Ylöjärvelle rakentuvalta uudelta asuinalueelta paljastui ongelma, joka voi tuottaa pettymyksen omakotitalon rakentamisesta haaveileville

Ylöjärven Vuorentaustaan, lähelle Tampereen rajaa rakentuu lähivuosina uusi moderniksi kuvailtu asuinalue. Alueen maapohjan kantavuus voi kuitenkin vaikuttaa siihen, ettei alueelta luovuteta pientalotontteja yksityishenkilöille.

Vuorentaustan uusi asuinalue rakentuu kiinni Tampereen rajaan. Aamulehti vieraili kaava-alueella heinäkuussa 2022.

Aamulehti

Vuorentaustan uuden asuinalueen asemakaava hyväksyttiin Ylöjärven kaupunginvaltuustossa maanantaina.

Ylöjärven kaupungin kaavoituspäällikkö Esko Hyytinen sanoo, että päätöksen myötä alueen suunnittelu ja rakentaminen etenee siten, että teiden ja muun infran rakentaminen alueelle voidaan aloittaa ensi vuonna.

Lue lisää: Ylöjärvi suunnittelee Tampereen rajan tuntumaan uutta asuinaluetta – Kaavoitus­arkkitehti toivoo sen saavan vaikutteita muualta: ”Hyviä esimerkkejä”

Päätöksenteon osalta aikataulusta ollaan myöhässä noin puoli vuotta. Tämä ei kuitenkaan juuri vaikuta alueen rakentumisen aikatauluun. Hyytinen sanoo, että kunnallisteknistä suunnittelua tehdään parhaillaan ja rakentaminen alkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan ensi vuonna.

Päätöksentekoa viivästytti tarkempien pohjavesi- ja luontoselvitysten tekeminen sekä Natura-tarvearvioinnin sekä hulevesisuunnitelman täydentäminen.

Hankala maapohja

Alueen tonttien luovutus aloitetaan ensi vuonna. Hyytinen sanoo, että tämänhetkisen suunnitelman mukaan ensimmäisenä luovutetaan kaava-alueen pohjoisosassa sijaitsevat kuusi pientalotonttia, jotka ovat osittain irrallaan isommasta alueesta.

Myöhemmässä vaiheessa luovutukseen tulevat muut tontit, joista iso osa on pari- ja rivitalotontteja. Lisäksi pientalotontteja on noin 20.

Mikä?

Vuorentaustan uusi asuinalue

Alue on kooltaan 22 hehtaaria, ja suunniteltu asukasmäärä on noin 700.

Alueelle on tarkoitus rakentaa esimerkiksi toisiinsa kytkettyjä kaupunkipientaloja, erillispientaloja, rivitaloja sekä pienkerrostaloja.

Kaavassa alueelle on sijoitettu uusi alakoulu sekä päiväkoti.

Kaava-alue rajoittuu etelässä Tampereeseen, pohjoisessa ja idässä Vuorentaustan nykyiseen pientaloasutukseen sekä lännessä Pohjajärven laskupuroon.

Nyt hyväksytty kaava käsittää asuinalueen pohjoisosan. Eteläosan kaavatyö käynnistyy tämän jälkeen. Tälle alueelle on suunniteltu 400–500 asukasta.

Kaava-alueen läpi kulkee yhteys Mastontien ja Tampereen Myllypuronkadun välillä.

Hyytinen sanoo, että on mahdollista, että myös pientalotontit luovutetaan yksityishenkilöiden sijaan rakennusliikkeille. Syy löytyy haastavasta maapohjasta, joka vaatii Hyytisen mukaan huolellisempaa rakentamista.

”Lopullista päätöstä ei ole tehty, mutta asia on ollut esillä”, Hyytinen sanoo.

Ylöjärven kaupungin kaavoitusarkkitehti Moona Kansanen tarkentaa, että hankala maapohja tarkoittaa kosteaa maaperää, joka vaatii kiinteistökohtaisia pohjatutkimuksia sekä huolellisesti harkittua perustamistapaa. Kansanen kertoo, että maaperän haastavuus tarkentui viime kesän aikana.

Omakotirakentajille mahdollinen päätös olla luovuttamatta pientalotontteja yksityishenkilöille saattaa olla pettymys, sillä uusi alue sijaitsee keskeisellä paikalla kiinni Tampereen rajassa.

Hyytinen ei pidä asiaa ongelmallisena, sillä alueelle on alunperinkin suunniteltu paljon rivitalo- ja pientalokortteleita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut