Ilja Janitskinille ehdotonta vankeutta MV-kokonaisuudesta – tuomio yhteensä 16 rikoksesta

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa Ilja Janitskinin ja MV-julkaisun rikosjutuissa.

| Päivitetty

MV-verkkojulkaisun perustaja Ilja Janitskin on saanut vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen MV-julkaisuun liittyvistä rikoksista.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa MV-julkaisun kokonaisuuteen torstaina. Oikeudenkäynti istuttiin Helsingissä kesäkuussa. Janitskin todettiin syylliseksi muun muassa törkeisiin kunnianloukkauksiin, salassapitorikoksiin, rahankeräysrikoksiin ja kiihottamisiin kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeus antoi Janitskinille tuomion kaikkiaan 16 rikoksesta. Kolme syytekohtaa hylättiin hänen osaltaan.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin on ollut vastuussa MV-verkkojulkaisun ja Uber Uutisista vuodesta 2014 tammikuuhun 2018. Oikeuden mukaan Janitskin on ollut verkkojulkaisun omistaja, päätoimittaja ja vastaava toimittaja ja vastannut julkaisujen sisällöistä.

Oikeus katsoi, että MV:ssä julkaistiin tapahtuma-aikoina lukuisia loukkaavia ja rasistisia kirjoituksia.

–Näiden kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä. Kirjoitukset ovat leimanneet ja halventaneet asianomistajia äärimmäisen loukkaavalla tavalla, käräjäoikeuden tiedotteessa todetaan.

Bäckmanille tuomio

Ilja Janitskinin lisäksi kokonaisuudesta oli oikeudessa syytteessä dosentti Johan Bäckman, MV-julkaisuun liittyvä nainen sekä mies, jolle oli kerätty rahaa MV-julkaisun kautta.

Bäckman tuomittiin Yleisradion toimittaja Jessikka Aroon kohdistuvista kirjoituksista ja toiminnasta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Bäckman todettiin syylliseksi Ylen toimittajan vainoamiseen, törkeään kunnianloukkaukseen ja törkeän kunnianloukkauksen yllytykseen.

MV-julkaisuun liittyvä nainen sai kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Mieheen kohdistunut rahankeräysrikossyyte hylättiin.

Kokonaisuudessa on toimittu vahingonkorvauksia ja hyvityksiä maksettavaksi noin 136 000 euroa.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu ei vielä ole lainvoimainen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut