”Osaa myös kieltäytyä”

Nybakka kiisti rikokset mutta myönsi osan seksuaalisesta kanssakäymisestä tapahtuneeksi. Hän myönsi muun muassa suuseksin, koskettelua, yhteistä pornon katsomista ja dildon ostamisen. Viimeksi mainitun esineen Nybakka oli väitteensä mukaan ostanut nuoren naisen sitä pyydettyä.

Nybakka kiisti peniksen työntämisen emättimeen tai peräaukkoon.

Nybakkan mukaan hän ei ole milloinkaan toiminut vastoin asianomistajan (uhrin) tahtoa. Asianomistaja on itsenäinen ihminen ja osaa halutessaan myös kieltäytyä.

Asiaomistaja ei myöskään ollut kokematon. Hänellä oli muitakin suhteita.

Nybakka totesi myös, ettei asianomistajan kehitysvamma ole riidaton. Hänen terveydentilastaan ei ole esitetty selvitystä. Väitetyn sairautensa johdosta asianomistaja ei ollut avuttomassa tilassa.

Rikosilmoitus

Seksuaalisluonteiset teot päätyivät tutkintaan, koska nuori nainen kertoi niistä perhekodista vastanneelle henkilölle antaen ymmärtää, etteivät teot tapahtuneet hänen tahdostaan. Kertomukset olivat yksityiskohtaisia.

Myöhemmin nuori nainen teki tukihenkilönsä kanssa yhdessä rikosilmoituksen.

Poliisikuulusteluissa asianomistaja kertoi myös sellaisia yksityiskohtia, joista ei ollut aiemmin puhunut.

Asiaomistajan mukaan Nybakka oli puhunut, että heillä oli ”aikuisten salasuhde”, josta ei tullut muille puhua.

Osa asianomistajan kertomuksista käy yksiin Nybakkan myöntämien tapahtumien kanssa. Käräjäoikeus katsookin, että nuoren naisen kertomusta voidaan pitää rikoksista luotettavana näyttönä. Esiin ei ole tullut motiivia miksi hän valehtelisi.

Uhri nähnyt painajaisia

Rikokset on näytetty toteen. Osatekoja on ollut useita.

Teot ovat aiheuttaneet asianomistajalle pelkoa. Hän on todistajan mukaan muun muassa nähnyt painajaisia Nybakkasta. Asianomistaja pelkää, että joutuu vielä jonakin päivänä kahden Nybakkan kanssa.

Rangaistusta mitatessaan käräjäoikeus otti huomioon sen, että asianomistajan ja Nybakkan ikäero on huomattava.

Osapuolet eivät olleet samassa asemassa. Nybakka oli nauttinut luottamusasemasta perhekodin aktiivina. Asianomistaja oli luottanut Nybakkaan ja sekä myös ihastunut.

Asianomistajan seksuaalista itsemääräämisoikeutta on loukattu.

Oikeuden mukaan Nybakka on ollut tietoinen asiaomistajan keskimääristä alemmasta henkisestä kehitystasosta, joka käy kyllä ilmi hänestä. Edelleen Nybakka tiesi, että kaikki perhekotitoimintaan osallistuneet olivat jollakin tavalla kehitysvammaisia.

Passitus suoraan vankilaan

Antamallaan tuomiolla Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Esko Tapani Nybakkan neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Rangaistus syyksi luetuista teoista olisi neljä vuotta vankeutta. Nybakkan luottamusasema perhetyössä kiristi rangaistusta vielä puolella vuodella.

Nybakka ei ollut tutkinnan aikana vangittuna. Nybakka esitti, ettei häntä vangittaisi nytkään. Oikeus määräsi kuitenkin hänet vangittavaksi.

Passituspaikka on Kylmäkosken vankila.

Tuore tuomio ei ole lainvoimainen. Osapuolet ja syyttäjä voivat valittaa siitä Turun hovioikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: