Osa Oulun seksuaalirikoksista epäillyistä oli jo ehtinyt saada Suomen kansalaisuuden – Uhreina kolme alle 15-vuotiasta - Rikos - Aamulehti

Osa Oulun seksuaalirikoksista epäillyistä oli jo ehtinyt saada Suomen kansalaisuuden – Uhreina kolme alle 15-vuotiasta

4.12.2018 19:59

Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen kertoi tiistai-iltana uutta tietoa Oulun törkeistä, lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

–Epäillyt edustavat neljää eri kansalaisuutta. Osa heistä on jo saanut Suomen kansalaisuuden. Osalla asia on vielä prosessissa ja osa on pakolaisstatuksella, Kiiskinen kertoo epäiltyjen taustoista.

Epäiltyjä on yhteensä yhdeksän. Poliisi epäilee, että epäiltyjen määrä kasvaa.

Uhreja on kolme alle 15-vuotiasta. He ovat kaikki tyttöjä. Poliisi ei tarkenna heidän iästään muuta kuin sen, että he ovat yli 10-vuotiaita mutta alle 15-vuotiaita. He ovat kantasuomalaisia, eikä heidän perheenjäseniään epäillä mistään.

Onko mahdollista, että uhreja on enemmän?

–En pysty ottamaan kantaa. Tässä tutkitaan sitäkin näkökulmaa, onko vielä sellaisia asianomistajia, joita emme tiedä.

Asia tuli poliisin tietoon loppusyksystä.

–Meillä on ollut asiaan liittyen aika paljon tehtävää, että olemme päässeet tähän pisteeseen, että kiinniottoja on tehty. Tutkintaa vaarantamatta tiedottaminen ei ole ollut mahdollista.

Hätäkeskuksen kautta

Seitsemän tutkintavangeista liittyy tapaukseen, joissa rikokset tapahtuivat eri puolilla Oulua useiden kuukausien ajan. Ne kohdistuivat yhteen uhriin.

Kaksi muuta epäiltyä liittyvät Tuiran kaupunginosassa tapahtuneisiin rikoksiin, joissa molemmissa on eri uhri ja eri epäilty.

Kiiskinen kertoo nyt, että tiedot Tuiran tapauksista tulivat poliisille hätäkeskuksen kautta.

–Tuirassa sattuneissa kahdessa tapauksessa on kyse siitä, että ne lähtivät hälytystehtävänä.

Tapaukset ovat järkyttäneet koko Suomea. Poliisikin kuvailee tapauksia poikkeuksellisiksi.

–Tämä on poikkeuksellisen laaja ja poikkeuksellinen monella tavalla. Pysäyttävä hyvinkin. Meillä on paljon työtä tehtävänä, että saadaan selvitettyä tapaukset juurta jaksain syyteharkintaa varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut