Tampereelle rantautui erikoinen ravintolaketju, jolla ei ole yhtään omaa ravintolaa – Näin Better food -ketju toimii

Better food on virtuaaliravintolaketju, jolla ei ole ainoatakaan omaa ravintolaa. Silti Woltissa ja Foodorassa tulee vastaan useita ketjun ravintoloita.

Better food on pilviravintolaoperaattori, joka tekee yhteistyötä ravintoloiden kanssa: ravintola valmistaa annokset Better foodin menun mukaisesti, ja ruoka kuljetetaan asiakkaille Foodoran tai Woltin kautta.

31.8. 16:14 | Päivitetty 7.9. 13:24

Aamulehti

Kun Tampereella selaa Woltia tai Foodoraa, vastaan tulee esimerkiksi sellaisia ravintoloita kuin Better pizza keskusta tai Better thai food Koskipuisto. Sen nimisiä ravintoloita ei kuitenkaan löydä Tampereen katukuvasta tai edes Google mapsista. Mistä oikein on kyse?

Better pizza ja Better thai food -ravintoloiden takana on Better food -niminen virtuaaliravintolaketju, joka rantautui Tampereelle toukokuussa. Tampereen lisäksi pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Oulussa toimiva yritys kuvailee itseään pilviravintolaoperaattoriksi. On parempi soittaa yrityksen toimitusjohtajalle Tomas Smithille ja kysyä, mikä ihme on pilviravintolaoperaattori.

”Meidän konsepti on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen. Annoksiamme valmistetaan yhteistyöravintoloissamme ja kuljetuksen hoitaa Wolt tai Foodora”, Smith kertoo.

Ei ihan tavallinen pilviravintola

Pilviravintoloita tai haamukeittiöitä on toiminut maailmalla jo joitain vuosia. Pilviravintoloissa ruokaa valmistetaan ainoastaan asiakkaille toimitettavaksi. Kyseessä on siis ravintola, johon ei voi mennä syömään paikan päälle ja jota ”ei ole olemassa”. Pilviravintoloiden etu on se, että samassa keittiössä voi toimia useampi ravintola.

Smithin mukaan Better foodin toimintakonsepti toimii hieman samalla tavalla, ruoat vain valmistetaan jo olemassa olevien ravintoloiden tiloissa. ”Sanotaan, että esimerkiksi Pekka tilaa pizzan jostain meidän Tampereen Better pizza -ravintolasta. Sen jälkeen ravintoloitsija, jonka tiloissa kyseinen Better pizza -ravintola toimii, valmistaa tilauksen ja toimituksen hoitaa Wolt tai Foodora.”

Better food myy annokset Woltin ja Foodoran alustoilla oman ketjunsa nimissä ja ostaa ne yhteistyöravintoloiltaan. Ravintoloitsijoille yhteistyö on Smithin mukaan kannattavaa siksi, että Better foodin kautta ravintolat saavat lisämyyntiä.

”Otetaan esimerkiksi kuvitteellinen Antin pizza: heillä on jo Antin pizzan asiakaskunta. Better foodin kautta tuomme lisää asiakkaita Antin pizzalle. Better food on oma ketjunsa, jonka markkinoinnista vastaamme me. Kun Antin pizzalla on nyt kaksi sisääntulokanavaa asiakkaille, he saavat oman myynnin lisäksi lisämyyntiä Better foodin kautta”, Smith selittää.

Toistaiseksi vain pizzaa ja thairuokaa

Tällä hetkellä Better foodin ruokia valmistetaan Tampereella viidessä eri ravintolassa. Toistaiseksi saatavilla on vain pizzaa ja thairuokaa. Kaiken kaikkiaan yrityksellä on tällä hetkellä 13 ruokakategoriaa: amerikkalainen, kiinalainen, intialainen, italialainen, nepalilainen, thaimaalainen, vietnamilainen ja kotiruoka, japanilainen ruokakulttuuri sekä pizza, aamupala, sushi ja kebab.

Jokaiselle ravintolakategorialle on oma menu. Yhteistyöravintolan kanssa sovitaan, mitkä annokset sopivat heille tuttuun tapaan valmistaa ruokaa. Kaikissa kategorioissa ruokalistan runko on siis sama, mutta paikoittain voi olla pieniä eroavaisuuksia.

”Olemme valinneet kaikista yleisimmät ja suosituimmat tuotteet. Esimerkiksi pizzerioissa meillä on noin 15 erilaista pizzaa, joiden joukossa löytyy pepperonit, americanot, margheritat ja niin edelleen”, Smith sanoo.

Mikä?

Better food

Pilviravintolaoperaattori, joka toimittaa ruoka-annoksia yhteistyössä Woltin ja Foodoran kanssa. Annokset valmistetaan Better foodin menun mukaisesti, mutta yhteistyöravintoloiden tiloissa.

Yhteistyöravintolat valmistavat annokset omilla toimipisteillään ja ruokalähetti toimittaa ne asiakkaalle. Better food myy annokset oman ketjunsa nimissä ja ostaa ne ravintolaketjuun kuuluvalta toimijalta.

Better food toimii pääkaupunkiseudulla, Turussa, Oulussa ja Tampereella. Konseptin ravintoloita on Suomessa yli 150.

Yritys on perustettu 2021, mutta aloittanut nykyisellä konseptillaan helmikuussa 2022.

Nykykonsepti mahdollistaa nopean laajenemisen

Smithin mukaan Better foodilla oli aluksi hieman erilainen konsepti, mutta nykyisen konseptin kautta yrityksen toiminta on levinnyt nopeasti. Alun perin konsepti kehitettiin lounasravintoloiden ja suomalaisen kotiruoan ympärille.

”Alkuperäinen idea oli hyvä, mutta hitaammin skaalattava ja monimutkaisempi. Keskusteltuamme usean erilaisen ravintoloitsijan kanssa, kehitimme nykyisen konseptimme, joka on yhteistyökumppaneille helpompi ja selvästi jokaiselle osapuolelle kannattavampi”, Smith sanoo.

Smithin mukaan tarkoituksena on kasvattaa yrityksen toimintaa Tampereella ja koko Suomessa merkittävästi.

”Tavoitteena on laajentua kaikkiin eri kategorioihin ainakin yhden ravintolan verran Tampereella.”

Lue lisää: Aamulehti tilasi ruokaostokset kotiin kolmesta eri palvelusta ja nopein lähetti oli oven takana vartissa – Miten se on edes mahdollista?

Lue lisää: Ruoankuljetuspalvelu Foodora suunnittelee 5 000 lähetilleen uutta aluevaltausta – Suomen toimitusjohtaja Aamulehdelle: ”Uskomme, että siinä on valtava potentiaali”

Lue lisää: Ruoankuljetusjätti Wolt kokeilee uutta palvelua Tampereella ensimmäisenä Suomessa

Päivitys 7.9.2022 kello 13.24: Päivitetty juttuun tarkempia tietoja siitä, miten konsepti toimii.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut