Uusnatsi Jesse Torniaisen tuomio olisi ollut ilman aiempaa tuomiota 5 kuukautta - Rikos - Aamulehti

Uusnatsi Jesse Torniaisen tuomiota alennettiin asema-aukion törkeän pahoinpitelyn takia – tästä on kyse "paljousalennuksessa"

Jesse Torniainen kuuluu Pohjoismaiden vastarintaliike -nimiseen uusnatsijärjestöön.­

8.11.2017 15:32

Uusnatsiyhteyksistään ja asema-aukion pahoinpitelystä tunnettu Jesse Torniainen tuomittiin tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa 50 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen Tammelan stadionissa tapahtuneen pahoinpitelyn takia.

Käräjäoikeuden perustelujen mukaan tuomiota alensivat hänen Tammelan stadionin tappelun jälkeen saamansa tuomiot. Käräjäoikeuden perustelujen mukaan Torniaisen tuoretta tuomiota alentaa etenkin tuomio, jonka Torniainen sai Helsingin käräjäoikeudessa viime joulukuussa. Hän sai tuolloin tuomion törkeästä pahoinpitelystä Helsingin asema-aukion tapahtumista ja hänet tuomittiin 2 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Tästä on kyse tuomion alentamisessa

Lain mukaan tuomitun rangaistusta voidaan alentaa aiemman rangaistuksen perusteella sellaisessa tilanteessa, jossa sama asiat olisi voitu ratkaista samaan aikaan. Jos asiat ratkaistaisiin yhdessä, niiden yhteinen rangaistus olisi lievempi kuin erikseen tuomittaessa.

Tämä niin sanottu "paljousalennus" koskee siis tilannetta, jossa tuomittua syytetään rikoksesta, jonka hän on tehnyt ennen sitä rikosta, josta hänet on jo tuomittu. Tällaisessa tilanteessa voidaan aikaisempi määrätty ehdoton vankeusrangaistus ottaa huomioon uutta rangaistusta määrättäessä rangaistusta alentavana tai lieventävänä seikkana.

Asema-aukion asia hoviin joulukuussa

Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä Torniainen valitti tuomiosta. Hovioikeuskäsittely on Helsingin hovioikeudessa 15. joulukuuta. Torniainen on odottanut tuomion tulemista lainvoimaiseksi vapaalla jalalla ja odottaa edelleenkin, sillä oikeus ei määrännyt Torniaista heti vangittavaksi.

Käräjäoikeuden perusteluissa todetaan, että Torniainen on tuomittu rikosrekisteriotteen mukaan kuusi kertaa pahoinpitelystä ja kerran törkeästä pahoinpitelystä.

Käräjäoikeus katsoi, että Torniaisen aikaisempi rikollisuus ja nyt tehdyn rikoksen suhde osoittavat samankaltaisuuden johdosta Torniaisessa ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä. Siksi käräjäoikeus käytti koventamisperustetta.

Oikeus katsoi, että aiempi rikollisuus edellytti Torniaisen tuomitsemista ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus katsoi, että syyksi luetun teon, koventamisperusteen ja kohtuullistavan tuomion jälkeen 50 päivän ehdoton vankeusrangaistus oli oikeudenmukainen seuraamus.

Käräjäoikeus totesi myös, että ilman kohtuullistavia tuomioita Torniaisen vankeusrangaistus olisi noin viiden kuukauden mittainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?