Raisa Räisäsen murhan tutkintaan liittyvät autojen kuvat - Rikos - Aamulehti

Autoharrastajat tunnistivat Raisa Räisäsen murhatutkintaan liittyvien autojen mallit – poliisin kuvat eivät olekaan samasta autosta

Poliisin etsimä auto ajoi Hämeenkatua itään Hämeensillalle noin kello 22.02. Autoharrastajat ovat tunnistaneet auton Buick Electraksi.­

15.10.2019 17:19 | Päivitetty 15.10.2019 17:55

Aamulehti

Aamulehti julkaisi maanantaina keskusrikospoliisilta saadut uudet kuvat Raisa Räisäsen katoamisillalta lokakuulta 1999. Poliisi pyysi apua auton mallin ja omistajan tunnistamiseksi.

Monet autoharrastajat kiinnittivät heti huomiota samaan seikkaan: kuvissa on kaksi eri autoa. Autoharrastaja ja sivutoiminen autotoimittaja Turo Leppänen kertoo, että kuvista näkee heti, että kyseessä on kaksi eri autoa.

– Ensimmäinen on todennäköisesti noin vuoden 1982 Buick Electra ja toinen on Dodge Aspen. Kuvissa on selkeästi eri autot, siitä ei ole epäselvyyttä.

Samaan lopputulokseen päätyi myös useampi Aamulehteen yhteydessä ollut autoharrastaja.

Varmistaakseen poliisin kuvissa olevien autojen mallit, Leppänen etsi verkosta kuvia, jotka on otettu samasta kuvakulmasta kuin poliisilta saadut kuvat.

– Buickista erottaa kuvassa kattolinjan ja valot. Takarekisterivalo on puskurissa takavaloja alempana, se on välin 1980–84 Buick sillä perusteella. Oikeastaan se ei voi olla muu.

Dodge Aspen on Leppäsen mukaan selvä tapaus, mallin erottaa suoraan kuvasta. Aspenilla on kuitenkin myös sisarauto.

– Aspenia on tehty myös Plymouth Volarena, eli se on joko Dodge Aspen tai Plymouth Volare. Kori on sama molemmissa. Maskissa on jotain eroja, mutta kuvassahan ei näy auton nokka.

Noin kello 23.11 etsitty auto tallentui valvontakameraan. Auto kuvan vasemmassa yläkulmassa. Kyseessä on harrastajien mukaan Dodge Aspen tai sen sisarauto Plymouth Volare.­

Kyseessä olevat automallit eivät ole harvinaisuuksia. Leppäsen mukaan Aspen on ollut parikymmentä vuotta sitten yksi Suomen yleisimmistä jenkkiautoista. Niitä on voinut olla Suomessa satoja.

– Buick on ollut vähän harvinaisempi. Se on ollut aikoinaan uutena melko suosittu edustusauto. Varmaan tuohon aikaan auto on ollut jo harrastekäytössä, se on ollut jo reilut 15 vuotta vanha silloin, Leppänen kertoo.

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen kertoi tiistaina Iltalehdelle, että poliisin tiedossa ei ole, paljonko kyseisten mallien autoja Suomessa oli vuonna 1999. Tuomisen arvion mukaan selvitystyössä voi mennä viikkoja.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat