Tällainen on sarjakuristaja Michael Penttilän elämä: kuristi äitinsä, avioitui murhaajan kanssa ja karkasi vankilasta - Rikos - Aamulehti

Tällainen on sarjakuristaja Michael Penttilän elämä: kuristi äitinsä, avioitui murhaajan kanssa ja karkasi vankilasta – rikoksissa toistuu sama kaava

"Sarjakuristajana" tunnettua Michael Penttilää esitetään vangittavaksi.

9.5.2018 15:05 | Päivitetty 11.5.2018 11:06

Sarjakuristaja Michael Penttilän vangittiin tänään keskiviikkona epäiltynä murhasta.

Penttilän rikollinen historia on pitkä ja poikkeuksellinen. Vuonna 1965 syntynyt mies on viettänyt vankilassa kaksi vuosikymmentä elämästään. Hän on käyttänyt myös nimiä Michael Maria Pentholm ja Jukka Torsten Lindholm.

Ensimmäisen tuomionsa hän sai 16-vuotiaana. Penttilä pakotti itsensä ikäisen tytön kellarin, sanoi raiskaavansa tämän ja kuristi kaulaliinalla. Tuolloin Jukka Lindholmina esiintynyt kuristaja sai ehdollisen tuomion ja sakkoja.

Vankilaan hän päätyi ensimmäisen kerran vuonna 1984. Paikka oli Keravan nuorisovankila ja syynä rötökset.

Äidin surma

Pian vapautumisensa jälkeen Penttilä surmasi ensimmäistä kertaa. Vuosi oli 1985 ja uhri hänen oma äitinsä, joka löydettiin asunnostaan kuristettuna hengiltä. Penttilä oli ollut viettämässä kosteaa iltaa äitinsä ja tämän miesystävän kanssa.

Äidin surma ei kuitenkaan heti selvinnyt, vaikka Penttilää kuulusteltiin. Tapaus ratkesi vasta seuraavan surman yhteydessä vuonna 1986.

Penttilä houkutteli kaksi 12-vuotiasta tyttöä asuntoonsa. Heistä toisen hän kuristi nahkavyöllä ja hupparin naruilla.

Poliisi sai Penttilän kiinni tapahtumapaikan läheltä. Kuulustelujen yhteydessä hän lopulta tunnusti myös kuristaneen äitinsä.

Penttilä sai yli 8,5 vuoden tuomion. Oikeuden mukaan hän oli täyttä ymmärrystä vailla.

Äidin surmasta hän sai tuomioksi törkeän pahoinpitelyn ja kuolemantuottamuksen. 12-vuotiaan tytön surma tuomittiin tappona, väkisinmakaamisen yrityksenä ja lapseen kohdistuneena haureutena.

Kuristi heti vapauduttuaan

Kun Penttilän vankilasta vapautumisesta oli kulunut vuosi, hän surmasi jälleen. Toukokuussa 1993 Penttilä kuristi tutun 42-vuotiaan naisen. Tuomioksi tuli yli kymmenen vuotta vankeutta, ja oikeus katsoi Penttilän toimineen täydessä ymmärryksessä.

Surma tapahtui Penttilän isoäidin asunnossa. Tapahtuneen jälkeen hän on kertonut menneensä makoilemaan äitinsä haudan lähelle. Myöhemmin vankilassa Penttiä kertoi teon motiivin: hän on sanonut kykenevänsä vain sadomasokistiseen seksiin, ja kuristaminen on osa sitä.

Vankila-aikanaan Penttilä alkoi pukeutua naisten alusvaatteisiin ja meikata. Hän myös avioitui. Vaimo istui elinkautista aviomiehensä murhasta. Tässä kohtaa sarjakuristaja otti vaimonsa sukunimen ja muutti etunimensä Michael Mariaksi. Parin vuoden liiton jälkeen heille tuli kuitenkin ero.

Uudet uhrit kotiin tilaamalla

Penttilä pääsi koevapauteen vuonna 2008. Heti seuraavana vuonna hän tilasi kotiinsa siivooja- ja hierontapalveluja tarjoavia naisia ja kuristi heitä.

Vuonna 2010 tapauksia alettiin käsitellä käräjäoikeudessa kolmena tapon yrityksenä ja pahoinpitelynä. Rikoshistoriansa ja mielentilatutkimuksen vuoksi Penttilää pidettiin erittäin vaarallisena. Siksi käräjäoikeus määräsi hänen istumaan koko rangaistuksen, mutta hovioikeus ei hyväksynyt perusteita. Tuomio lyheni kuudesta vuodesta neljään.

Penttilä tuomittiin vuonna 2012 vankeuteen törkeästä raiskauksesta, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja vapaudenriistosta. Tämän tuomion hovioikeus vahvisti.

Kolmen vuoden kuluttua Penttilä karkasi avovankilasta Laukaassa. Hän ei palannut vankilaan vartioimattomalta kauppamatkaltaan.

Penttilä saatiin kiinni seuraavana päivänä. Hänen piti päästä ehdonalaiseen, mutta joutui karkaamisen vuoksi suljettuun vankilaan suorittamaan loppuaikansa ehdottomana vankeusrangaistuksena.

Epäily murhasta

Vankilasta Penttilä vapautui joulukuussa 2016. Heti seuraavana kesänä syyttäjä vaati Penttilälle rangaistusta törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Käräjäoikeuden mielestä näyttö ei riittänyt, joten Penttilä oli päästettävä heti vapaaksi – siitäkin huolimatta, että hänet on luokiteltu erittäin vaaralliseksi toisen hengelle ja terveydelle.

Syyttäjä vaati Penttilää vangittavaksi myös hovioikeudessa maaliskuussa. Penttilä kiisti syytteen.

Kihlakunnansyyttäjä jätti hovioikeudelle kantelun syyskuussa 2017. Hän vaati Penttilän välitöntä vangitsemista. Vangitsemista perusteltiin rikosten jatkamisvaaralla.

Hovioikeuden tuomion odotetaan valmistuvan lähiaikoina.

Nyt toukokuussa 2018 esiin on noussut viimeisin tapaus, kun poliisi esittää Michael Penttilää vangittavaksi.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Kirsi Kanth vastaa kysymykseen, miten Penttilän jäljille päästiin nyt niin nopeasti:

Vangitsemisoikeudenkäynti pidetään Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona iltapäivällä. Epäilty rikos on 13. huhtikuuta Helsingissä tapahtunut murha. Asia käsitellään suljettujen ovien takana.

Lähteet: Alma median arkisto, lehtitiedot

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut