Tampereen kauppahallin luomuravintola lopettaa – Ravintoloitsija: ”Kymmenen vuoden periodi on osaltamme tässä”

Tampereella kymmenen vuoden ajan toiminut, luomuruokaan erikoistunut ravintola Leo lopettaa. Ravintoloitsija kuvailee tunnelmiensa olevan haikeat. Leon toiminta päättyy jouluun.

Ravintola Leo on toiminut Tampereen Kauppahallissa vuodesta 2013. Yritykselle ja ravintolan kalusteille on syksyn aikana etsitty ostajaa.

19.12.2022 16:00

Aamulehti

Tampereen kauppahallissa pitkään toiminut ravintola Leo lopettaa. Luomuruokaan erikoistunut lounasravintola avattiin vuonna 2013. Toiminta päättyy jouluun.

Ravintoloitsija Vesa Salo kertoo, että tarkoituksena on ollut olla auki vielä tämän viikon ajan. Nyt ravintola on kuitenkin sairaustapausten vuoksi suljettuna ainakin tiistaihin saakka. Salon mukaan mahdollisuutta avata vielä loppuviikoksi punnitaan keskiviikkona.

”Sen jälkeen tämä kymmenen vuoden periodi on osaltamme tässä.”

Salo sanoo lopettamispäätöksen herättävän hänessä ristiriitaisia tunteita. ”Vähän haikeutta asiassa on. Homma ei mennyt ihan niin kuin välttämättä suunnittelimme ja oli ajatus, mutta toisaalta mukavaa on ollut.”

Ravintolan liikeideana oli perustamisestaan lähtien tarjota asiakkaille luomuraaka-aineista valmistettua ruokaa. Leon luomuaste on ollut korkea, noin 85–90 prosenttia.

Ratikka, korona ja inflaatio

Ravintola Leon asiakasmäärä on vähentynyt viime vuosina. Salon mukaan tähän on ollut useita syitä. Ensin raitiotietyömaa muutti kulkua Hämeenkadulta kauppahalliin. Sitten tulivat korona-ajan ravintolarajoitukset ja etätyön yleistyminen.

Viimeinen niitti oli inflaation kiihtyminen. Ruuan hinta on noussut tänä vuonna rajusti. Salon mukaan luomuraaka-aineet ovat nyt kolme, neljä kertaa niin kalliita kuin tavallisesti.

”Eihän näistä pystynyt etukäteen tietämään. Tällaistahan tämä on”, Salo sanoo. ”Ennen kuin ratikka-asia tyhjensi keskustan, olimme aika hyvässä vauhdissa.”

Hyvän vauhdin jälkeen yrityksen kannattavuus ei kuitenkaan noussut riittävälle tasolle.

Vuonna 2021 Kahvila-ravintola Leo oy:n liikevaihto oli 76­000 euroa. Tilikauden tulos painui 7 000 euroa tappiolle. Ennen koronaepidemiaa vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 102 000 euroa ja tilikauden tulos tuhat euroa miinuksella.

”Siitä on voinut olla ylpeä”

Ravintolaa on pyöritetty perheyrityksenä. Salo sanoo jääneensä itse jo osa-aikaeläkkeelle. ”Se on tässä myös suunnitelmana, että pikkuhiljaa lopettelemme ja jään katsomaan jotain muuta.”

Ravintola Leo julkaisi syyskuussa Facebook-sivullaan päivityksen, jossa etsittiin yritykselle ja sen kalusteille ostajaa. Onko tämä myynti-ilmoitus vielä ajankohtainen?

”Haemme koko ajan kalusteille ostajaa. Yritys on herättänyt jonkin verran kiinnostusta, mutta tietysti kauppahallin tilanne varmaan aiheuttaa sen, että ihmiset ovat varovaisia”, Salo vastaa ja viittaa kauppahallin mahdolliseen remonttiin, joka voi alkaa vuonna 2025.

Lue lisää: Tampereen kauppahalli virittää uutta tulevaisuutta – tarkoitus on saada kauppa vauhtiin ennen remonttia

Leo ylsi luomua käyttäville ammattikeittiöille tarkoitetun Luomu SM-kilpailun voittoon omassa sarjassaan kolmena vuonna. Kilpailussa etsitään toimijaa, joka on onnistunut lisäämään luomutuotteiden käyttöä.

”Tämä luomutekemisemme on ollut sellaista, että siitä on voinut olla ylpeä. Ehkä olemme olleet vähän aikaammekin edellä”, Salo miettii.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut