Jari Aarnion huumerikosjutun ratkaisua saa yhä odottaa: hovioikeuden päätös tulossa aikaisintaan toukokuussa - Rikos - Aamulehti

Jari Aarnion huumerikosjutun ratkaisua saa yhä odottaa: hovioikeuden päätös tulossa aikaisintaan toukokuussa

Helsingin hovioikeus antaa Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota koskevan huumejutun ratkaisun aikaisintaan toukokuussa 2019.

2.1.2019 15:13

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota koskevan huumerikosjutun ratkaisu annetaan aikaisintaan toukokuussa.

Helsingin hovioikeus tiedotti ratkaisun antamisaikataulusta keskiviikkoiltapäivänä lähettämässään tiedonannossa. Jutun varsinaiset, useiden kuukausien ajan jatkuneet pääkäsittelyt saatiin hovioikeudessa kesäkuun puolenvälin 2018 jälkeen päätökseen, ja oikeus on puinut laajan jutun ratkaisua siitä lähtien.

Itse jutun käsittely Helsingin hovioikeudessa tuli vireille huhtikuussa 2017, joten vireilletulosta tulee kuluneeksi kaksi vuotta siihen, kunnes ratkaisu annetaan hovioikeudessa. Varsinaiset pääkäsittelyt alkoivat syyskuussa 2017.

Jo pääkäsittelyjen aikana oikeuden puheenjohtaja ilmoitti, että ratkaisu annetaan vuonna 2019. Keskiviikkona toimitetun hovioikeuden tiedon mukaan tuomion laatiminen on edelleen kesken.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta arvioi Lännen Medialle, että tuomion valmistuminen kestää jutun laajan aineiston vuoksi. Esimerkiksi jutun esitutkintapöytäkirja sisälsi yli 30 000 sivua.

–Työmäärä on huomattava, sanoo Nuotio.

Oikeusturvan kannalta Nuotion mukaan tärkeintä on se, että juttu tulee perustellusti hovioikeudessa ratkaistua.

Käräjäoikeus tuomitsi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion 10 vuodeksi vankeuteen loppuvuonna 2016 lukuisista törkeistä huumausainerikoksista. Käräjäoikeus katsoi, että Aarnio oli niin sanottu Pasilan mies, joka järjesteli vuosien ajan huumeita Suomeen käyttämiensä matkapuhelimien avulla. Kuljetettujen huumeiden joukossa oli syytteiden mukaan satojen kilojen edestä hasista.

Muun muassa Aarnio valitti käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Aarnio on alusta saakka kiistänyt syyllisyyteensä huumejutussa ja todennut, ettei niin sanottua Pasilan miestä ole olemassakaan.

Syyttäjät ovat myös hovioikeudessa ajaneet Aarnion tuomitsemista.

Huumetynnyrijutussa tuomion sai myös United Brotherhood -jengin entinen johtaja Keijo Vilhunen. Myös Vilhunen on kiistänyt tuomion ja vaatinut oikeudessa sen purkua.

Hovioikeus päästi kesällä molemmat tutkintavankeudesta vapaiksi odottamaan hovioikeuden ratkaisua.

Useita oikeusjuttuja

Huumetynnyrihaaran lisäksi Jari Aarniolla on lainvoimainen tuomio seurantalaiteyhtiö Trevocia koskevasta juttukokonaisuudesta.

Hovioikeus tuomitsi Aarnion Trevoc-haarassa muun muassa törkeästä petoksesta kolmeksi vuodeksi vankeuteen syksyllä 2016, eikä Korkein oikeus myöntänyt hänelle asiassa valituslupaa.

Trevoc- ja huumetynnyrihaaran lisäksi Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestämistä ja valvomista koskevaa juttukokonaisuutta. Vyyhdissä on virkavelvollisuuden rikkomisesta syytettynä lukuisia korkea-arvoisia nykyisiä ja entisiä poliiseja, Aarnio mukaan lukien. Myös tämän syytteen Aarnio on kiistänyt.

Poliisin tietolähdetoimintaa koskevan jutun käsittely jatkuu käräjäoikeudessa huhtikuun alkuun saakka.

Päivitetty 2.1. kello 15.47: Professori Nuotion kommentit lisätty ja täydennetty tietoa hovioikeuskäsittelyn kestosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos