Näin ulkoministeriö joutui nettihuijatuksi: Sähköpostissa oli yhden kirjaimen ero – 170 000 euroa valtion rahaa katosi maailmalle - Rikos - Aamulehti

Näin ulkoministeriö joutui nettihuijatuksi: Sähköpostissa oli yhden kirjaimen ero – 170 000 euroa valtion rahaa katosi maailmalle

Ulkoministeriö joutui huijatuksi netissä. Rikoshyöty oli aluksi jopa 400 000 euroa.

24.1.2019 19:37

Ulkoministeriö on joutunut noin 400 000 euron maksusummaa koskeneen huijauksen kohteeksi. Ministeriö teki helmikuussa 2018 maksusuoritusta Kirgisiaan kehitysapuyhteistyön nimissä. Toisena osapuolena oli YK:n kansakuntien kehitysohjelma UNDP.

Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Huijaus tuli ilmi, kun rahojen vastaanottaja kyseli maksusuorituksen perään. Ministeriö oli siirtänyt rahat, mutta ne eivät tulleet perille. Summalla oli tarkoitus tukea Kirgisian oikeusapujärjestelmän kehittämistä.

Pohjimmiltaan kyse oli hyvin samannäköisestä huijauksesta kuin mistä viranomaiset varoittelevat kuluttajia. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Perälä krp:stä kertoo, että epäillyt hakkeroituivat ministeriön ja saajan sähköpostiliikenteeseen ja pääsivät lähettämään väliin omia, tekaistuja postejaan.

–Rikos on tehty siinä mielessä laadukkaasti, että ensinnäkin nämä tehdyt sähköpostiosoitteet ovat olleet lähes kirjaimelleen samannäköiset. Oliko niissä yhden kirjaimen ero, Perälä sanoo.

Myös asianosaisten henkilötiedot oli katsottu etukäteen niin hyvin, että kupru meni läpi ulkoministeriössä. Rikoskomisarion mukaan toimintaa voi kuvailla huolelliseksi.

Huijarit lähettivät ulkoministeriölle yksityisen tilinumeron, jolle varat siirrettiin. Ennen jäädyttämistä niistä katosi noin 170 000 euroa, eli vajaa puolet. Perälä ei voi kommentoida, mihin maahan tili oli rekisteröity, mutta kertoo, että huijaus jatkui rahoja nostettaessa.

–On rahanpesurikosepäily tekijätahoja kohtaan, jotka ovat ottaneet rahaa vastaan ja toimittaneet eteenpäin muuttaakseen sen muuksi omaisuudeksi ja niin poispäin.

Käytännössä 170 000 euroa valtion rahaa on siis hävinnyt rikollisten matkaan käteisnostoina tai tilisiirtoina jossakin päin maailmaa.

”On ollut seuranta päällä”

Rikoskomisario pitää todennäköisenä, että kyse on järjestäytyneestä rikollisryhmästä, joka on etsinyt sopivaa iskun kohdetta. Mahdollista on, että huijarit ovat tarkkailleet myös muita tahoja, esimerkiksi yrityksiä.

–On varmaankin ollut seuranta päällä, jotta on päästy sisään organisaation palvelimelle, päästy seuraamaan sähköpostiliikennettä ja nähty, että nyt on lähdössä rahaa.

Kuten STT kertoi, keskusrikospoliisi epäilee kolmea henkilöä rahanpesurikoksesta. Itse petoksen tekijä ei ole vielä tiedossa. Vaikuttaa siltä, että hän käytti niin sanottua bulvaania eli ulkopuolista apuria rahojen siirtämisessä. Rikoksen selvittämiseksi krp pyytää apua ulkomailta. Kun maantieteellinen sijainti ei ole täysin selvä, oikeusapupyyntöjä on tehty useampia.

–Pyrimme saamaan selville, kuka ja mistä on fyysisesti törkeän petoksen takana. Suurin osa oikeusapupyynnöistä koskee juuri tätä.

Perälä ei osaa vielä arvioida tutkinnan kestoa. Rikoskomisarion mukaan tapaus on monisyinen selvitettävä. Krp kuitenkin valmistelee jo tietopakettia syyttäjälle, jotta viranomaiset voivat käydä keskustelua tutkinnan jatkumisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos