Rakennusyrittäjä myi hallin nokialaiselle lvi-yrittäjälle – Sitten paljastui, että osakekirja oli väärennetty ja myyjällä satojen tuhansien eurojen velat - Rikos - Aamulehti

Rakennusyrittäjä myi hallin nokialaiselle lvi-yrittäjälle – Sitten paljastui, että osakekirja oli väärennetty ja myyjällä satojen tuhansien eurojen velat

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi joulukuun lopulla tuomionsa muun muassa törkesästä petoksesta.

7.1.2019 18:39 | Päivitetty 8.1.2019 11:17

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Tampereen seudulla toimineen rakennusyrittäjän ja tämän työntekijän väärennöksestä ja törkeästä petoksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja vahingonkorvauksiin. Työntekijä oli myös yhtiön varajäsen.

Käräjäoikeuden mukaan rakennusyrittäjä oli kesällä 2017 myynyt nokialaiselle lvi-yrittäjälle Nokialla sijaitsevan hallin käyttäen väärennettyä osakekirjaa, jonka mukaan halli olisi velaton.

Todellisuudessa rakennusyrittäjällä oli satojen tuhansien eurojen velat, joiden vakuutena halli oli.

Syyttäjän mukaan rakennusyrittäjä ja tämän työntekijä olivat erehdyttäneet lvi-yrittäjää ottamaan Nordeasta 55.000 euron velan ja maksamaan yhtiön varoista 20.000 euroa hallin ostamista varten.

Edelleen he ovat harhauttaneet lvi-yrittäjää luulemaan, että kaupan kohde olisi velaton. He ovat myös salanneet sen, että Nordealle annettu osakekirja oli väärennetty, ja että aito osakekirja oli Oma Säästöpankki Oyj:llä panttina satojen tuhansien euroja veloista.

Yrittäjä väitti unohtaneensa

Rakennusyrittäjä myönsi syytteet, mutta kielsi toimineensa tahallisesti. Hän totesi, ettei hallia myydessään ollut muistanut kyseisten osakkeiden olevan pantattuna.

Kirjalliset todisteet kuitenkin osoittivat, että rakennusyrittäjä on tiennyt alkuperäisen osakekirjan olevan pankissa pantattuna. Näin ollen hän on toiminut asiassa tahallaan.

Yrittäjän työntekijä puolestaan kiisti syytteet. Hän ei mielestään ollut toiminut tahallaan tai tuottamuksellisesti. Hän totesi olevansa yhtiön varajäsen, toimineensa toisen vastaajan ohjeiden mukaan ja allekirjoittaneensa väärennetyn osakekirjan valtakirjalla.

Korvauksia miltei 50 000 euroa

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1977 syntyneen rakennusyrittäjän 9 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja tämän vuonna 1974 syntyneen työntekijän 5 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomioiden koeaika päättyy joulukuussa 2020.

Lisäksi tuomittujen tulee korvata lvi-yrittäjälle 46 334 euron korvaukset ja maksaa tämän oikeudenkäyntikulut.

Oikeus hylkäsi syyttäjän vaatimuksen kolmen vuoden liiketoimintakiellosta.

Rakennusyrittäjän tuomioon sisältyy myös rangaistus törkeästä liikenteenvaarantamisesta. Mies oli ajanut toukokuussa 2017 Rounionkadulla sadan kilometrin tuntivauhtia, vaikka korkein sallittu ajonopeus olisi ollut 50 kilometriä tunnissa.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia eli niistä voi vielä valittaa.

Oikaisu 8.1.2019 kello 11.16. Artikkelista on korjattu toisen tuomion saaneen henkilön tietoja. Hän ei ollut rakennusyrittäjän yhtiökumppani vaan työntekijä ja yhtiön varajäsen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut