Ruandan kansanmurhasta tuomittu elinkautisvanki anoi armahdusta - Rikos - Aamulehti

Ruandan kansanmurhasta tuomittu elinkautisvanki anoi turhaan armahdusta – Lähes 12 vuotta istunut ruandalainen sai Suomessa ensimmäisenä tuomion joukkotuhonnasta

Ruandan kansanmurhasta tuomittu Francois Bazaranban (vas.) on ollut vangittuna vuodesta 2007 lähtien. Hän anoi armahdusta hovioikeudelta, mutta ei saanut. Kun juttua käsiteltiin hovioikeuden valmistelevassa istunnossa vuonna 2011, Bazarambaa avusti Ville Hoikkala.

4.1.2019 9:56 | Päivitetty 4.1.2019 12:15

Helsingin hovioikeus on hylännyt Ruandan kansanmurhasta tuomitun pastori Francois Bazaranban armahdushakemuksen. Bazaranba on tuomittu joukkotuhonnasta, joka kuuluu Suomen rikoslaissa ryhmään sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan.

Joukkotuhonta tarkoittaa kansankielellä kansanmurhaa. Bazaranba on suorittanut elinkautista tuomiotaan vajaat 12 vuotta. Elinkautisvanki voi hakea armahdusta Helsingin hovioikeudelta, kun hän on suorittanut tuomiostaan 12 vuotta.

Ensimmäinen tuomio joukkotuhonnasta

Bazaranba on ensimmäinen koskaan Suomessa joukkotuhonnasta tuomittu henkilö. Kyseinen rikosnimike tuli rikoslakiin vuonna 1974.

Helsingin hovioikeuden vuonna 2012 antaman tuomion mukaan Bazaranba käski Ruandassa hutuja tappamaan tutseja ja polttamaan näiden koteja. Lisäksi Bazaranba tappoi omin käsin useita tutseja.

Ruandan alkuperäisväestö jakautuu kahteen pääryhmään, hutuihin ja tutseihin. Etnisesti ryhmät eivät eroa toisistaan, mutta hutut ovat olleet perinteisesti maanviljelijöitä ja tutsit karjankasvattajia.

Raakalaismaiset veriteot liittyvät vuoden 1994 tapahtumiin Ruandassa, kun hutut pyrkivät eroon yläluokkaisina sortajinaan pitämistään tutseista. Tuolloin äärihutujen ryhmät murhasivat reilun kolmen kuukauden aikana 800 000 tutsia ja maltillista hutua.

Tapahtuma on yksi raakalaismaisimpia ja pahimpia verilöylyjä maailman historiassa. Tutsien murhat tapahtuivat pääosin viidakkoveitsillä, lyömäaseilla ja käsin. Armollisesti surmaavia ampuma-aseita ei juurikaan verilöylyssä käytetty.

Yksi kalleimmista oikeudenkäynneistä

Helsingin hovioikeus katsoi tuomiossaan, että Bazaranban tarkoituksena oli hävittää tutsit ihmisryhmänä Ruandasta joko kokonaan tai osittain.

Bazaranban on ollut vangittuna huhtikuusta 2007 lähtien. Tutkimukset hänen syyllisyytensä selvittämiseksi kestivät useita vuosia. Käräjäoikeudesta Bazaranba sai tuomion vuonna 2010, hovista 2012.

Hän haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, mutta ei saanut sitä.

Niin kutsuttu Ruanda-oikeudenkäynti on yksi kalleimmista Suomessa koskaan järjestetyistä oikeudenkäynneistä. Se ja ruandalaismiehen rankaiseminen ovat maksaneet Suomelle vähintään 5,5 miljoonaa euroa.

Tätäkin kalliimpi on Aarnio-case, jonka selvittelykulut ovat tähän mennessä noin 10 miljoonaa euroa.

Muita kalliita oikeudenkäyntejä Suomessa ovat Bodom-järven surmat, Ulvilan henkirikos, Jippii-yhtiön talousrikosepäilyjä koskenut oikeudenkäynti ja Wincapitan pyramidihuijaus.

Oikaisu 4.1.2019 kello 12.13: Helsingin hovioikeuden tuomion mukaan Francois Bazaranbanin tarkoituksena oli hävittää tutsit ihmisryhmänä, ei hutuja, kuten jutussa virheellisesti väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: