Pirkanmaa on yrittäjien mielestä Suomen toiseksi elinvoimaisin maakunta – Yksi asia korostuu verrattuna Uuteenmaahan

Elinvoimabarometrissa tutkittiin elinvoimaa, verkostoitumista sekä johtamista ja päätöksentekoa. Vain Uusimaa sijoittui Pirkanmaata korkeammalle.

Tampereen keskusta kuvattuna 21. huhtikuuta.

Aamulehti

Suomen yrittäjien julkaiseman Elinvoimabarometrin mukaan Pirkanmaa on Suomen toiseksi elinvoimaisin maakunta. Elinvoimabarometri toteutettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja siinä kartoitettiin yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Elinvoimabarometrissa tutkittiin kolmea eri kategoriaa: elinvoimaa, verkostoitumista sekä johtamista ja päätöksentekoa.

Pirkanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Jenni Pölläsen mukaan Pirkanmaasta tekevät yrittäjien kannalta elinvoimaisen erityisesti positiivinen ja eteenpäin katsova asenne, nopea päätöksenteko sekä se, että asioista pystytään keskustelemaan yli kuntarajojen.

”Yritykset pystyvät ottamaan yhteyttä vaikka kuntaan, maakuntaan tai seudulliseen toimijaan ja käymään keskustelua. Päätöksiä pystytään tekemään hyvin ketterästi.”

Elinvoimabarometrin mukaan lähes 70 prosenttia pirkanmaalaisista vastaajista koki, että maakunnan eri toimijoiden välisillä keskusteluilla on ollut vaikutusta käytännön toimintaan. 68 prosenttia vastaajista puolestaan määritteli Pirkanmaan imagon yritysten kannalta erittäin houkuttelevaksi.

”Sillä, että maakunnalla on houkutteleva imago, on yritykselle iso vaikutus, kun puhutaan osaavasta työvoimasta, saavutettavuudesta ja kaupankäynnistä”, Pöllänen sanoo.

Mikä?

Elinvoimabarometri

Suomen yrittäjien toteuttama kysely, jossa kartoitetaan yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta.

Elinvoimabarometrin 2023 mukaan Suomen elinvoimaisin maakunta on Uusimaa. Toiseksi elinvoimaisin maakunta on Pirkanmaa ja kolmanneksi sijoittui Pohjanmaa.

Kysely toteutettiin 1.3.–17.4. ja siihen vastasi yhteensä 4 830 yrittäjää, joista 430 oli pirkanmaalaisia.

Kysely tehtiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Jatkossa se on tarkoitus toteuttaa joka toinen vuosi.

Hyvä tulevaisuus

Elinvoimabarometrissa 77 prosenttia Pirkanmaan yrittäjistä uskoi maakunnan elinvoiman kehittyvän edelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Myös Pöllänen näkee tulevaisuuden positiivisena ja uskoo, että Pirkanmaalla on todella paljon mahdollisuuksia.

”Meidän pitää vain varmistaa, että ne mahdollisuudet käytetään parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi että kun tehdään vuoden 2024 TE-palvelujen uudistusta, niin varmistetaan, että osaava työvoima liikkuu Pirkanmaalla yli kuntarajojen”, hän sanoo. Vuoden 2024 uudistuksessa TE-palvelut siirretään kokonaan kuntien hoidettaviksi. Pirkanmaalla tavoitteena on toteuttaa yhteinen TE-alue, jonka vastuukuntana toimisi Tampere.

Pölläsen mukaan on tärkeää myös varmistaa, että yrityspalveluita on saatavilla lähellä yrityksiä. Hänen mukaansa tärkeitä yrityspalveluita ovat yritysneuvonnan palvelut, kansainvälistymispalvelut ja aloittavan yrittäjän palvelut. Hän lisää, että palveluja voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla, kuten ostopalveluna.

Suomen elinvoimaisin maakunta oli Elinvoimabarometrin mukaan Uusimaa. Yksi merkittävä asia, joka korostuu, kun Pirkanmaata vertaa Uuteenmaahan, on Pölläsen mukaan saavutettavuus. Hän huomauttaa, että Elinvoimabarometrin kysely tehtiin samoihin aikoihin, kun Finnair ilmoitti lopettavansa lennot Tampereelta, mikä luultavasti vaikutti vastauksiin.

”Varmasti saavutettavuus on se, jonka eteen on tärkeää tehdä töitä, jotta sitten olemme ykkönen tulevaisuudessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut