Vammainen potilas uhkaili ikkunan takana, toinen yritti hirttäytyä ja muutkin potilaat vaativat valvontaa – Oikeus hylkäsi syytteet potilaan panemisesta talvella ulos sukkasillaan - Rikos - Aamulehti

Vammainen potilas uhkaili ikkunan takana, toinen yritti hirttäytyä ja muutkin potilaat vaativat valvontaa – Oikeus hylkäsi syytteet potilaan panemisesta talvella ulos sukkasillaan

Kuvituskuva Pitkäniemen sairaalasta.

4.1.2019 12:10 | Päivitetty 4.1.2019 14:01

Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt syytteet kolmea hoitajaa vastaan tapauksessa, jossa kehitysvammaista potilasta pidettiin sisävaatteissa ja sukkasillaan pihalla nollan asteen lämpötilassa tunti ja kymmenen minuuttia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri piti tekoa väärinkäytöksenä, joka johti kolmen hoitajan irtisanomiseen ja varoitukseen kahdelle hoitajalle. Teko tapahtui Pitkäniemen alueella sijaitsevassa kehitysvammahuollon yksikössä 29. joulukuuta 2016.

Kolmea hoitajaa syytettiin pahoinpitelystä. Käräjäoikeuden mukaan vastaajat eivät tahallaan aiheuttaneet kipua 17-vuotiaalle kehitysvammaiselle potilaalleen.

Käräjäoikeuden mukaan hoitajilla oli tilanteessa vain huonoja vaihtoehtoja.

Liian vähän hoitajia

Hoitajat tiesivät, että työnantaja sekä potilaan isä suhtautuvat erittäin kielteisesti siihen, että potilas pannaan eristyshuoneeseen. Tekohetkellä potilas oli kuitenkin tilastaan johtuen käyttäytynyt aggressiivisesti, ja kolme naispuolista hoitajaa pelkäsivät häntä.

Yhdellä hoitajalla oli mahdollisuus olla paikalla vain runsaat 15 minuuttia. Sitten hänen piti lähteä pelastamaan hirttäytyvää potilasta.

Tällöin pihalla ollutta potilasta jäi vahtimaan vain yksi hoitaja. Hän ei uskaltanut päästää asianomistajaa sisään, koska hänellä oli samaan aikaan neljä potilasta hoidettavanaan ja samaan aikaan potilas uhkaili häntä ikkunan takaa. Lopulta hänenkin täytyi lähteä pelastamaan hirttäytyvää potilasta.

Kolmas hoitaja oli eri mieltä kahden ensimmäisen hoitajan ratkaisusta panna potilas ulos, mutta kun hän jäi yksin valvomaan potilasta, hänkään ei uskaltanut ottaa tätä sisään, sillä hänellä oli kolme potilasta hoidettavanaan.

Kun ensimmäinen hoitaja palasi pelastamasta hirttäytyvää potilasta, hän päästi potilaan sisälle.

Oikeuden mukaan potilas paleli, koska tämä ei ollut suostunut pukeutumaan, vaikka hänelle annettiin siihen mahdollisuus. Aikaisemmin hän oli suostunut pukeutumaan ulos mennessä.

Hoitajien ratkaisu johtui oikeuden mukaan työnantajan ohjeistuksesta, potilaan aggressiivisuudesta ja työtilanteesta.

Hoitajia oli oikeuden mukaan käytettävissä liian vähän.

Mahdoton tilanne

Oikeuden mukaan hoitajien toiminnassa ei ollut kyse pakkotilasta, mutta kaikki resurssien mahdollistamat toimintavaihtoehdot olivat huonoja. Oikeuden mukaan jälkikäteen voidaan arvioida, että tilanteen puolivälissä kaksi hoitajaa olisivat voineet kahdestaan tai kolmatta mukaan pyytäen siirtää asianomistajan sisälle eristykseen, vaikka se oli "lähes kiellettyä" ja siitä olisi aiheutunut asianomistajalle henkistä kärsimystä.

Hoitajat eivät kuitenkaan uskaltaneet sitä ohjeistuksensa takia tehdä.

Vaikka teko ei olisi pakkotilana sallittua, tekijä on lain mukaan vapaa rangaistusvastuusta, jos tekijältä ei kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon pelastettavan edun tärkeys, tilanteen yllätyksellisyys ja pakottavuus sekä muut seikat.

Näillä perusteilla käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Asianomistajan korvausvaatimus oikeus piti perusteltuna ja määräsi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän maksamaan hänelle 1 500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä toiset 1 500 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos