Tietovuodon uhrit voivat hakea Vastaamolta vahingonkorvauksia, jos se on laiminlyönyt velvollisuuksiaan – Vastaamolle voi lätkähtää maksettavaksi jättisumma - Rikos - Aamulehti

Tietovuodon uhrit voivat hakea Vastaamolta vahingonkorvauksia, jos se on laiminlyönyt velvollisuuksiaan – Vastaamolle voi lätkähtää maksettavaksi jättisumma

Myös sairaanhoitopiireille voi tulla seuraamuksia, jos ne ovat ostaneet Vastaamon palveluita.

24.10.2020 19:36 | Päivitetty 24.10.2020 19:36

Helsinki

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrit voivat vaatia Vastaamolta vahingonkorvauksia, jos se on laiminlyönyt tietoturvaan ja henkilötietoihin liittyviä velvollisuuksiaan. Myös sairaanhoitopiirit voivat joutua maksumiehiksi, jos sairaanhoitopiiri on ostanut palveluita Vastaamon kautta.

Julkisuudessa ei ole vielä varmaa tietoa siitä, ovatko Vastaamon tiedot olleet heikosti suojattuja.

Uhrit voivat saada korvausta siitä, että he ovat tietojen vuotamisen takia joutuneet tekemään esimerkiksi luottokiellon identiteettivarkauksien estämiseksi.

–  Kaikki toimenpiteet, joilla suojataan isompien vahinkojen syntyminen, tulevat periaatteessa korvattavaksi täysimääräisesti, sanoo tietosuojaan erikoistunut asianajaja Jukka Lång asianajotoimisto Dittmar & Indreniukselta.

Uhrit voivat saada vahingonkorvausta myös kärsimyksestä, joita henkilötietojen vuotaminen on aiheuttanut.

–  Rekisteröidyllä on oikeus vahingonkorvaukseen teosta, joka on loukannut yksityiselämän suojaa rangaistavaksi säädetyllä teolla, ja sehän on yksityiselämän suojan loukkaus, kun tällaisia tietoja on päätynyt sivullisten käsiin, sanoo Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen.

Voutilaisen mukaan vahingonkorvausta voivat joutua maksamaan yhteisvastuullisesti rekisterinpitäjä ja palveluntuottaja, joka on tapauksesta riippuen joko Vastaamo tai sairaanhoitopiiri. Sairaanhoitopiiri voi joutua maksamaan korvausta potilaille, jos se on ostanut palveluita Vastaamolta, koska sairaanhoitopiiri on näiden tietojen rekisterinpitäjä.

–  Jos sairaanhoitopiirit ovat ostaneet Vastaamolta palveluita, heidän vastuullaan on huolehtia, että palveluntuottaja eli Vastaamo on järjestänyt tietoturvallisuustoimenpiteensä siten, että henkilötietojen suoja toteutuu, Voutilainen sanoo.

Långin mukaan korvausta voivat saada tietovuodon uhrien läheiset, jos nämä kärsivät vahinkoa. Esimerkiksi jos Vastaamon asiakas on kertonut terapeutille arkaluonteisia tietoja äidistään, äiti voi saada vahingonkorvauksia, jos tälle on tullut asiasta kärsimystä.

Uhrit voivat hakea myöhemmin vahingonkorvausta, jos henkilötietoja käytetään väärin kuten pikavippien ottamiseen.

"Digiympäristössä tiedot voivat olla hamaan loppuun saakka"

Voutilaisen mukaan viime vuosina korvaukset ovat nousseet tapauksissa, joissa arkaluonteista tietoa on käsitelty lainvastaisesti. Minimikorvaus on 300 euroa henkilöä kohden, mutta korvaus voi nousta 1  800 euroon tai sen yli.

–  Luulisin, että tässä tapauksessa sovelletaan asteikon korkeampaa päätä. Pitäisin poikkeuksellisena, jos se ei olisi 1  800 euroa tai enemmänkin, Voutilainen sanoo.

Långin mukaan digiympäristössä tiedot voivat olla pahimmillaan hamaan loppuun saakka, joten silloin vahingonkorvausta pitäisi pitää tuntuvampana.

Voutilainen sanoo, että korvausasiaa ei välttämättä kannata edes käsitellä tuomioistuimessa. Hänen mukaansa rekisterinpitäjien kannattaisi ensisijaisesti maksaa vahingonkorvaukset ja rekisterinpitäjien kannattaisi sopia keskenään, miten korvaukset yhteisvastuutapauksessa jaetaan.

Långin mukaan tuomioistuinkäsittelystä voi olla haittaa myös niille, joiden tietoja on vuodettu. Lång sanoo, että vaikka arkaluonteiset tiedot olisivat vuotaneet pimeään verkkoon, ne eivät välttämättä tule niin sanotusti yleiseen tietoisuuteen.

Tuomioistuimessa tulee uudelleen julki, että tiedot ovat siellä, sillä vahingonkorvausta ei voi hakea anonyymina.

Vastaamolle voi vahingonkorvausten lisäksi tulla hallinnollinen seuraamusmaksu, joka voi Långin mukaan olla jopa 20 miljoonaa euroa tai neljä prosenttia globaalista liikevaihdosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut