Pirha varautuu yksityisten sosiaalipalveluiden lakonuhkaan – näin se voi vaikuttaa kiireettömiin hoitoihin

Toteutuessaan lakko alkaa 23. toukokuuta ja päättyy 27. toukokuuta. Lakonuhan alla on Pirkanmaalla yhteensä 15 yksikköä.

Pirkanmaan hyvinvointialue valmistautuu auttamaan yksityisiä sosiaalipalveluyrityksiä, joihin lakkouhka kohdistuu.

Aamulehti

Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) varautuu ensi viikolla uhkaavaan yksityisten sosiaalipalveluiden lakkoon. Pirha tiedottaa, että jos yksityinen palvelujentuottaja ei kykene vastaamaan asiakkaidensa palveluista, hyvinvointialue on valmistautunut tarvittaessa auttamaan.

Lakko koskee ikäihmisten ympärivuorokautisen asumisen yksiköitä, ja sen on määrä kestää viiden päivän ajan. Pirkanmaalla lakko koskee yhteensä 15:tä yksikköä. Pirha ostaa palveluita yksityisiltä palveluntarjoajilta.

”Peruslähtökohta on se, että yksityiset palveluntuottajat hoitavat sopimuksensa mukaan tällaiset häiriötilat itse”, sanoo Pirhan sairaalapalvelujen johtaja Juha Kinnunen.

Hyvinvointialue varautuu kuitenkin tilanteeseen, jossa palveluntuottajat eivät pysty täysin hoitamaan palvelujaan. Silloin ikäihmisille voidaan tarvita vaihtoehtoisia hoiva- ja hoitopaikkoja.

Kiireettömät tauolle

Yksiköiden potilaita voitaisiin sijoittaa hyvinvointialueella lyhytaikaishoitoa tarjoaville osastoille. Yksi mahdollisuus olisi vapauttaa ikäihmisten puolelta tai sairaalapalveluiden puolelta yksittäisiä osastoja.

”Jos meidän tarvitsee vapauttaa vuodeosastokapasiteettia jostain, vapaata paikkaa, jossa olisi vapaita työntekijöitä ja tiloja, ei ole. Se tarkoittaa sitä, että meidän pitäisi joitakin ei-kiireellisiä tutkimuksia ja hoitoja tauottaa.”

Kiireetöntä toimintaa ovat Kinnusen mukaan esimerkiksi lyhytjaksoiset intervallihoitopaikat, joissa kotihoidon piirissä olevat potilaat käyvät, kun omaishoitajat tarvitsevat lepojaksoja. Sairaalapalveluista vapautettaisiin tilaa esimerkiksi laittamalla kiireettömiä hoitoja tauolle. Kinnunen antaa esimerkiksi tyräleikkauksen tai muun samantyyppisen hoitojakson, jossa potilaan on jäätävä ainakin yhdeksi yöksi sairaalaan.

”Aikoja siirrettäisiin esimerkiksi viikolla eteenpäin. Toistaiseksi emme ole niitä lähteneet perumaan, vaan katsomme, kuinka hyvin yksityiset palveluntarjoajat pystyvät tilanteen hoitamaan.”

Lakkovaroitukset on annettu, koska ammattiliitot katsovat työehtosopimus­neuvotteluiden olevan jumissa. Lakolla vaaditaan palkankorotuksia jo valmiiksi työvoimapulasta kärsivälle alalle.

Lakonuhka koskee 679 iäkästä asiakasta 26:ssa yksikössä Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut