Soldiers of Odinia vastustaneet kiistävät syytteet mellakasta - Rikos - Aamulehti

Soldiers of Odinia vastustaneet kiistävät oikeudessa mellakoinnin – Vastaajan mukaan hän keräsi reppuunsa teräviä kiviä, jotta kukaan ei heittäisi niitä

Oikeudenkäynnissä katsotut todistevideot kertovat provokatiivisesta huutelusta mutta eivät suoraan todistaneet mellakan johtamisen puolesta. Puolustuksen mukaan ne osoittavat, että mitään mellakkaa ei edes ollut.

Vastaajille luettiin syytteet käräjäoikeudessa tiistaina.

11.2.2020 10:01 | Päivitetty 11.2.2020 16:01

Aamulehti

Syyttäjän mukaan kaksi miestä yllytti ja johti mellakkaa äärioikeistoryhmä Soldiers of Odinin mielenosoitusta vastaan Tampereella 18. toukokuuta 2019. Heitä syytetään väkivaltaisen mellakan johtamisesta. Syyttäjä vaatii vastaajille ehdollista vankeutta.

Kolmas mies jakoi syyttäjän mukaan tilanteesta tietoa puhelimitse kertomalla muun muassa sijaintitietoja muille vastamielenosoittajille. Syyttäjä vaatii hänelle sakkorangaistusta väkivaltaisesta mellakasta.

Väkijoukosta heitettiin Soldiers of Odinin joukkoon muun muassa teräväreunaisia kiviä ja kananmunia. Toiselta johtamisesta syytetyltä takavarikoitiin tapahtumapaikalla reppu, jossa oli teräväreunaisia kiviä.

Aluesyyttäjä Olli Sulkonen luki syytteet kolmelle vastaajalle Pirkanmaan käräjäoikeudessa tiistaiaamuna.

Syyttäjä totesi oikeudessa, että myös äärioikeiston puolelta käyttäydyttiin provosoivasti. Heidän joukostaan ei kuitenkaan heitetty mitään.

Oikeudessa kuultiin todistajina muun muassa paikalla olleita poliiseja. Heidän kertomustensa mukaan mielenosoittajajoukkiot tottelivat poliisin käskyjä melko hyvin.

Järjestyspoliisin konstaapelin mukaan vastamielenosoituksesta heitettiin kiviä, mutta hän ei osannut sanoa, kuka heittäjä oli.

Vastaajat kiistävät mellakan

Kaikki vastaajat kiistävät syytteet. Johtamisesta syytettyjen mukaan he olivat paikalla mutta eivät osana mitään joukkoa saati sellaisen johtajina.

Kivireppua kantaneen vastaajan mukaan hän oli kerännyt teräviä kiviä reppuunsa siksi, että kukaan ei heittäisi niitä mielenosoittajia kohti.

Myös kolmas vastaaja kiisti osallistumisensa väkivaltaiseen mellakkaan. Kaikki vastaajat kiistävät senkin, että kyse olisi ylipäänsä ollut mellakasta.

Oikeudessa katsottiin todisteena vastamielenosoittajien kuvaamia videoita, joissa kuuluu yhden vastaajan huutoa. Vastaajien mukaan videot osoittavat, että kyse ei ole väkivaltaisesta mellakasta. Kivireppua kantaneen vastaajan avustaja, asianajaja Aaro Hämäläinen sanoi käyttävänsä tahallisesti provosoivaa kieltä havainnollistaakseen tilanteen:

– Siellä on perheitä piknikillä rannassa, ja joku kylähullu huutaa natsit vittuun, Hämäläinen sanoi.

Hänen mukaansa asetelmassa hänen asiakkaansa ei voi olla vastuussa siitä, että joku toinen heittää kiven.

Tuomio asiassa annetaan perjantaina 14. helmikuuta.

Odineihin kuuluu uusnatseja

Syytteiden taustalla on Soldiers of Odin -järjestön mielenosoitus Tampereella 18. toukokuuta 2019.

Ryhmän jäsenistöön kuuluu ympäri maata paljon uusnatseja ja muita äärioikeistolaisia henkilöitä. Ryhmä osallistui viime itsenäisyyspäivänä näkyvästi kielletyn uusnatsiryhmä PVL:n mielenosoitukseen Helsingissä.

Heti toimintansa alussa syksyllä 2015 ryhmän jäsenistöön kuului useita rikoksesta tuomittuja henkilöitä.

Soldiers of Odinilla on lain mukainen oikeus osoittaa mieltään. Toukokuussa he olivat ilmoittaneet mielenosoituksesta ennakkoon, ja paikalle saapui noin 80 järjestön jäsentä.

Poliisi oli paikalla valvomassa tilannetta ja neuvottelemassa mielenosoituksen rauhallisesta toteuttamisesta. Useita kertoja aiemmin kyseisen ryhmän mielenosoituksiin oli ilmestynyt vastamielenosoitus.

Mielenosoituksen alettua joukko vastamielenosoittajia huuteli ja pyrki häiritsemään Soldiers of Odinin kulkuetta. Poliisin mukaan tilanne kärjistyi Tammerkosken rannalla vanhan kirjastotalon puistikossa.

Tilanteessa oli poliisin mukaan ilmeinen väkivaltaisen yhteenoton vaara, joten se puuttui tilanteeseen.

Poliisi otti kiinni neljä vastamielenosoittajaa. Yhtään Soldiers of Odinin jäsentä ei otettu kiinni, eikä ryhmän jäseniä epäilty rikoksista.

Päivitys 11.2. klo 15.53: Juttuun päivitetty tieto tuomion antamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: