Yritys tehtaili Pirkanmaalla laittomasti sähkötöitä useiden vuosien ajan - Rikos - Aamulehti

Yritys tehtaili Pirkanmaalla laittomasti sähkötöitä useiden vuosien ajan: Jotkut tehdyistä asennuksista aiheuttivat jopa hengenvaaran – Tapauksessa kymmeniä asianosaisia

Laittomiin sähkötöihin ja törkeisiin petoksiin syyllistynyt Kalle Kilpinen tuomittiin yli kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Toinen tuomittu, TTA Finlandin vastuullisessa asemassa ollut henkilö, sai vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

11.7.2018 13:38 | Päivitetty 11.7.2018 13:46

Turun hovioikeus on antanut päätöksen pirkanmaalaista TTA Finland Oy:tä koskevassa tapauksessa, jossa kyseinen yritys on tehtaillut laittomia sähkötöitä vuosien 2011–2014 aikana. Kyseessä on laaja petoskokonaisuus, jossa on vuosien aikana ollut yli 90 asianosaista. Luvattomia sähkötöitä suoritettiin muuan muassa Tampereen seudulla, Valkeakoskella ja Urjalassa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2016 laittomia sähkötöitä urakoineen Kalle Juhani Kilpisen, 52, törkeästä petoksesta ja vaaran aiheuttamisesta kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Asiaan liittyy myös muita rikoksia.

Toinen TTA Finland Oy:n rikollisissa toimissa mukana ollut henkilö sai vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeistä petoksista ja kiskonnasta. Vastaajat ilmoittivat olleensa tyytymättömiä tuomioon. Molemmat vaativat muun muassa vankeusajan alentamista.

Vuonna 2015 rikoskomisario Joni Länsipuro kommentoi Aamulehdelle, että petosvyyhdistä syytetty yritys oli syyllistynyt myös huolimattomasti tehtyjen sähkötöiden suorittamiseen.

–Ei ole syytä epäillä, että kaikki sähkötyöt olisi väärin tehty. Tosin tutkinnassa on tullut esiin joitain vähintäänkin kyseenalaisia ratkaisuja, Länsipuro totesi tapauksen tutkinnan ollessa vielä kesken.

Yrityksessä on sen toiminnan aikana ollut muutamia työntekijöitä. Tuomion mukaan Kilpinen ja häntä tekojen toteuttamisessa edesauttanut henkilö salasivat tarkoituksella asiakkailtaan sen, ettei TTA Finland Oy:lla ollut sähkötöiden johtajaa ja ettei yrityksellä ollut oikeutta suorittaa sähkötöitä. Yritys oli ilmoittanut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesiin ilmoituksen sähkötöiden lopettamisesta.

Huolimattomat sähkötyöt aiheuttivat hengenvaaran

Tätä erehdystä hyväksikäyttäen vastaajat kirjoittivat useita kymmeniä sopimuksia TTA:n nimissä vuosien ajan noin 180 000 euron arvosta. Tällä tavoin Kilpinen ja toinen rikosten toteuttamiseen osallistunut henkilö hankkivat itselleen sekä toisilleen oikeudetonta taloudellista hyötyä laskuttaessaan sähkötöistä TTA:n nimissä. Vaikka Kilpisellä on koko tekoajan ollut tutkinnollinen pätevyys sähkötöiden suorittamiseen, se ei vaikuttanut käräjäoikeuden päätökseen.

Rikoksessa on kysymys petoksesta, jos sen kautta tavoitellaan oikeudetonta taloudellista hyötyä, harhaanjohdetaan sekä tästä johtuvan erehdyksen kautta aiheutetaan asianomistajalle taloudellista vahinkoa. Käräjäoikeuden mukaan TTA Finland Oy:tä koskevassa tapauksessa petoksessa on tavoiteltu huomattavaa hyötyä ja sen suunnitelmallisuus sekä pitkä tekoaika tekevät teosta törkeän.

Kilpinen oli jossain kohteissa aiheuttanut vaaratilanteita huolimattomasti suoritetuilla sähkötöillä. Tehtyjä urakoita on asianomistajien kertomusten mukaan jouduttu tarkastamaan eri henkilöillä, mistä on aiheutunut heille erillisiä kustannuksia.

Huijasi myös eläkettä ja tukia

Kilpinen huijasi myös vuosien 2011–2015 aikana Kansaneläkelaitokselta avustuksia antamalla valheellisia selvityksiä omasta elintilanteestaan. Käräjäoikeuden mukaan hän huijasi valtion laitokselta erilaisia tukia noin 24 000 arvosta. Mies sai myös oikeudetonta työkyvyttömyyseläkettä salaamalla yritystoimintansa.

Hovioikeus ei nähnyt syytä vastaajien vankeusrangaistuksen alentamiseen. Kilpisen kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdoton vankeusrangaistus pysyy voimassa. Myös yrityksen rikollisessa toiminnassa mukana ollut henkilö tuomitaan uuden käsittelyn jälkeen edelleen ehdolliseen vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut