Läpinäkyvyyden sietämätön raskaus

Läpinäkyvyyden sietämätön raskaus
Kirsikkala

Juha Sipilä kompuroi sidonnaisuuksien sotkussa. Lasten ja serkkujen Katera Steel - ja Chempolis-omistukset näyttävät kiusallisilta. Niihin liitetään filungin maku. Silti niissä ei ole kyse juridisesta jääviydestä. Eikä niihin liity tahallista oman edun tavoittelua. Tältä se näyttää. Mutta julkisuus on toisin.

Jääviys on yksinkertaista. Omassa ja sukulaisten asioissa vetäydytään. Pykälät ovat selvät. Sitten on vielä ministerin sidonnaisuusilmoitus. Se on fiksu ja tärkeä työväline. Se ei pakota tiettyyn muottiin, vaan jättää arviointiin harkintaa. Mutta sitä ei osata käyttää. Ministerit ujostelevat sidonnaisuuksia.

Ongelmat liittyvät useimmiten lähipiiriin. Juristeille on selvää, että lähipiiri sisältyy sidonnaisuuksiin. Kyse on luetun ymmärtämisestä ja halusta, ei ohjeistuksen puutteesta. Sipilä ja ministerit voisivat omalla päätöksellään ilmoittaa lähipiirinsä. Varovaisuus on poliittista hoksnokkaa. Tulkinnan käyttö on politiikassa turha hirttosilmukka.

Sidonnaisuus aiheuttaa työtä. Ne edellyttävät jatkuvaa huolehtimista muutoksista. Se koetaan vaikeaksi, suorastaan sietämättömäksi. Lainsäätäjä on kuitenkin huolehtinut tarkkaan, että pörssiyhtiöissä velvollisuudet ovat korkealla tasolla. Ne eivät ole harkintaan perustuvia, vaan tiukasti sanktioituja.

Yrityksissä lakimiehet pitävät päättäjät kurissa. Ohjeet ovat kunniassa. Ministereilläkin olisi apua tarjolla. Oikeuskansleri on käytettävissä. Ongelma näyttää olevan siinä, ettei puheyhteys toimi. Ei edes lakisääteisissä tehtävissä. Yrityksissä on compliance-juristi, apuri ja määräysten vahtikoira. Eikö vastaava voisi olla ministereiden yhteisessä käytössä?

Sidonnaisuuksien taustalla on avoimuus ja läpinäkyvyys. Ne ovat nykyään arvoja, eivät rasitteita. Avoimuus on vakuutus. Kun se muodostuu kulttuuriksi, jääviysepäilyt poistuvat kertaheitolla. Ei tarvitse puhua luottamuksesta, kun se on toimintatavoissa. Näin on käynyt yrityksissä. Sidonnaisuudet ovat nettisivuilla.

Jääviyksiä isompi asia on sisäpiiritieto. Ministerit päättävät isoista rahoista, investoinneista ja lakihankkeista. Niihin eivät sovi suoraan yhtiöiden sisäpiirisäännökset. Ne rajoittavat avoimuutta. Poliitikot ovat demokratian palveluksessa. Viisaus olisi silti hioa näihinkin terävöitetyt pelisäännöt.

Sipilä on entinen pörssiyhtiön pomo. Hän tietää sen maailman pelisäännöt. Hän voisi tuoda sieltä avoimuuden oppeja julkisen vallankäytön puolelle. Siitä saisi kiitokset.

Kirjoittaja seuraa yhteiskuntaa näköalapaikalta.


Kommentit (1)

  • SRa

    Medialla on Suomessa valtava vaikutusvalta. Koska media alkaa julkaista sidonnaisuuksiaan? Ainakin päätoimittajien sidonnaisuuksien tulisi olla julkistettuja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio