Hovioikeus pui sarjakuristaja Michael Penttilän neljättä henkirikosta - Rikos - Aamulehti

Hovioikeus pui sarjakuristaja Michael Penttilän neljättä henkirikosta — Syyttäjä: Kuolema kesti minuutteja

Helsingin hovioikeus ryhtyi käsittelemään sitä, kuoliko sarjakuristaja Michael Penttilän neljäs naisuhri tapon vai murhan seurauksena.

Sarjakuristaja Michael Penttilä piiloutui mustien aurinkolasien taakse Helsingin hovioikeudessa keskiviikkoaamuna.

12.6.2019 12:09 | Päivitetty 12.6.2019 15:42

Helsinki

Helsingin hovioikeus ryhtyi keskiviikkona ratkomaan sitä, oliko sarjakuristaja Michael Penttilän, 53, tuorein henkirikos tappo vai murha.

Viime vuonna käräjäoikeus tuomitsi Penttilän 52-vuotiaan helsinkiläisen prostituoidun murhasta elinkautiseen vankeuteen. Rikos tapahtui huhtikuussa 2018 seksityöläisen kotona, jonne Penttilä meni kertomuksensa mukaan ostamaan intiimihierontapalvelua.

Lue myös:Käräjäoikeus päätti: Sarjakuristaja Michael Penttilä tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen

Syyttäjä esitti prostituoidun surmaa koskevassa hovioikeudenkäynnissä uuden todisteen: kuristussolmuun jääneen narun. Naru löytyi tyynyn alta surmatun naisen asunnosta.

Asunnosta löytyi myös nahkahanskat. Syyttäjän mukaan sarjakuristaja käytti kuristaessaan mahdollisesti nahkahanskoja.

– Hän on itse kertonut, että hänellä on nahkafetissi. Hän käyttänyt nahkahanskoja ennenkin kuristaessaan, syyttäjä Eija Velitski kuvaili oikeudelle.

Syyttäjän mukaan Penttilä hankki tekoa varten puhelimen ja prepaid-liittymän salatakseen oikean henkilöllisyytensä.

Sovittuaan tapaamisesta Penttilä meni naisen asunnolle. Siellä hän syyttäjän mukaan kuristi naisen kuoliaaksi jossakin kohtaa 31 tunnin aikana kaksin käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla. Hengenmenetykseen johtanut kuristaminen kesti vähintään 6–8 minuuttia.

– Jossakin vaiheessa uhri menetti henkensä. Sitä, kuinka kauan koko tapahtuma on kestänyt, emme saa koskaan tietää. Ja siitä, mitä kaikkea asunnossa on tapahtunut ennen kuolemaa, siitä uhri ei ole enää kertomassa, sanoi syyttäjä Eija Velitski hovioikeudessa.

Tämän jälkeen Penttilä piilotti naisen ruumiin sängyn alle. Hän oleskeli teon jälkeen asunnossa kaksi vuorokautta ja siivosi huolellisesti jälkiään.

Syyttäjän mukaan siivoamisen lisäksi myös hansikkaiden käyttö on mahdollistanut sen, ettei asunnosta ole löytynyt juurikaan dna-jälkiä.

– Hän on pyrkinyt hävittämään kaikki jäljet liittyen uhrin kuolemaan, mikä osoittaa teon suunnitelmallisuutta. Se, ettei dna:ta löydy on näyttö.

Penttilälle pyydetään mielentilatutkimusta

Puolustuksen mukaan Penttilä on myöntänyt taipumuksensa sadomasokistiseen seksiin. Puolustus pyytää oikeutta määräämään Penttilän mielentilatutkimukseen.

Käräjäoikeus katsoi aiemmin, ettei Penttilän teon aikaista mielentilaa tarvitse selvittää. Käräjäoikeuden mukaan Penttilällä ei ollut muuta syytä tappaa naista kuin "kuristusvimma".'

Penttilä myöntää henkirikoksen, mutta hänen mielestään kyseessä ei ole murha vaan pikaistuksissa tehty tappo.

Penttilän mukaan hän meni paniikkiin, kun nainen tunnisti hänen asunnossa ja alkoi huutaa nimittäen Penttilää "sarjakuristajaksi" ja "friikiksi". Penttilän mukaan hän alkoi kuristaa naista tästä syystä ensin käsin, ja sitten lipaston päältä löytyneillä sukkahousuilla.

– Penttilä hakenut töitä ja opiskelupaikkaa ja todennut senkin, että hänen mahdollisuudet elää tässä yhteiskunnassa normaalia elämää ovat melko heikot, puolustusasianajaja Kari Eriksson kuvaili oikeudelle.

– Varmasti se paine, missä Penttilä on elänyt, on vaikuttanut siihen, että Penttilä on toiminut tässä tilanteessa harkitsemattomasti.

Tekonsa jälkeen Penttilä kertoi levänneensä kymmenisen minuuttia makuuhuoneessa sängyllä.

Tämän jälkeen Penttilä kertoi todenneensa naisen kuolleeksi, jonka jälkeen häntä alkoi hirvittää ja hän piilotti naisen sängyn alle. Penttilä väittää menneensä lukkoon, jonka takia hän ei pystynyt poistumaan asunnosta vaan jäi oleilemaan sinne.

Lue myös:Tällainen on sarjakuristaja Michael Penttilän elämä: kuristi äitinsä, avioitui murhaajan kanssa ja karkasi vankilasta – rikoksissa toistuu sama kaava

Penttilällä pitkä väkivaltahistoria

Penttilä on nelinkertainen henkirikollinen. Myös kaikki aiemmat teot ovat tapahtuneet kuristamalla. Kaikki Penttilän uhrit ovat naispuolisia.

Ensimmäinen henkirikos tapahtui vuonna 1985, jolloin Penttilä kuristi oman äitinsä. Seuraavaksi uhriksi joutuivat kaksi 12-vuotiasta tyttöä, joista toisen Penttilä kuristi kuoliaaksi. Toiselle tytöistä Penttilä teki seksuaaliväkivaltaa, jonka jälkeen tyttö onnistui pakenemaan miehen kynsistä.

Kolmannella kerralla uhriksi joutui baarituttavuus vuonna 1993. Tällöin Penttilä kuristi 42-vuotiaan naisen kuoliaaksi.

Penttilä kiisti baarituttavansa surmaamisen käräjäoikeudessa, mutta tunnusti teon käsittelyn jälkeen. Penttilän mukaan kyseessä oli kuitenkin sadomasokistisen seksin yhteydessä tapahtunut vahinko.

Ennen seksityöläisen murhaa Penttilän vakavin tuomio on annettu taposta.

Penttilä on vaihtanut nimeään kahdesti. Hän syntyi Jukka Lindholmina, vaihtoi nimensä myöhemmin Michael Pentholmiksi ja sittemmin sukunimensä Penttiläksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos