Yksi Tampereen vanhimmista ravintoloista koki muodon­muutoksen ja remontissa paljastui yllätys – Listalla yhä kaikkien aikojen ensimmäinen annos

Coussicca on Tampereen vanhimpia ruokaravintoloita. Kolme kuukautta kestänyt sisätilojen remontti valmistui pääsiäiseksi.

Mikael Tähkäsen (vas.) ja Markus Rajalan ravintola Coussiccan nurkkapöydän seinällä roikkuvat vanhat tutut napot, eli karjalaksi coussiccat. Mukana ravintolan toiminnassa on myös omistaja Marjo Nieminen.

| Päivitetty

Aamulehti

Peritamperelainen ravintola Coussicca on uudistunut. Remontissa ruokaravintolan kaikki pinnat purettiin, mutta ravintoloitsijat Markus Rajala ja Mikael Tähkänen halusivat säilyttää paikan tyylin.

Vuonna 1970 avatun ravintolan keittiö, ilmastointi ja vessat uudistuivat. Myös 40-paikkaisen ravintolasalin pinnat uusittiin.

”Asiakkaat toivoivat, että lämminhenkiset sävyt ja puupinnat säilyisivät. Täällä on vanhat kynttiläkruunut ja lautapintaa. Piti tuoda mukaan myös vähän pohjalaisuutta”, kertoo Rajala sisustuksesta.

Seinille on tullut vaaleanharmaan lautapinnan lisäksi vanhoja ikkunoita. Ikkunat on tuotu Rajalan kotitilan kanalasta Pohjanmaalta.

Ravintolan sisustuksessa on uusi ripaus maalaishenkisyyttä Pohjanmaalta.

Omistajat halusivat jättää rakennuksen vanhaa tiiliseinää näkyviin vessojen viereen ja tiskin taakse.

Entisten seinäpaneelien retroilmettä säilyttävät hitusen modernimmalla otteella jykevät penkit seinustoilla.

”Emme halunneet tänne valkoisia pöytäliinoja. Meille uskaltaa edelleenkin tulla lounaalle remonttihaalarit päällä", Rajala sanoo.

Penkkeihin saa rakennettua eri kokoisia looseja siirrettävillä väliseinillä.

Tiiliseinä esiin

Remontissa paljastui vanhaa tiiliseinää, jota on jätetty näkyviin tiskin taa ja vessojen lähelle.

”Purimme kaikki seinät ja lattia uusittiin. Vain tiski jäi oven lähelle. Meille tuli vähän yllätyksenä, että siellä oli komea tiiliseinä takana”, Tähkänen kertoo.

Ravintolan pohjapiirros pysyi entisellään.

Mikä?

Ravintola Coussicca

Ruokaravintola Tampereen Kalevassa.

Ravintolan perusti Karjalasta kotoisin ollut kokki vuonna 1970.

Aluksi ravintolassa tarjottiin vain yhtä ruokalajia, Coussiccan vinkkaria, eli paneroitua porsaanleikettä.

Maaliskuussa 2022 kerrottu koko tilikauden liikevaihto 1,04 miljoonaa, tulos 168 000 euroa ja liikevoittoprosentti 19,3. Yhtiö sai koronatukea.

Yrityksen omistajia ovat Markus Rajala, Mikael Tähkänen, Asta Meronen ja Marjo Nieminen.

Linja on säilynyt myös ruokalistalla. Mukana on klassikkoannoksia Coussican etanoista Juicen innoittamaan maksa-annokseen.

Tarinan mukaan Juice pyysi ravintolaan tullessaan jotain erilaista. Kokki pyöräytti muusikolle maksa-annoksen omista eväistään.

Hän paistoi mukanaan tuoman maksan ja keitti sille kokoon kastikkeen kinkusta, sipulista, punaviinistä ja kermasta.

Talon suosituimpana annoksena on säilynyt vuodesta toiseen pippuripihvi. Liharuokien lisäksi listalta löytyy myös kasvis-, vegaani- ja kala-annoksia.

”Mukana on myös ravintolan ensimmäinen annos, Coussican Vinkkari. Ensimmäisinä vuosina myynnissä oli vain Vinkkaria. Sitten kokki kyllästyi paistamaan vain samaa”, Rajala kertoo.

Vinkkari on listan mukaan ollut vuodesta 1970 ”pöydänkokoinen” talon paneroitu porsaanleike sitruunalla ja ranskanperunoilla.

Remonttia vielä terassilla

Sisätilojen remontti valmistui pääsiäiseksi. Asiakkaat ovat Tähkäsen mukaan löytäneet takaisin mukavasti.

Napoilla tarjoiltiin ennen pöytiin pippuripihviannos ja myös olutta, kertoo Rajala. Coussicoihin on kiinnitetty kanta-asiakkaiden nimikyltit menneiltä vuosilta.

Vanha tiski on yhä vastassa ravintolan ovella. Sen harmaat alaovet kiinnostavat erityisesti lapsiasiakkaita. Omistajat kertovat, että luukku on huoltotöitä varten.

Ravintoloitsijoiden varaamaa avajaistarjousta jouduttiin jatkamaan viikolla, kun vanhoista suosikeista kootun tasaraha-menun suosio oli niin vahva.

”Ensimmäinen viikko oli melkein loppuunmyyty”, Tähkänen kertoo.

Coussican ilmastointiremontti jatkuu vielä terassilla. Oven edustalle saadaan asvaltti, kun kelit lämpenevät tarpeeksi, Rajala kertoo.

”Terassi aukeaa äitienpäiväksi", Rajala sanoo.

Terassilla on nelisenkymmentä asiakaspaikkaa.

Täsmennys 22.4.2023 kello 14.57: Täsmennetty yrityksen talouslukuihin, että ne ovat koko tilikauden ajalta. Aiemmin tekstistä saattoi saada käsityksen, että maaliskuussa kerrotut koko tilikauden luvut ovat vain maaliskuun lukuja.

Oikaisu 24.4.2023 kello 10.48. Jutusta saattoi saada käsityksen, että ravintoloitsijat Markus Rajala ja Mikael Tähtinen olisivat Coussiccan ainoat omistajat. Heidän lisäkseen Asta Meronen ja Marjo Nieminen jatkavat yrityksen omistajina entiseen tapaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut