Mistä saa Tampereen parhaat cocktailit tai drinkit? – Hämeenkadulle avannut Lady Marmalade yllättää erikoisella tavalla - Ravintolat - Aamulehti

Mistä saa Tampereen parhaat cocktailit tai drinkit? – Hämeenkadulle avannut Lady Marmalade yllättää erikoisella tavalla

Suosittu 1920-luvun salakapakkateema toimii Helsingissä erikoisessa etsivätoimistossa. Tampereella teemaa tekee kaksi paikkaa. Toinen toimii hyvin, uudempi saa aikaan ristiriitaisen tunnelman.

Lady Marmalade on tullut näkyvälle paikalle Hämeenkatu 14:ään. Paikalla oli aiemmin Aussie bar.

9.5.2019 20:09

Aamulehti

Yhä useammin kuulen kysymyksen: "Mistä saa Tampereen parhaat drinkit?" Vastausta joutuu aina hetken miettimään, koska yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa.

Kaupungista on puuttunut pitkäikäinen itsenäinen pelkkiin laadukkaisiin juomiin perustuva cocktail-baari. Viimeisin pidempään toiminut yritys oli kansainvälisen tason drinkkejä tarjonnut Minibaari. Minibaarin jälkeen satunnaisia yrittäjiä on ollut useampia, mutta pysyvämpää pelkkiin cocktaileihin pohjautuvaa toimintaa ei ole syntynyt.

Tampereen parhaiden drinkkipaikkojen lista lienee tällä hetkellä suunnilleen tällainen: Muusan yhteydessä toimiva Tiima, Periscopen yläkerta, kenties Tornin Moro-baari. Listalle pitäisi ottaa myös muutama ravintola. Esimerkiksi Huberista saa erinomaisia cocktaileja.

Helsingissä tyylillä

Helsingissä drinkkibaarit ovat olleet ilmiö jo muutaman vuoden. Erityisesti Son of a punchin drinkkibaarit Liberty or death ja etsivätoimisto Trillby & Chadwick ovat niittäneet mainetta tällä saralla. Erikoinen etsivätoimisto voi hyvinkin olla Suomen kiinnostavin cocktail-baari.

Katariinankadulla sijaitseva etsivätoimisto Trillby & Chadwick on 1920-luvun tyylin salakapakoiden pioneeri Suomessa. Baarin löytämiseen tarvitsee hieman hoksottimia ja baariin sisäänpääsyyn annoksen nokkeluutta. Itse drinkit ovat mauiltaan syviä ja puhtaita. Niitä ei pilata suurella määrällä jäämurskaa tai mehua. Lisäksi drinkkilista, miljöö, tunnelma ja huolella pöydissä kerrotut tarinat on toteutettu viimeisen päälle.

Tampereella Tiima

1920-luvun salakapakkateema on kopioitu kansainvälisesti paljon. Tampereella Muusan yhteydessä toimiva Tiima tekee juuri tällä teemalla erinomaisia drinkkejä. Teemaa ei ole kuitenkaan toteutettu ihan niin loppuun saakka kuin Helsingin etsivätoimistossa.

Pieni yllätys oli, kun kuulin, että Hämeenkadulle on avattu cocktail-baari salakapakkateemalla. Olisiko Tampereella vihdoin itsenäinen ja pitkäikäinen drinkkibaari lähes kaupungin parhaalla paikalla? Se piti käydä tarkastamassa.

Lady Marmaladen seiniä koristaa flamingotapetti. Sisätilan on kuluneen näköinen. 1920-luvun tunnelmaa luovat lähinnä punaiset penkit.

Lady Marmalade

Mikä? Cocktail-baari Lady Marmalade sijaitsee keskeisellä paikalla Koskipuiston kupeessa entisen Aussie barin tiloissa. Tyylikkäillä verkkosivuillaan baari mainostaa itseään näin: "Lady Marmalade” -baari perustuu 1920-luvun salakapakoihin, joissa cocktailit olivat raikkaita ja tunnelman pystyi aistimaan baarin joka nurkasta. Ihmiset pystyivät rentoutumaan ja nauttimaan hyvistä juomista sekä elävästä musiikista."

Tunnelma ja miljöö: Harvoin on mielikuva ja todellisuus eronnut toisistaan näin paljon, kun astun ensimmäisen kerran sisään baariin. Ulospäin paikka näyttää siistiltä, mutta sisällä 1920-luvun salakapakkateema ei kyllä aukea. Flamingotapetit, punaiset tuolit ja hieman kulunut sekä epäsiisti tila hämmentävät. Tiskin takaa kuuluu englanniksi, että "mitä saisi olla". Olenko saapunut salakapakkaan vai Aussie baarin jatko-osaan? Henkilökunnasta päätellen epäilen jälkimmäistä.

Juomat: Drinkkibaarin tason määrittelevät kuitenkin juomat. Klassikosta eli whisky sourista puuttuu reipas sitruunan vääntö. Juoma jättää kalvon suuhun, eikä raikkaus lyö munanvalkuaista suusta. Across the bond on muhkeista aineksista huolimatta vetinen drinkki. Gini ja inkivääri jäävät hieman pyörimään suuhun ja polttelemaan, muuta maku häipyy oudon nopeasti.

Across the bondin maku saa asiakkaat epäilemään, että onko juomissa riittävästi alkoholia.

Juomien runko hieman epäilyttää. Myös muutama asiakas toivoo ääneen, että drinkeissä voisi olla enemmän alkoholia.

Toisella vierailukerralla juomissa on jo enemmän ytyä. Scotsman cola, joka sisältää viskiä, kookosta ja banaanilikööriä, saa suuhun jo useamman erilaisen tason. Libertine, jossa on bourbonia, appelsiinimarmeladia, appelsiinimehua, siirappia ja valkuaista on myös jämäkämpää tavaraa. Silti mehun voisi jättää tästä pois. Kunnon cocktailit luottavat reippaiden ainesten herkkään liittoon.

Libertine-drinkki on paras maistetuista.

Palvelu: Palvelu on molemmilla käyntikerroilla ystävällistä. Drinkkejä ei kuitenkaan erikseen tulla esittelemään tai myymään vaan ne tilataan itse tiskiltä.

Aussie barin jatko-osa?

Lady Marmalade

Osoite: Hämeenkatu 14

Aukioloajat: ma–ti suljettu, ke–la 16–02, su 16–00.

Oho: Lady Marmalade on yksi harvoista paikoista, joilla on Hämeenkadulla oma terassi.

Tuomio: Verkkosivut antavat ymmärtää, että kyseessä on tyylikäs cocktail-baari, mutta paikan päällä paljastuu karuhko baaritila. Juomia myydään kuin australialaisen rantabaarin tiskiltä ja tyylikästä salakapakkateemaa on vaikea hahmottaa. Juomat ovat ok ja suhteellisen edullisia (9,5 e kappaleelta). Tampere jää vieläkin odottamaan itsenäistä cocktail-baaria. ☆☆

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut