Entinen rajaupseeri ja kansanedustaja Mikko Kärnä väittää: "Venäjällä on tutkakalustoa Suomessa" - Rikos - Aamulehti

Entinen rajaupseeri väittää saaneensa sisäpiiritietoa suuroperaatiosta: "Venäjällä on tutkakalustoa ja sotasatama Airistolla" – Krp kiistää

Google Earthista otetussa kuvakaappauksessa Airiston Helmen rantaviiva vuonna 2011. Kuva on entisen kansanedustajan Mikko Kärnän arkistosta.

23.9.2018 14:23 | Päivitetty 24.9.2018 8:28

Keskustan lappilainen varakansanedustaja ja entinen rajaupseeri Mikko Kärnä esittää vahvoja väitteitä liittyen Keskusrikospoliisin suuroperaatioon Turun saaristossa ja Varsinais-Suomessa.

Entinen rajaupseeri Kärnä sanoo saaneensa viranomaislähteistään tiedon, että keskusrikospoliisin tutkinnan kohteena olevassa Airiston Helmi –yhtiössä on kyse alueelta havaitusta tutkakalustosta. Kärnä esittelee Google Earth -kuvakaappauksia, jotka näyttävät, miten Airiston Helmen rantaviivaa on muokattu vuosien 2011 ja 2015 välillä.

Kärnän mielestä se kertoo, että rantaa on muokattu sotasatamaksi.

–Satamassa voidaan huoltaa Venäjän Itämerellä operoivia sukellusveneitä. Olen saanut tiedon lähteiltäni Puolustusvoimista. Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneen ja venekaluston käyttö taas kertoo sukellusvenejahdista, Kärnä sanoo lähettämässään tiedotteessa ja vahvistaa lähteensä Aamulehdelle puhelimessa.

–Kun Suomen maaperältä on löytynyt tutkakalustoa, se tarkoittaa, että Venäjällä on sekä kyky että tarve vaikuttaa tarvittaessa myös Suomen tilanteeseen, Kärnä sanoo puhelinkeskustelussa.

Hän sanoo saaneensa viranomaislähteiltään tietää, että Airiston Helmi Oy:n ydinhenkilöillä on vahvat yhteydet Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:hen eli entiseen KGB:hen.

Tässä Paraisilla sijaitsevan Airiston Helmen rantaviiva vuonna 2015.

"Poliisi ei ole kertonut puoliakaan"

Kärnän mielestä Keskusrikospoliisi ei ole kertonut asiasta julkisuuteen puoliakaan.

–Se ilmoittaa edelleen, että kyseessä on veropetostutkinta. Tämä pitää todennäköisesti paikkansa, mutta taustalla on tosiasiassa jotain paljon huolestuttavampaa. Veropetoksia ja rahanpesua ei tutkita viikonloppuisin kommandopipot päässä satojen viranomaisten toimesta lentokalustoa ja veneitä käyttäen, eikä silloin määrätä lentokieltoja.

Venäläisten Suomessa tekemät maakaupat ovat herättäneet julkisuudessakin huolta jo vuosia.

Kärnän mielestä ulkomaisten yksityishenkilöiden ja yritysten maakaupat strategisesti tärkeillä alueilla on estettävä vastedes.

–Valtion tulisi rohkeasti pakkolunastaa itselleen takaisin sellaiset alueet, jotka ovat jo joutuneet kauppojen kohteeksi.

–Airiston Helmen satamassa voidaan huoltaa Venäjän Itämerellä operoivia sukellusveneitä. Olen saanut tiedon lähteiltäni Puolustusvoimista. Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneen ja venekaluston käyttö taas kertoo sukellusvenejahdista, entinen kansanedustaja Mikko Kärnä väittää.

KRP kiistää

Iltalehti tavoitti keskusrikospoliisin rikostarkastajan Markku Ranta-ahon sunnuntaina alkuillasta. Hän tyrmäsi Kärnän väitteet.

–Mitähän minä tuohon sanoisin. En halua missään nimessä olla epäkohtelias. Sanotaanko näin, että en halua näitä väitteitä kommentoida, vaan toistan edelleen, että kyse on puhtaasti talousrikostutkinnasta ja törkeästä rahanpesusta. Ihan huomattavia määriä rahaa tässä rikollisessa toiminnassa on liikkunut, Ranta-aho sanoo.

–Minä en ainakaan pysty näkemään mitään muuta tässä. Tietysti tämä operaatio on herättänyt huomiota, joten ehkä se saa tällaisia ajatuksia liikkeelle. Mutta ei tässä tosiaan mitään muuta ole.

Muokkaus 24.9. kello 8.27: Poistettu jutusta kahteen kertaan ollut kuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos