Asianajajan mukaan Jessikka Aron vainoaminen ja uhkailu jatkuvat edelleen – Aro vaatii oikeudessa 140 000 euron korvauksia - Rikos - Aamulehti

Asianajajan mukaan Jessikka Aron vainoaminen ja uhkailu jatkuvat edelleen – Aro vaatii oikeudessa 140 000 euron korvauksia

Dosentti Johan Bäckman on syytteessä törkestä kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta. Jessikka Aro vaatii Johan Bäckmanilta, Ilja Janitskinilta ja kolmannelta henkilöltä yhteensä 140 000 euron vahingonkorvauksia.

14.6.2018 5:00

Vuosikausia kestäneen vihakampanjan kohteeksi joutuneen Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoaminen, mustamaalaaminen ja uhkailu jatkuvat edelleen. Lännen Median tietojen mukaan poliisi teki tiistaina illalla kotietsinnän erään uhkailijan kotiin.

Uhkaukset tapahtuivat MV:n videolähetyksen yhteydessä chatissa. Naisen nimellä esiintynyt henkilö uhkasi "iskeä" ja pudottaa toimittaja Aron portaissa oikeuskäsittelyn yhteydessä.

–En voi kommentoida asiaa, sillä jutun tutkinta on kesken, kommentoi Aron asianajaja Martina Kronström oikeudenkäynnin jälkeen Lännen Medialle.

Lännen Media ei ehtinyt saada Helsingin poliisilta vahvistusta asiaan enää keskiviikkoiltana.

Kronström kertoi oikeudenkäynnissä, että Johan Bäckmanin harjoittama vaino jatkuu edelleen. Asiasta on jätetty tutkintapyyntö poliisille toukokuussa.

–Huomattavaa myös on, että Aroon liittyvä valheellinen julkaisutoiminta on vain kiihtynyt oikeudenkäyntiä kohden, Kronström lisää.

–Kommentointi näissä yhteyksissä on jatkuvasti uhkaavaa ja loukkaavaa.

Vihakampanja sai alkunsa vuonna 2014

Helsingin käräjäoikeus aloitti keskiviikkona valeuutissivusto MV:n toimintaan liittyvien syytteiden käsittelyn. Keskiviikkona pääosassa olivat lähinnä toimittaja Aroon vuosien ajan kohdistunut mustamaalaaminen.

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan vihakampanja sai alkunsa vuonna 2014, kun Yle julkaisi Jessikka Aron Venäjä-aiheisen juttusarjan. Tämän jälkeen Aro joutui ensin Venäjä-yhteyksistään tunnetun dosentti Johan Bäckmanin ja sitten MV-julkaisun maalitauluksi.

–Toiminta on ollut organisoitua ja pitkäkestoista. Se tavoitteena on ollut, ettei Aro haluaisi tai kykenisi jatkamaan omaa työtään, Hämäläinen kuvaili oikeudelle.

Syyttäjän mukaan jatkuva vääristelevä ja valheellinen negatiivinen kirjoittelu on vaikeuttanut toimittajan elämää ja työtä merkittävästi.

–Toimittajien työhön pitää voida kohdistaa kritiikkiä. Tämä arvostelu on kuitenkin keskittynyt toimittajan henkilöön, esimerkiksi ulkonäköön, ja se ylittää kaikki kohtuullisuuden rajat mennen tullen, Hämäläinen sanoi.

–Aron kohtelu on ollut suomalaisessa mittakaavassa täysin omassa luokassaan.

Tulilinjalla myös toimittajan perhe

Syytevyyhti keskittyy tällä erää 27:ään MV:ssä julkaistuun kirjoitukseen, joissa Aroa on käsitelty loukkaavasti ja halventavasti. Kyseessä on kuitenkin vain osa sivustolla vuosien varrella julkaistuista Aroa koskeneista kirjoituksista.

–Toinen vyyhti on tällä hetkellä syyteharkinnassa, siinä juttuja on valtavasti, Aron asianajaja Kronström kertoo.

Syyttäjä Hämäläisen mukaan leimaavaa ja mustamaalaavaa kirjoittelua on kohdistettu myös toimittajan perheeseen. Osansa ovat saaneet myös lukuisat muut ihmiset, jotka ovat esimerkiksi sosiaalisessa mediassa uskaltautuneet esimerkiksi tykkäämään Aron päivityksistä.

Kirjoitusten levittämät valheet ovat levinneet laajasti esimerkiksi erilaisiin valeuutisjulkaisuihin, keskustelupalstoille ja sosiaaliseen mediaan. Tämän seurauksena Aron nimen googlaaminen nostaa edelleen hakutulosten kärkeen Aroa rajusti solvaavaa, halventavaa ja uhkaavaa materiaalia.

Lisäksi Aro on saanut samanlaista viestisisältöä yksityisesti esimerkiksi Facebookin messengerin ja sähköpostin kautta.

Rikosnimikkeenä törkeä kunnianloukkaus

Syyttäjä luki keskiviikkona oikeudessa vain osan MV:n tekijöihin kohdistuvista syytteistä. Bäckmanin lisäksi syytteessä ovat MV:n perustaja Ilja Janitskin ja eräs naispuolinen yksityishenkilö, jonka syyttäjä uskoo toimineen Janitskinin oikeana kätenä vuosien ajan.

Rikosnimikkeitä kaikkien kolmen osalta ovat törkeä kunnianloukkaus. Janitskinia ja kolmatta henkilöä syytetään lisäksi juutalaisiin liittyvien erittäin halventavien kommenttien takia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Bäckmanin osalta syytelistalta löytyy myös vainoaminen, jossa kohteena on toimittaja Aro. Syyttäjän mukaan teko on tapahtunut muun muassa satojen viestien, yhteydenottojen, lähestymisten, nettikirjoitusten, materiaalihankintojen ja kuvien keräämisen muodossa.

Aro vaatii syytetyiltä yhteensä yli 140 000 euron vahingonkorvauksia. Myös Aron työnantaja Yle vaatii tekijöiltä noin 9 000 euroa työntekijäänsä kohdistuneen vihakampanjan taloudellisina kuluina.

Lisäksi asianomistajat vaativat epäiltyjä maksamaan oikeudenkäyntikulunsa, joiden summa lienee mittava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut