Pohjoismaiden Michelin-tähdet on jaettu: Suomalainen Inari sai uuden tähden - Ravintolat - Aamulehti

Uusi Michelin-ravintola Suomeen – Helsinkiläisravintola Inari sai ensimmäisen tähtensä

Pohjoismaiden Michelin-tähdet julkistettiin maanantaina. Suomeen saatiin yksi uusi Michelin-ravintola.

Ravintola Inari on Suomen kuudes Michelin-tähden saanut ravintola.

17.2.2020 20:10

Pohjoismaiden Michelin-tähdet vuodelle 2020 julkistettiin maanantaina Norjan Trondheimissa.

Suomalaisravintoloista yhden Michelin-tähden ravintoloiden joukkoon uutena tulokkaana vuodelle 2020 nousi ravintola Inari.

Helsingin Punavuoressa sijaitseva Ravintola Inari voitti Suomen paras ravintola 2019 -äänestyksessä Paras tulokas -kategorian. Ravintolaa pyörittävät useissa huipputason ravintoloissa työskennelleet Kim Mikkola ja Johan Borgar.

Suomessa kuusi yhden tähden Michelin-ravintolaa

Michelin-tähdet eivät ole pysyvä osoitus ravintolan erinomaisuudesta, vaan ne täytyy ansaita joka vuosi uudelleen. Michelin-tähden voi siis myös menettää, jos huipputaso ei ole pysynyt ympäri vuoden.

Viime vuonna Suomessa oli kuusi yhden tähden Michelin-ravintolaa: Palace, Ora, Demo, Grön, Olo ja Ask.

Ravintola Askilla ei ole käytännössä edes mahdollisuutta uusia tähteään, sillä ravintola suljettiin viime vuoden elokuussa.

Ravintola Inarin ensimmäinen Michelin-tähti kuitenkin takasi sen, että Suomessa on myös tänä vuonna 6 yhden tähden Michelin-ravintolaa.

Ravintola Palacelle veikattiin nousua kahden Michelin-tähden ravintolaksi, mutta vielä tänä vuonna toista tähteä ei irronnut.

Suomalaisravintoloista ainoastaan jo vuonna 2013 suljettu, Hans Välimäen luotsaama Chez Dominique on onnistunut saamaan kaksi Michelin-tähteä. Kolmea tähteä Suomeen ei olla toistaiseksi saatu.

Bib Gourmand -maininnat

Ravintola voi lisäksi saada Bib Gourmand -maininnan erinomaisesta ja kohtuuhintaisesta ruoasta.

Bib Gourmand 2020 maininnan sai Ravintola Nolla, joka toimii zero waste -periaatteella, eli käytännössä ravintolan toiminnasta ei synny minkäänlaista hävikkiä. Ruoan keskiössä ovat paikalliset luomuraaka-aineet.

Oppaassa on Helsingin lisäksi Suomesta mukana Turku, jota edustaa lautassymbolilla varustettu ravintola Kaskis.

Vuonna 2019 Bib Gourmand -maininnat menivät Gaijinille, Farangille, Boulevard Socialille ja Jordille. Näistä Farang oli suljettuna osan aikaa viime vuodesta, kun ravintola siirtyi uusiin, suurempiin tiloihin.

Michelin-oppaassa tähtiluokitus koskee ruuan laatua ja hienostuneisuutta. Yksi tähti tarkoittaa, että ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä. Kaksi tähteä puolestaan kertoo, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka. Kolme tähteä tarkoittaa, että ravintola itsessään on matkan arvoinen.

Rengasvalmistaja Michelin julkaisi ensimmäisen oppaansa jo vuonna 1900. Oppaat oli alunperin tarkoitettu autoilijoille ja niiden tarkoituksena oli saada mahdollisimman monet autoilijat matkustamaan ympäri Ranskaa.

Korjaus 17.2.2020 kello 22.08: Korjattu jutun alkuun Michelin-tähtien julkistamispaikaksi Norjan Trondheim. Alunperin jutussa kerrottiin, että tähdet julkistettiin Oslon Trondheimissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: