Nokialle avattiin tänään uusi tehdas – Tuote myytiin loppuun jo ennen kuin sen valmistus alkoi

ERIIKA AHOPELTO
Nokialle avattiin tänään uusi tehdas – Tuote myytiin loppuun jo ennen kuin sen valmistus alkoi

Ecolanin tavoite on nostaa lannoitteen tuotanto kahden vuoden aikana 20 000 tonniin.

Juha Karilainen

Nokian avautui tänään uusi tehdas, kun elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kävi vihkimässä Ecolan Oy:n tuhkankäsittelylaitoksen. Tehtaan valmistama uusi luomulannoite on kiinnostanut viljelijöitä niin paljon, että koko tämän kevään tuotanto on myyty jo ennen kuin sen valmistus on alkanut.

- Markkinanäkymät ovat hyvät, sanoo Ecolanin toimitusjohtaja Hannu Tukiainen. Ecolanin Nokian laitos tuottaa tänä keväänä noin 3 000 tonnia Ecolan Agra -tuoteperheen luomulannoitetta. Ecolanin hallituksen puheenjohtajan Vesa Lehtomäen mukaan Kesko myi tuotannon hetkessä ja joutuu nyt myymään eioota.

Tuotantolinjan koekäyttö aloitettiin viime viikolla. Toimitukset asiakkaille aloitetaan vielä tämä kuun aikana.

Lehtomäen mukaan Agralla voidaan parhaimmillaan saada luomuviljelyn sato perinteisen tasolle. Toimitusjohtaja Tukiaisen mukaan Ecolanin tavoite on nostaa lannoitteen tuotanto kahden vuoden aikana 20 000 tonniin.

Uuden ihmelannoitteen hinta on liikesalaisuus, mutta Tukiaisen mukaan se on kilpailukykyinen kemiallisiin lannoitteisiin verrattuna.

Nokian Kyynijärvellä, Eco 3 -yrityspuistossa pidetyt avajaiset keräsivät paikalle Nokian kaupungin virkamies- ja poliittisen johdon. Eikä ihme, sillä Eco3:een kohdistuu paikkakunnalla suuret odotukset. Ecolan on ensimmäinen toimintansa aloittava yritys alueella, johon on tarkoitus tulevien vuosien aikana sijoittua kymmenien miljoonien eurojen arvosta investointeja.

Alueen yritykset edustavat bio- ja kiertotaloutta sekä cleantechiä. Myös Ecolanin tuotteiden valmistus perustuu kierrätettäviin raaka-aineisiin, joita saadaan lämpö- ja voimalaitosten ja teollisuuden jäte- ja sivuvirtoina. Agra-lannoitteet perusraaka-aine on lihaluujauho, joka on Honkajoki Oy:n tuotannon sivutuote.

Nokian laitoksen toisella tuotantolinjalla tehdään lentotuhkasta maanrakennukseen käytettäviä tuotteita. Nokialla tehdään myös metsälannotteita biotuhkasta. Lentotuhka on kivihiilen polttamisessa syntyvä sivutuote.

Ministeri Lintilä oli Nokialla paitsi vaalityössä, niin edustamassa hallitusta, jonka yksi kärkihankkeista kiertotalous on. Eco3:sta valtio on edistänyt myöntämällä sille 250 000 euroa kehittämisrahaa.

- Ecolanin tehdas konkretisoi kiertotalouden tavoitteita ja on ratkaisemassa paikallisesti globaalia ongelmaa, Lintilä sanoi.

- Ennen lähinnä tiepohjan vahvikkeeksi käytetty lentotuhka muuttuu lisäarvon tuottajaksi.

Lintilä kuvailee Nokian Eco3:sta osaksi suomalaisen kiertotalouden selkärankaa.

- Nokian Eco 3 on merkittävä osa sitä kokonaisuutta, mikä on rakentumassa Suomeen kiertotalouden ympärille.

Ecolanin uusi tuotantolaitos työllistää täydessä tuotannossa noin 20 henkilöä ja välillisesti 20–30 henkilö aliurakoinnissa. Ennen kuin tämä voi toteutua, pitää tehtaan laajennushankkeen saada ympäristölupa.

Tällä hetkellä tehtaalla on ympäristölupa ottaa vastaan ja käsitellä 20 000 tonnia tuhkaa. Laajennuksen jälkeen laitoksella käsiteltäisiin tuhkaa 130 000 tonnia vuodessa sekä eläinperäisiä sivutuotteita enimmillään 30 000 tonnia vuodessa.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiprosessi on kesken.

Edit 22.3. klo 8.55: Täsmennetty metsälannoitteiden raaka-aine, joka on biotuhka, ei lentotuhka, kuten alkuperäisessä jutussa väitettiin.

Ecolan Oy:n uusi laitos Nokialla

Investointikustannukset 5,5 miljoonaa.

Pohjoismaiden suurin lentotuhkan käsittelylaitos.

Tuottaa pelto- ja puutarhaviljelyn luomulannoitteita, maarakentamisen tuotteita ja metsälannoitteita.

Työllistää täydessä tuotannossa noin 20 henkilöä ja välillisesti 20–30 henkilö aliurakoinnissa.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    ”Nokian laitoksen toisella tuotantolinjalla tehdään lentotuhkasta maanrakennukseen käytettäviä tuotteita ja metsälannotteita. Lentotuhka on kivihiilen polttamisessa syntyvä sivutuote.”

    Tuota minä kovasti ihmettelen. Kivihiilestä kuten muistakin fossiilisista polttoaineista pyritään eroon kaikin mahdollisin keinoin, mutta nyt sitten niille sen jätteille on perustettu oikein uusi jälkikäsittelylaitos. Mistä se raaka-aineensa jatkossa tulee saamaan? Toisaalta tuo metsien lannoittaminen kivihiilen palamisjätöksillä vaikkakin prosessoiduilla sellaisilla kuitenkin arveluttaa. Onko metsämarjojemme terveellisyys kohta vain kaukainen muisto?

  • Esko Erkkilä

    On hienoa, että kahdelle ennen niin hyljeksitylle raaka-aineelle – lentotuhkalle ja lihaluurehujauholle – on pystytty keksimään uusi käyttötarkoitus! On helppo arvata, että nyt Nokialla toteutettu keksintö alentaa ”jokapäiväisen leipämme” hintaa, sillä lihaluurehujauholle keksitty uusi käyttötapa helpottaa lihaluurehujauhotuottaja Honkajoki Oy:n pääomistajien eli Atria Oyj:n ja HKScan Oyj:n taloudellista tilannetta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet