Useille ehdotonta vankeutta törkeässä huumerikosvyyhdissä - Rikos - Aamulehti

Useille ehdotonta vankeutta törkeässä huumerikosvyyhdissä – kokaiinia välitettiin esimerkiksi tamperelaisissa yökerhoissa, päätekijä väitti saaneensa rahat pelivoitoista

Törkeän huumerikoskokonaisuuden käsittelylle oli varattu Pirkanmaan käräjäoikeudessa kolme päivää marraskuun lopulla. Ensimmäisenä käsittelypäivänä käräjäoikeudessa oli päätekijän lisäksi paikalla viisi muuta epäiltyä.

13.1.2019 20:14

Useita henkilöitä on tuomittu huumausainerikoksista Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Pääosin Tampereella tapahtunutta huumekauppaa koskevassa jutussa annettiin tuomio tammikuun 11. päivä.

Tapauksen päätekijä, vuonna 1982 syntynyt tamperelainen mies tuomittiin käräjäoikeudessa neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista ja hänet määrättiin passitettavaksi vankilaan. Lisäksi hänet on tuomittu menettämään rikoksella saadut 55 810 euroa.

Mies oli laittomasti hankkinut ja myynyt vuoden 2016 syyskuun ja vuoden 2018 toukokuun välisenä aikana 467 grammaa voimakaspitoista kokaiinia ja välittänyt siitä 459 grammaa eteenpäin. Grammahinta oli 110 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että yksistään kokaiinin välittämisen osalta tuomioksi tuli jonkin verran yli 3,5 vuotta vankeutta. Lisäksi mies myi kannabista noin 60 grammaa ja osti laittomasti 100 Subutex-tablettia, joista hän myi eteenpäin noin 80 kappaletta. Muut huumausaineet korottivat rangaistusta muutamilla kuukausilla.

Mies oli ostanut huumeista saamillaan rahoilla muun muassa osuuden ravihevosesta ja auton. Mieheltä takavarikoitiin esitutkinnan aikana 2 300 euroa käteistä, joka löytyi hänen kotoaan keittiön kaapissa olleesta puuropaketista. Mies selitti esitutkinnassa, että hänen kotoaan löytyneet rahat ja tililleen ilmestyneet satojen eurojen tilisiirrot ja käteistalletukset olivat pelivoittoja Veikkauksen pelikoneista ja nettipeleistä. Esitutkinnassa mies kertoi eläneensä Kelan tuilla, joista kertyi noin 800 euroa kuukaudessa.

Rahatakavarikon jälkeen miehen maksettavaksi jää 53 510 euroa.

Myös neljälle muulle ehdotonta vankeutta

Huumejutun jäljille johti satunnainen liikennetarkastus, jonka seurauksena poliisi pääsi pikku hiljaa jutun päätekijän jäljille.

Syyttäjä vaati tapauksessa rangaistuksia yhteensä 17 henkilölle, joista kaikki tuomittiin käräjillä joko huumausainerikoksista tai huumeiden välittämiseen tai velkomiseen liittyvistä teoista. Osa tuomituista oli ostanut päätekijältä huumeita ja välittänyt niitä eteenpäin tai myynyt huumeita päätekijälle.

Päätekijän lisäksi kolme miestä sai vankeustuomion törkeästä huumausainerikoksesta ja yksi huumevelkojen perintään osallistunut mies tuomittiin vankeuteen ampuma-aserikoksesta, kätkemisrikoksesta ja laittomasta uhkauksesta. Loput tuomittiin sakkoihin tai ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Osa ehdottomaan vankeuteen tuomituista oli jo aiemmin saanut tuomion huumausainerikoksista tai oli tuomittu jo aiemmin vankeusrangaistukseen. Yhden tuomiota pahensi se, että hän oli välittänyt kokaiinia tamperelaisissa yökerhoissa. Mies kuvaili esitutkinnassa myyneensä Tampereen keskustassa sijaitsevissa yökerhoissa huumeita kymmenille ihmisille.

Kovin tuomio päätekijän jälkeen oli kolmen vuoden ehdoton vankeusrangaistus. Kaksi tuomituista määrättiin maksamaan yli 9 000 euroa valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää:

Syyte: Tamperelaismies myi huumeita yli 50 000 eurolla, väitti rahojen tulleen pelivoitoista – 17 henkilöä epäillään törkeässä huumerikosvyyhdissä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos