Pirkanmaa

Tällaiseksi Koskipuiston legendaarinen ravintola muuttuu: samaan tilaan kauppa, kahvila ja ravintola

Pirkanmaan Osuuskauppa avaa lokakuussa vanhoissa Koskipuiston Rosson tiloissa aivan uuden konseptin.

Pirkanmaan Osuuskauppa
Tällaiseksi Koskipuiston legendaarinen ravintola muuttuu: samaan tilaan kauppa, kahvila ja ravintola

Hämeensillan kupeessa sijaitsevaan ravintolarakennukseen rakennetaan kaareva lasiseinä.

Kari Happonen Aamulehti

Tampereella Hämeensillan kupeessa Koskipuistossa avataan aivan uudenlainen ravintolan ja kaupan yhdistelmä.

Nykyinen Koskipuiston Rosso kantaa remontin jälkeen nimeä Puisto.

Mittava uudistaminen on aloitettu sisätilojen purkutöillä. Valmista pitäisi olla niin, että avajaisia vietetään ensi lokakuussa.

Ainutlaatuiseksi yläkerran sisätilan tekee se, että kauppaa ei eroteta mitenkään ravintolatoiminnan tiloista, vaan kaikki on yhtä ja samaa avointa tilaa.

- Olemme uranuurtaja. Tällaista ei ole ennen tehty S-ryhmässä eikä tietääkseni missään muuallakaan Suomessa, sanoo Harri Harjula. Hän on Pirkanmaan Osuuskaupan ruuan kehityspäällikkö.

Puiston Herkuksi nimetty kauppa sijoittuu keskelle yläkertaa, ja sen ympärille tulee erilaisia ravintolakonsepteja, kuten kahvila, pitseria ja salaattibaari.

Asiakas voi esimerkiksi ostaa kahvilasta juotavaa ja kaupasta esimerkiksi hedelmiä. Sama kassa palvelee molempia.

Paikallista ja lähiruokaa

Kaupan valikoimaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta tarjolle tulee ainakin leipää, maitoa, välipalatuotteita, hedelmä- ja vihanneksia, namuja ja leikkeleitä.

- Saataville ei tule mäyräkoiraa olutta, vaan pienpanimoiden tuotteita. Pyrimme tekemään enemmänkin herkkukaupan, ja painotamme paikallisuutta ja lähiruokaa, sanoo ABC- ja ravintolakaupan toimialajohtaja Anna Mari Koutroukides.

Esimerkiksi pirkanmaalaisen juustonvalmistajan kanssa on jo sopimus.

- Haluaisimme löytää paikallisen kalastajan, mutta se ei ole helppoa, Koutroukides sanoo.

Ravintolabisnes on Tampereen keskustassa kovaa, ja Pirkanmaan Osuuskauppa pyrkii ravintola–kauppa-hybridillään lisäämään Puiston kilpailukykyä.

- Mallia on haettu maailmalta. Olemme tutustuneet kokonaisuuksiin Lontoossa sekä Italiassa. Uskomme, että Tampereen keskustassa tällainen rohkea konsepti toimii, Harjula toteaa.

Uutta tilaa 400 neliömetriä

Pirkanmaan Osuuskauppa POK osti ravintolarakennuksen viime vuonna Tampereen kaupungilta noin 2,2 miljoonalla eurolla. Rakennus on kaupungin vuokratontilla.

Rakennuksen muutostöiden kokonaisbudjetti on noin viisi miljoonaa euroa.

Uutta tilaa rakennetaan 400 neliömetriä, josta pääosa sijoittuu Hämeenkadun puolelle, kun rakennuksen ulkoseinää siirretään ulospäin. Tällöin nykyinen terassi muuttuu sisätilaksi. Kosken puolella rakennusta ei saa suojelumääräysten takia laajentaa, mutta tilat korjataan.

Terassipaikkoja 200

Rakennuksen alakertaan sijoittuu À la carte -ravintola. Nykyiset sähköllä toimivat pitsauunit vaihdetaan haloilla lämmitettäviin pitsauuneihin. Terassille tulee lisäksi oma hiiligrillinsä.

Maan alle kaivetaan lisää kellaritilaa keittiöille ja kaupan varastolle.

- Suurin työ on laajennus maan alla. Keittiötiloja tarvitaan lisää hyvän asiakaspalvelun takaamiseksi, Koutroukides sanoo.

Rakennuksen valmistuttua asiakaspaikkoja on noin 400, joista ulkona terassilla on noin 200.

- Asiakaspaikkojen määrä pysyy lähes ennallaan, sillä kauppa vie osan tiloista, Harjula toteaa.

Täsmennys 3.5.2017 kello 9.45: Jutun alusta on korjattu ilmaisu Hämeenpuiston kupeessa ilmaisuksi Hämeensillan kupeessa.

Rakennus

Tampereen kaupunki myi vuonna 2016 Koskipuiston ravintolarakennuksen Pirkanmaan Osuuskaupalle noin 2,2 miljoonalla eurolla.

Rakennus on valmistunut vuonna 1966. Pitsaa on ollut tarjolla vuodesta 1971.

Tiloja ja terassia on laajennettu useita kertoja. Iso keittiöremontti vuonna 2009.

Rakennus on kaupungin omistamalla vuokratontilla. Tontin koko on 1 093 neliömetriä. Maapohjan vuokra on noin 27 000 euroa vuodessa.

Rakennusoikeutta on uudistetun kaavan mukaan 680 kerrosneliömetriä ja 250 kerrosneliömetriä kellarissa. Vanhan kaavan mukaiset rakennusoikeudet olivat 390 ja 75 kerrosneliömetriä.

Rakennuksessa toiminut Rosso sulki ovensa 16. huhtikuuta. Henkilökunta työllistyi muualle Pirkanmaan Osuuskaupassa.

Uudistettavan rakennuksen julkisivu tehdään lasista ja puusta.

Hämeenkadun varressa sijaitsevat ulkoterassit muuttuvat remontissa sisätiloiksi.

Asiakaspaikkojen määrä on kaikkiaan noin 400, joista terassilla on noin puolet.

Rakennuksen Tammerkosken puoleisella sivulla kasvavat suuret kanadanpoppelit säilyvät. Puut sijaitsevat tontin ulkopuolella.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Ei polteta puuta ja hiiltä keskustassa

    Miksi haloilla lämmitettävä uuni ja hiiligrilli? Eikö keskustassa ole jo tarpeeksi savua ja pienhiukkaspäästöjä ilman tämän kaltaista takapakkiakin? Itse ruokaan tuo lämmön lähde ei vaikuta yhtään, mutta Koskipuiston viihtyvyyteen saattaa tulla negatiivinen vaikutus.

  • Ariella

    Hmmm… kauppa ja ravintola samassa tilassa? Toivottavasti ei tule mitään huoltoasematyyppistä ABC-myymälää…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio