Pitkon pakina Matti Nykäsestä - Pitko - Aamulehti

Pitko ja Sihto: Maailman paras lentolapsi

9.2.2019 6:30

Kirjoitan Sinulle sinne lentomäen tuolle puolen, jonne viimeinen lentosi vei.

Lähtösi aiheutti valtavan kohun. Ilta-Sanomat laati Sinusta yhden päivän aikana 64 juttua. Se taitaa olla maan ennätys ja kuin kansan hyvästijättö ja anteeksipyyntö.

Olit koko kansanMatti, johon samastuttiin, sillä elämäsi oli kuin Suomi pienoiskoossa: sotia, verta, kyyneleitä, mutta aina nousit takaisin huipulle.

Sukulaissielujasi olivat Uuno Turhapuro, Spede ja Esa Pakarinen, joita kansa rakasti, mutta joissa kriitikot eivät nähneet mitään hyvää.

Siipesi olivat mäkimontun ulkopuolella hauraammat kuin perhosella. Mutta myös perhoset ovat vapaita lentämään.

Kuolemasi nosti Sinut Paavo Nurmen, Hannes Kolehmaisen ja Lasse Virénin ja Veikko Hakulisen rinnalle suurmieheksi.

Helppoa ei ollut heilläkään. Paavo Nurmi oli sulkeutunut mies; maailman paras juoksija, joka laskutti jokaisesta askeleesta.

Suomen maailmankartalle juossut Hannes Kolehmainen oli vasemmistolainen, joka ei saanut sisällissodan jälkeen edes töitä, vaan pakeni Amerikkaan.

Sinua käytettiin vielä kerran hyväksi, kun urheiluministeri Sampo Terho ehdotti valtiollisia hautajaisia. Se oli populistinen vaalitemppu.

Vielä kerran Sinut analysoitiin, olitko kyllin hyvä ihminen täyttämään valtion vaatimukset.  Ei edes perheeltäsi kysytty etukäteen mitään. Onneksi Kale Kummola puuttui asiaan.

Äitisi oli Sinulle erityisen rakas. Niin kuin meille pojille on. Jouduit tarkkailuluokalle, mutta Sinun korkeakoulusi olikin mäki, jossa kasvoi maailman paras lentolapsi.

Olin toimittajana vastassa lentoasemalla, kun Sinut ja rouvasi palautettiin Keski-Euroopan mäkiviikolta 1987. Olitte Tiinan kanssa ahdistuneita ja pakenitte Sri Lankaan Iltalehti ja Seura kintereillänne.

Valmentajasi Matti Pulli sai tappouhkauksia, mutta Maisterin ansiosta Hiihtoliitto valitsi Sinut Galgaryn olympialaisiin 1988, jossa sait kolme kultaa.

Kirjoitin joskus, että elämä on kuin seiväshyppy, jossa jokainen valitsee otekorkeutensa, mutta elämän lopussa kaikilla on aina sama taso.

Kuolema on arkinen asia, ja siksi ennen kuolemaa on hyvä elää. Elämä on ihmisen parasta aikaa, kuten aforismisi kuuluu.

Elämäsi ei päättynyt kuolemaan. Päinvastoin se tuntuu vasta alkaneen.

Mitään uutta ei ole täällä maallisessa maassa tapahtunut. Tuntuukin, ettei edes Luoja ole pystynyt luomaan niin suurta pölvästiä, ettei hän pääsisi eduskuntaan. Nyt puuhataan lakia, että vanhukset hoidetaan!

Siellä lentomäen tuolla puolen tämä taitaa olla itsestään selvää.

 

Huumoria lopuksi: –Missäs te asutte, kysyy poliisi.

–Puiston penkillä.

–Eikös teillä ole siellä kylmä?

–Ei se haittaa, kun en talvella ole just kotona.

Lauantaipakinoita olen kirjoittanut Aamulehteen 33 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos