Aamulehden päätoimittajavalinnasta nostetut työsyrjintäsyytteet kaatuivat - Rikos - Aamulehti

Työsyrjintäsyytteet Alma Median toimitusjohtaja Telannetta ja henkilöstöjohtaja Juvosta vastaan on hylätty

Käräjäoikeus piti asianomistaja Päivi Anttikosken kertomusta uskottavana. Silti käräjäoikeus katsoi, että hänet sivuutettiin siksi, ettei hän ollut paras hakija.

Kai Telanne ja Virpi Juvonen oikeudenkäynnissä.

5.12.2019 13:59 | Päivitetty 13.12.2019 10:00

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi torstaina syytteet Aamulehden päätoimittajavalintaa koskevassa oikeudenkäynnissä. Asiassa oli kyse siitä, syyllistyivätkö Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen työsyrjintään.

Asianomistajana jutussa on valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski. Syyttäjän mukaan Anttikoski sivuutettiin Aamulehden päätoimittajan valintaprosessista sukupuolen perusteella.

Syynä oli syyttäjän mukaan se, että Anttikosken mies ja 10-vuotias poika eivät olisi muuttaneet hänen mukanaan Tampereelle. Vastaajat kiistivät väitteen.

Anttikosken kertomus uskottava

Juvosen osalta käräjäoikeus totesi, että hän ei lain tarkoittamalla tavalla ollut valintaprosessissa työnantajan edustaja, vaikka hän oli läsnä haastattelutilanteessa. Juvosella ei ollut itsenäistä päätäntävaltaa prosessissa, joten syytteet häntä vastaan hylättiin jo tällä perusteella.

Anttikosken mukaan Telanne sanoi työhaastattelussa, että ”10-vuotias poika ei pärjää ilman äitiään”. Telanne kiisti sanoneensa tällaista.

Oikeus piti Anttikosken kertomusta haastattelusta uskottavana. Oikeuden mukaan Anttikoskella ei ollut mitään syytä valehdella. Lisäksi hän oli heti tilanteen jälkeen lähettänyt viestin, jossa hän kertoi Telanteen kommenteista.

Käräjäoikeus siis katsoo, että Telanne sanoi työhaastattelussa, ettei 10-vuotias poika pärjää ilman äitiään. Käräjäoikeuden mukaan kommentti oli täysin epäasiallinen.

Käräjäoikeus kuitenkin piti mahdollisena myös sitä, että Anttikoski ei ollut valmistautunut riittävällä huolellisuudella haastatteluun, kuten Telanne on väittänyt.

Käräjäoikeus toteaa, että on erikoista, että Anttikoski pudotettiin jatkosta kesken valintaprosessin. Se puhuu oikeuden mukaan syytteen puolesta. Toisaalta Anttikosken asumiskuvio oli oikeuden mukaan Telanteen tiedossa jo ennen haastattelua.

Käräjäoikeus pitää hyvin todennäköisenä, että päätöksenteon ajankohtaan vaikutti se, että valitsijat tiesivät Anttikosken toisesta hakuprosessista. Anttikoski haki samaan aikaan valtioneuvoston viestintäjohtajaksi. Oikeuden mukaan hänet saatettiin ikään kuin vapauttaa hausta toista hakua varten, kun valitsijat totesivat, että hän ei ole potentiaalinen uusi päätoimittaja.

Käräjäoikeus tuli näytön perusteella siihen tulokseen, että Anttikoski sivuutettiin valintaprosessissa sen vuoksi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä paras henkilö tehtävään.

Tämän takia syytteet myös Kai Telannetta vastaan oli hylättävä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Aamulehti on osa Alma Mediaa.

Oikaisu 13.12.2019 kello 9.59: Muutettu lause: ”Anttikosken mukaan Telanne sanoi oikeudenkäynnissä” oikeaan muotoonsa: ”Anttikosken mukaan Telanne sanoi työhaastattelussa”.

Päivitys: Jutun rakennetta on julkaisun jälkeen muokattu ja siihen on lisätty ensitietojen jälkeen lisää tietoa tuomion perusteluista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos