Näin aukioloaikojen vapautuminen vaikutti kauppaan: kasvu hiipuu, mutta työntekijöitä satoja enemmän

STT, Aamulehti

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on piristänyt vähittäiskaupan kasvua, mutta vaikutukset uhkaavat jäädä väliaikaisiksi. Kaupan liiton mukaan päivittäistavara- ja tavaratalokaupassa liikevaihto on noussut alkuvuonna ruoan hintakilpailusta huolimatta, mutta vähittäiskaupan kasvu uhkaa hiipua jatkossa lähes olemattomiin.

Syynä on se, että ensi vuonna kuluttajien ostovoiman kasvu pysähtyy.

- Ilman hallituksen lupaamaa tuloveron kevennyspakettia ostovoima olisi pienentynyt ja vähittäiskauppa sukeltanut ensi vuonna taas miinukselle. Nyt ennustettu kasvu on pitkälti työllisyyden varassa. Jos työllisten määrä ei taloudessa kasva, vähittäiskaupan kasvu voi jäädä haaveeksi, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja. Uusia aukiolomahdollisuuksia on hyödynnetty eniten päivittäistavara- ja tavaratalokaupoissa. Työntekijämäärä on lisääntynyt noin 2 500:lla viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

Sen sijaan yrittäjien tilanne on hankaloitunut. Vähittäiskaupan yrittäjien ja heidän työtuntiensa määrä on kutistunut.

- Tämä johtuu sekä erikoiskaupan yrittäjien vaikeasta tilanteesta että päivittäistavaramarkkinoiden muutoksesta. Aikaisemmin pienet ja usein yrittäjävetoiset kaupat ja kioskit hyötyivät aukiolojen sääntelystä. Nyt yrittäjien työpanos on pienentynyt ja työntekijöiden ja lisätuntien tarve isommissa marketeissa on kasvanut, Kurjenoja kertoo.


Kommentit (9)

 • Nimetön

  ”Syynä on se, että ensi vuonna kuluttajien ostovoiman kasvu pysähtyy. ”
  Todennäköisempää on kuluttajien ostovoima on jähmettynyttä jo nykyisinkin, eikä kauppojen
  tarjonnan lisääminen oikeasti kasvata kysyntää enempää kuin uutuusinnostus alussa voi
  sitä lisätä.
  Kauppojen ja liikkeiden aukioloaikojen pidentäminen todennäköisesti pienentää tulevaisuudessa kaupan alan hyötyjä, sillä pidentynyt aukiolo on kuitenkin kulu sekin.
  Pelkkä tarjonnan lisäys ei vastaa kysyntään ja sen paikallaan pysyttelevään tarpeeseen.
  Eikä kulutustottumusten suuria muutoksia niitäkään oikein ole, sen verran kriittisiksi enemmistö
  kuluttajista on muuttumassa.
  Keskitytään välttämättömyyksiin.

 • Nimetön

  ”kasvu hiipuu mutta työntekijöitä on satoja enemmän”
  Uskoo ken haluaa tätä hehkutusta. Muutamia kymmeniä nollasopimuslaisia lisätty jotka todellisuudessa elävät tulonsiirroilla ihan niinkuin työttömätkin=)

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio