Ravintola-arvio: Sandro on kolmen tähden uutuus Tampereen ravintolakentällä - Ravintolat - Aamulehti

Helsingissä ruokahipsterit hurmannut Sandro tuli Ratinaan – Kuinka ylistetty ravintola pärjää Tampereen kovassa kilpailussa?

Sandron lounasta hoitivat tarjoilija Benjami Heistola (vas. takana), vuoropäällikkö Tiia Ranta (kesk. edessä) ja tarjoilija Naledi Bodibe.­

8.6.2018 10:45 | Päivitetty 8.6.2018 10:47

Mikä: Alun perin Helsingin Kallioon perustettu Sandro on keittiömestari ja ravintoloitsija Richard McCormickin luomus. Sittemmin ravintola on siirtynyt ensin osaksi Royal Ravintoloita ja lopulta Restamaxia.

Ratinaan toukokuussa avatun ravintolan lisäksi Sandroja on Helsingissä neljä kappaletta. McCormick on aiemmin sanonut, että Sandroista ei haluta tehdä ketjua, vaan jokaisella ravintolalla on oma persoonallisuutensa. Silti ainakin arviokäynnillä Tampereella oli tarjolla sama ruokalista kuin muissakin Sandroissa.

Sandro ammentaa inspiraationsa eri puolilta Välimerta aina Pohjois-Afrikasta Lähi-idän kautta Kreikkaan. Ideana on ruokien jakaminen pöytäseurueen kesken, mikä onkin hyvä tapa päästä maistelemaan useiden eri alueiden makuja.

Sijainti: Sandro sijaitsee Ratinan periskoopin alaosassa. Sisällä ravintolassa ei kuitenkaan huomaa olevansa kauppakeskuksessa. Ravintolasta ja varsinkin sen terassilta avautuvat komeat maisemat Ratinan suvantoon, ja kauppakeskuksen puoleinen sisäänkäynti jää ravintolasalista katsoen kulman taakse piiloon. Hyvä niin.

Aterian avauksena toimiva flatbread ja dippi -yhdistelmä on herkullinen ja asettaa odotukset korkealle.­

Miljöö ja tunnelma: Lauantaisena alkuiltana ravintolassa käy mukava kuhina, mutta täyttä ei ole. Osa asiakkaista nauttii auringosta isolla terassilla, jolla voi köllötellä vaikka riippumatossa.

Varsinaisen ravintolasalin sisustus yhdistää industrial-henkeä ja pastellisävyjä. Kokonaisuus on hauska, lämminhenkinen ja viihtyisä.

Ruoka juoma: Ravintolan à la carte jakaantuu maantieteellisesti neljään osaan. Edustettuina ovat Pohjois-Afrikka, Kreikka, Lähi-itä ja Keski-Aasia. Kultakin alueelta on valittavana leipä ja dippi, jaettavia pikkuannoksia, pari pääruokaa sekä jälkiruoka. Alueita voi yhdistellä vapaasti.

Tarjoilijan vahvasta suosituksesta päädymme tilaamaan alkuun Teheraniin sijoitetun flatbreadin ja avokado-pistaasidipin (8 e). Dippi on aivan jumalaista ja sitä on paljon. On pakko tilata lisää leipää, sillä dipin jättäminen lautaselle ei ole vaihtoehto. Myös leipä on herkullista ja juuri uunista tullutta.

Avaus on niin vahva, että jakelemme ravintolalle jo viittä tähteä, mutta sitten alkaa – onneksi loiva – alamäki. Meze-annoksista mustekala-ceviche (12 e) on aivan liian suolaista. Muut maut eivät juuri pääse esiin. Fattoush, eli arabialainen leipäsalaatti (10 e) jää puolestaan kokonaisuutena vaisuksi. Ilman leipäpaloja sitä luulisi vuohenjuustolla höystetyksi tomaatti-kurkkusalaatiksi. Luvatut mausteet, kuten minttu ja sumakki, eivät juuri maistu. Meze-kattauksen pelastaa chermoula-kastikkeella tarjoiltavat tirisevät ravunpyrstöt (12 e). Niissä maut ovat tasapainossa ja kypsyyskin kohdillaan.

Pääruuaksi jaamme grillattua mustekalaa (24 e). Vesi herahtaa kielelle, kun annos tuodaan pöytään. Mustekala on pinnalta lupaavasti hiiltynyt ja sen alta pilkistelee herkullisen näköinen zhoug, eli chili-yrttitahna.

Grillattu mustekala on valmistettu muuten nappiin, mutta suolaa on aivan liikaa. Lisukkeena toimiva ranskalaiset ja kvinoa -yhdistelmä ei oikein avaudu.­

Mutta voi itku! Tämäkin mustekala on hukkunut suolaan. Harmittaa oikein, että muutoin oivallinen annos on tärvelty niinkin perusluokan virheellä. Mieltä eivät kohenna edes lisukkeina tarjotut sumakkiranskalaiset ja kvinoa-tabbouleh. Sumakki kun ei perunoista erotu ja tabboulehkin on nähdäksemme pelkkään kvinoaa. Ihmettelemme myös ranskisten ja tabboulehin tarjoilemista yhdessä. Eikö jompikumpi riittäisi? Etenkin jos tabboulehissa oikeasti olisi mukana yrtit ja maut.

Panemme toivomme jälkiruokaan, joka onkin onnistunut pääruokia paremmin. Tahmainen pistaasikakku (9 e) on nimensä veroinen ja sopivan makea. Makuyhdistelmistä tulee mieleen jouluinen hedelmäkakku. Seuralaisen suklaa-tahini-brownie (9 e) puolestaan on enemmän tahininen kuin suklainen. Makeutta saisi olla enemmänkin. Koristeiksi viipaloidut taatelit tulevat tarpeeseen.

Toisin kuin ruokalista, viinilista ammentaa joustavasti ympäri maailmaa Euroopasta Etelä-Amerikkaan. Oluissa on tarjolla niin tamperelaisten kuin ulkomaistenkin panimojen tuotteita.

Palvelu: Palvelu toimii reippaasti alusta loppuun, joskin annossuosituksia annetaan ehkä vähän turhankin innokkaasti. Hyviä valintoja kannattaa toki vinkata, mutta nyt tulee vähän tunne, ettei aidosti ehdi tai pysty

tekemään omia päätöksiä. Miesseuralainen ohjataan epäröimättä valitsemaan juomaksi olutta, ja alkuruokakin on päätetty ja tilattu, ennen kuin ehdimme kunnolla katsoa koko listaa.

Pisteet kuitenkin siitä, että asiakkaista huolehditaan, ja esimerkiksi ylimääräisen leivän tilaaminen kesken aterian onnistuu jouhevasti. Ehkä pahin intoilukin laantuu, kun ravintola ehtii toimia hiukan pidempään.

Kiinnostava konsepti, mutta toteutus horjahtelee

Mikä: Ravintola Sandro, Kauppakeskus Ratina, Vuolteenkatu 5. Puh. 09 612 85 191

Avoinna: Maanantaista torstaihin kello 11–22, perjantaisin kello 11–24, lauantaisin 12–24 ja sunnuntaisin 12–18.

Hinnat: Dippi ja flatbread 8 euroa, mezet 10–14 euroa, pääruuat 20–24 euroa, jälkiruuat 9 euroa. Cocktailit 12 euroa, viinilasillinen 7-13 euroa.

Muuta: Ravintola tarjoaa arkisin lounasta kello 11–14.30. Lauantaisin ja sunnuntaisin tarjolla on brunssi, jonka kattaukset ovat kello 12 ja 14. Brunssin hinta on 29,90 euroa.

Tuomio: Sandro on sympaattinen ja makumaailmaltaan kiinnostava konsepti, mutta epätasaisuus häiritsee. Parhaimmillaan ruoka ansaitsee ylisanoja, mutta heikoimmillaan se saa kysymään, onko annoksesta unohtunut jotakin olennaista. Kauneusvirheitä on yksinkertaisesti liikaa, jotta ravintola yltäisi kaupungin tämän hetken kärkikahinoihin.

★★★

Ravintolasalin on onnistunut yhdistelmä industrial-tyyliä ja pastellisävyjä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?