100 parhaan yrityksen lista: Pirkanmaalla meni koko maata paremmin

Investointien vähäisyys tahraa hyvää yleiskuvaa.

100 parhaan yrityksen lista: Pirkanmaalla meni koko maata paremmin

Mika Räty (vas.), Teemu Vanharauta ja Heikki Laurila (oik) ovat johtaneet yrityksensä Pirkanmaan kärkeen.

Kari HapponenAamulehti

Pirkanmaan yritykset ovat hyvissä asemissa Suomen talouden ja viennin kääntyessä lievään kasvuun.

Eri mittareilla mitattuna Pirkanmaan yritykset menestyvät hyvin koko maahan verrattuna. Vain Uudenmaan yrityksillä menee paremmin. Tämä selviää Kauppalehteen kuuluvan analyysiyksikön Balance Consultingin tekemästä tilinpäätösvertailusta.

- Pirkanmaan yrityksillä on hyvät eväät lähteä kasvuun, sanoo analyytikko Ari Rajala.

Viime tilikaudella pirkanmaalaisten yritysten liikevaihto kasvoi selvityksen mukaan 2,1 prosenttia, kun koko maassa kasvuksi kirjattiin 1,9 prosenttia. Myös nettotulos oli selvästi yli maan keskiarvon.

- Tämä on yllättävää, koska Pirkanmaalla on keskimääräistä enemmän teollisuutta ja vientiä, ja talouden ongelmat ovat olleet enemmän viennin puolella, Rajala toteaa.

Liiketulosta henkilöä kohti Pirkanmaan yritykset tekivät keskimäärin 9 200 euroa vuodessa, kun lukema koko maassa on keskimäärin 8 700 euroa.

Investoinnit ovatkin tahra Pirkanmaan yritysten muuten hyvissä talouslukemissa.

Viimeisten seitsemän vuoden aikana investoinnit ovat Rajalan mukaan olleet vähäisemmät kuin tuotantokoneiston kuluminen. Jotta hentoiseksi arvellun talouskasvun kaikki hedelmät kyetään poimimaan, tarvitaan satsauksia koneiston uusimiseen.

Siihen yrityksillä on kaikki edellytykset.

Puolet Pirkanmaan yrityksistä on nettovelattomia. Joko velkaa ei ole lainkaan tai sitten kassassa on enemmän rahaa kuin korollista velkaa.

Pirkanmaan 100 parasta yritystä

Menestyjien mittaristo

Maakunnan menestyjien -listan tilinpäätöstiedot ovat ajalta 6/2015–12/2016.

Yritysten liikevaihdon alaraja on 0,5 miljoonaa euroa.

Menestyjät laitetaan paremmuusjärjestykseen niin sanottujen KL-pisteiden avulla.

KL-luokituspisteet lasketaan usean eri tunnusluvun pohjalta.

Yrityksiä arvioidaan liikevaihdon kasvun, kannattavuuden, nettotuloksen, maksuvalmiuden, omavaraisuuden ja riskinsietokyvyn perusteella. Liikevaihdon kasvuprosentti on kolmen vuoden painotettu keskiarvo.

Erinomaiseksi arvioidun yrityksen pistemäärä on 70–100. Hyvällä pisteet ovat 50–70.

Jos pisteet ovat yhtä hyvät, sijoitetun pääoman tuotto ratkaisee järjestyksen listalla.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Onkohan tässä vain Pirkanmaalla pääkonttoriaan pitävät yritykset? Eli ei esimerkiksi ruotsalainen Sandvik, helsinkiläinen Valmet ynnä muut.

  • nopeat

    Miten näillä firmoilla voi olla jo tilinpäätökset tehtynä jos tilikausi on päättynyt 12/2016? Joillain on varmaan päättynyt tilikausi 6/2016 ja siinä tapauksessahan tilinpäätös on jo valmistunut. Listalta puuttuu vaikka kuinka paljon hyvää tulosta tekeviä firmoja. Mutta pääasia että hyvin menee. Vientiyrityksiä voisi kyllä nostaa esiin paremmin kun ei se rahan siirtely taskusta toiseen paljon maan taloutta kohenna.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio