Saitko soiton valepoliisilta Pirkanmaalla? – Sisä-Suomen poliisin esitutkinta asiassa johtaa toimiin - Rikos - Aamulehti

Saitko soiton valepoliisilta? Eläkeläisiltä huijattu 120 000 euroa – Poliisi tutkii laajaa petoskokonaisuutta

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertasi torstaina Tampereella, mistä valepoliisi-ilmiössä on kyse.­

15.2.2018 14:01

Sisä-Suomen poliisi tutkii parhaillaan Pirkanmaalla useampaa petoskokonaisuutta, joissa epäillyt tekijät ovat esiintyneet poliiseina.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertasi torstaina Tampereella, mistä valepoliisi-ilmiössä on Pirkanmaalla kyse ja kertoi esitutkinnassa olevasta kokonaisuudesta.

Rikosylikomisario Jari Kinnunen kuvailee, miten valepoliisi käyttäytyy puhelimessa.

Epäillyt ovat soitelleet iäkkäille ihmisille ja saaneet heidät vakuuttumaan siitä, että poliisi on langan päässä ja uhrin rahat ovat juuri sillä hetkellä vaarassa. Uhrien manipuloinnilla rikolliset ovat saaneet haltuunsa tilien käyttäjätunnuksia ja tunnuslukuja ja onnistuneet siirtämään uhrien varoja eri tileille ja hävittämään suurimman osan omaisuudesta.

Esitutkinnassa pisimmällä olevassa kokonaisuudessa on onnistuttu saamaan petoksella haltuun lähes satatuhatta euroa neljältä eri uhrilta. Varoja on ehditty jäädyttämään tileille noin 11 000 euroa ja sen lisäksi on saatu takaisin noin 8 000 euroa käteistä rahaa, kultakoruja noin 7 000 euron arvosta ja kaksi henkilöautoa. Tässä kokonaisuudessa on vähintään 15 epäiltyä, mutta määrä saattaa vielä nousta.

Muiden kolmen petosrikoksen osalta esitutkinta on edelleen kesken niin, että epäiltyjen määrä on vielä täsmentymätön. Kun esitutkinta etenee, epäiltyjen määrä saattaa nousta yli kahdenkymmenen.

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna kuusi henkilöä.

Rikoshyöty on kaikkiaan esitutkinnassa olevissa jutuissa yli 120 000 euroa.

Juttua täsmennetty kauttaaltaan 15.2.2018 kello 19.35.

Lue myös tämä:

Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa jo sata ilmoitusta valepoliiseista – Näin huijari toimii saadakseen pankkitunnuksesi

Mistä tunnistaa valepoliisin puhelun?

Sisä-Suomen poliisi painottaa, että poliisit eivät mistään syystä koskaan kysy nettipankkitunnuksia tai tiliavaimia puhelimitse tai millään muullakaan tavalla.

Samalla poliisi pyytää, että lähiomaiset ottavat asian puheeksi omien ikääntyneiden sukulaistensa kanssa ja kehottavat varovaisuuteen.

Pankkitietoja kalasteleva soittaja saattaa esiintyä myös muuna kuin poliisina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?