Jos Nordean pääkonttori tulee Suomeen, riskit eivät siirry Helsinkiin vaan Frankfurtiin

Tomi Vuokola / arkisto
Jos Nordean pääkonttori tulee Suomeen, riskit eivät siirry Helsinkiin vaan Frankfurtiin
STT

Ruotsissa ollaan laajalti helpottuneita siitä, että finanssikonserni Nordea suunnittelee pääkonttorinsa muuttoa Suomeen tai Tanskaan. Syynä on se, että Nordea muodostaa Ruotsissa teoreettisesti suuren riskikeskittymän.

Suomessa näin ei ole.

–  Ero Ruotsin ja Suomen välillä on, että Suomi kuuluu euroalueeseen ja sitä kautta pankkiunioniin, Ruotsi ei, kertoo Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jyri Helenius.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mahdollisessa kriisitilanteessa Suomen käytössä on pankkiunionin kriisinratkaisumekanismi. Ruotsissa kriisinratkaisu on puhtaasti Ruotsin valtion vastuulla.

–  Tämän takia riski Suomen valtiolle on hyvin erilainen kuin Ruotsin valtiolle, Helenius sanoo.

Nordea muutti tammikuun alussa konsernirakennettaan niin, että yhtiö lakkautti tytärpankkinsa Suomessa ja perusti tilalle sivuliikkeen. Sivuliike ei ole Euroopan keskuspankin valvonnassa. Tytärpankki oli.

Jos Nordea siirtää pääkonttorinsa Suomeen, palataan samaan tilanteeseen kuin ennen vuodenvaihdetta eli Nordea palaisi EKP:n valvontaan. EKP valvoisi pankkia yhteistyössä Finanssivalvonnan kanssa.

–  Päätökset tehtäisiin Frankfurtissa, Helenius kertoo.

Sipilä keskusteli Wahlroosin kanssa

Suomen hallitus nosti perjantaina voimallisesti esille ponnistelut Nordean pääkonttorin saamiseksi Ruotsista Suomeen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi STT:lle, että on keskustellut asiasta Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin kanssa. Sipilä uskoo vahvasti, että sijainti euroalueella on Nordealle etu.

–  Kaikille pankeille on tärkeätä vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön säilyminen, Sipilä arvioi. Pääkonttorin mukana siirtyvien työpaikkojen saaminen Suomeen on hänen mukaansa kaikkien intressissä.

Nordean aikeiden takana on Ruotsin hallituksen suunnitelma korottaa pankkien vakausmaksuja, minkä seurauksena Nordea joutuisi pelaamaan eri säännöillä kuin eurooppalaiset kilpailijansa.

Sipilän mukaan esimerkiksi veromuutosten on oltava ennakoitavissa ja niiden on oltava aina kohtuullisia.

–  Pystyn antamaan pidemmänkin ajan lupauksen keskustan puolesta, että olemme osaltamme valmiita tällaisen ympäristön rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Se on Suomen etu, Sipilä sanoi.

Yli hallituskauden

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa vakaata toimintaympäristöä. Vakaa toimintaympäristö on Suomessa taattu myös yli hallituskauden, hän vakuuttaa.

Tätä varten asialle on haettu tukea hallituspuolueiden lisäksi myös suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä.

Orponkin mukaan euroalue on Suomen vahvin valttikortti, kun Nordea miettii, mihin pääkonttorinsa sijoittaa.

–  Olemme pankkiunionissa, suomalaiset veronmaksajat on irrotettu käytännössä vastuusta pankeista. Meitä valvoo EKP, jossa on kriisin ratkaisumekanismit ja rahastot. Meillä on yhteiset säännöt, iso markkina-alue ja suuri pohja, johon nojata, hän luettelee.

Vahva yksimielisyys

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä Nordean pääkonttorin saaminen Suomeen olisi hyvä asia.

–  Suomi on vakaa yhteiskunta, ja olemme Euroopan pankkiunionin jäseniä. Meillä on isommat hartiat, jos ongelmia sattuisi tulemaan, hän sanoo STT:lle.

–  Näyttää siltä, että Suomessa on vahva yksimielisyys siitä, että haluamme pitää yhteiskunnan vakaana ja ennakoitavana myös yritysten näkökulmasta.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio