Pirkanmaa

Parkanon kolmanneksi suurin yritys konkurssiin – ”Kun kassa ei kestä, oli pakko tehdä ratkaisu”

Konepajayhtiö Takoma kaatui saneerausvelkoihin. Mahdollista jatkajaa aletaan etsiä.

Aulis Alatalo
Parkanon kolmanneksi suurin yritys konkurssiin – ”Kun kassa ei kestä, oli pakko tehdä ratkaisu”

Haluan kiittää kaikki niitä, jotka ovat olleet Takoman toiminnassa mukana, erityisesti omistautunutta henkilöstöä, sanoo Takoman toimitusjohtaja Jari Lilja. Käräjäoikeus tekee konkurssiin asettamisesta päätöksen lähipäivinä.

Kari HapponenAamulehti

Parkanossa elätellään toiveita, että konkurssiin haetulle Takomalle löydetään jatkaja.

Konkurssihakemukset jättivät maanantaina Takoma Oyj:n ja Takoma Gears Oy:n hallitukset. Takoman kaatuminen ei tullut suurena yllätyksenä. Yritys on ollut yrityssaneerauksessa vuoden 2014 syyskuusta lähtien.

- Takoma kaatui saneerausvelkoihin, jotka olivat liian suuret yrityksen liikevaihtoon verrattuna, sanoo toimitusjohtaja Jari Lilja.

Takoma-konsernin koko velkataakka on noin 8 miljoonaa euroa ja liikevaihto noin 10 miljoonaa euroa. Päättyneen tilikauden liikevoitto oli 1,2 miljoonaa euroa pakkasella.

Takoman henkilöstövahvuus on Liljan mukaan noin 80 henkilöä, joista noin 20 on toimihenkilöitä.

Parkanon kaupunginjohtajan Jari Heiniluoman mukaan Takoma on kaupungin kolmanneksi suurin yritys henkilömäärällä mitattuna Pihlajalinnan ja Fennosteelin jälkeen.

Takoma valmistaa mekaanisia voimansiirron komponentteja kuten hammaspyöriä. Pääasiakkaat ovat offshore- ja meriteollisuuden yritykset.

Yhtiö on ollut liian riippuvainen muutamasta isosta asiakkaasta. Öljyn hinnan lasku on pitänyt offshore-toimijoiden investoinnit vähäisinä.

Takoman hallituksen puheenjohtajan Tapio Tommilan mukaan markkinatilanne on muuttunut olennaisesti saneerausohjelman vahvistamisesta. Kysyntä on laskenut rajusti. Takomassa on tehty sopeuttamistoimenpiteitä, pyritty kasvattamaan myyntiä ja etsitty uusia asiakkaita, mutta toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä. Henkilöstöä ei ole irtisanottu, mutta käytössä on ollut laajoja lomautuksia. Markkinoilla ei ole ollut tarpeeksi kysyntää Takoman tuotteille.

Hiljattain päättyneen vuosineljänneksen liikevaihto oli vain 1,8 miljoonaa euroa, mikä on 45 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Liiketulos oli -0,5 miljoonaa euroa.

Toiminta on ollut pitkään raskaasti tappiollista, jolloin vakavaraisuus on heikentynyt, samoin maksuvalmius.

- Kun kassa ei kestä, oli pakko tehdä ratkaisu, sanoo Lilja.

Takoman suurin yksittäinen omistaja on tamperelainen sijoitusyhtiö Panostaja Oyj. Se omistaa Takomasta 63 prosenttia.

Pörssissä Takomalla tehtiin viimeisin kauppa 0,18 euron hinnalla. Yhtiön markkina-arvo oli noin 2,7 miljoonaa euroa.

Panostaja tulee kirjaamaan Takomasta arviolta 2,5 miljoonan euron tappion konsernin toisen kvartaalin tulokseen.

- Pyrimme kaikin keinoin löytämään toiminnalle jatkajan, sanoo Lilja viitaten yhteistyöhön lähipäivinä asetettavan konkurssiasiamiehen kanssa.

Lilja ei kommentoi ottivatko kiinnostuneet jo maanantaina yhteyttä, eikä sitä, voisiko löytyä parkanolainen ratkaisu tilanteeseen.

- On varmaan useampia ehdokkaita, Lilja toteaa.

Liljan mielestä metallimiehistä on tällä hetkellä aika heikosti tarvetta, vaikka metalli toimialana on hieman virkistymässä. Kaupunginjohtaja Heiniluoma kuvaan tilannetta kaksijakoiseksi, osalla parkanolaisia firmoja menee paremmin, osalla on haasteita. Heiniluoma uskoo, että käynnissä oleva teollisuuspuistohanke, jossa muun muassa kehitetään alihankintaverkostoja ja tukipalveluja, toimii yritysten hyväksi.

Takoma syntyi yritysjärjestelyssä vuonna 2007, jolloin vuodesta 1992 pörssissä ollut Suomen Helasto muuttui Takomaksi, ja Tampereen Laatukoneistus ja Hervannan Koneistus liitettiin mukaan. Vuonna 2010 Takoma osti Moventas Oy:n Parkanon konepajan.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Offshore -tuotannon hiipuminen on aiheuttanut vaikeuksia erityisesti läntisessä Suomessa. Valmiiksi saneerauksessa olevat yritykset eivät hevillä nouse kesken taantuman, tuulivoimasta kun ei -puheista huolimatta- tullut teollisuuden pelastajaa. Markkinoita on menetetty nimenomaan laadun puutteen vuoksi. Hinta ei pelasta, jos tuote ei täytä vaatimuksia.
    Onneksi Parkanoon jäi sentään valtakunnallisestikin merkittävä työnantaja!

  • EK

    Niin, olisiko osakkaiden ahneudella mitään tekemistä tämän(kin) konkurssin takana? Kassa tyhjennetään joka kvartaalin jälkeen osakkeenomistajien taskuun ja näin ollen investointeihin, palkkoihin (työntekijöiden, jotka tekevät sen tuloksen) ym. kuluihin ei jäänytkään enää varoja ? Olisiko konkurssin syynä vain ja ainoastaan osakkeenomistajien järjetön ahneus ??? Firmastahan omisti suurimman osan sijoitusyhtiö. Eikö?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet